Boek: Working Identity

“Jezelf opnieuw uitvinden is een weerbarstig proces. Het traditionele: eerst bedenken wat je wilt en dan pas handelen is omgekeerd. Inzicht komt niet vóór actie, inzicht komt voort úít actie; want we ontdekken niet wie we zijn in de theorie, maar in de praktijk.”

Dat is de essentie van het boek ‘Working Identity’ van Herminia Ibarra in drie zinnen.

Maar het grootste inzicht van het boek gaat verder dan ‘just do it’.

Namelijk, hoe onzekerder het vraagstuk, hoe groter de noodzaak voor een ‘test-en-leer’ aanpak. Alleen in beweging komt informatie vrij die je met een traditionele ‘plan-en-implementeer’ aanpak nooit ontdekt.

Vooraf te lang in planmodus blijven hangen, is daarom zinloos en zelfs verspilling. Een plan van aanpak maken, zonder cruciale praktijkervaring, is inefficiënt.

Er is dus geen alternatief voor actie. Praten, nadenken, analyseren en overwegen, heeft allemaal een functie. Maar iets doen, is waar het gebeurd.

Vraag jezelf voor het experiment van deze week:

  • Waar denk ik al buitenproportioneel lang over na?

  • En wat is de eerst mogelijke stap die ik nu kan zetten?

Een voorbeeld van mij: Ik twijfel al een jaar of ik een geschikte mediator zou zijn. Daarom stuurde ik net een berichtje naar een mediator die ik ken met de vraag of ik een gesprek mag meekijken.

Onthoudt daarbij dat als je iets ontdekt dat niet werkt, het ook prima is. Het kunnen afstrepen van mogelijkheden is volgens Ibarra ook progressie.


Deze blog is post van 002 van Experiment: Boekenweek.

Previous
Previous

Luchtigheid ⛅️

Next
Next

35 lessen in 35 jaar 🎂