5 boeken voor op de middelbare school
Daar zat ik. Tegenover mevrouw Robben. Of ik nog even kon vertellen hoe het boek afliep?
Wat op zich geen gekke vraag tijdens een mondeling examen Nederlands.
Verwachtingsvol keek ze me aan. Zo van, toe maar.
'Euh, ja, nou, euh, zeker, euh, op het einde dan, euh...'
Veel verder dan wat gestamel kwam ik niet. Uit pure wanhoop improviseerde ik een black-out. En daar liet mevrouw Robben het gelukkig bij.
Ik ben niet bijzonder trots op dit moment, maar het is tekenend voor wat er met mijn leesplezier gebeurde op de middelbare school.
Ging ik op de basisschool nog vol verwachting naar de bibliotheek, vanaf drie HAVO waren de samenvatting van scholieren.com al te lang.
Met als dieptepunt dus mijn mondeling examen.
Het is een nobel streven om tieners kennis te laten maken met andere boeken dan De Griezelbus. Het is me alleen onduidelijk waarom je jongeren in zo’n vormende periode van hun leven Turks fruit wilt opdringen.
Mijn trauma is inmiddels verwerkt. Ik lees al jaren een boek per week. Niet omdat het moet of omdat ik snel lees. Maar omdat ik het heerlijk vind, en er de tijd voor maak. Waarom zou je iets plezierigs, sneller willen doen?
Afgelopen week heb ik met terugwerkende kracht mijn alternatieve boekenlijst gemaakt.
Ook al worden deze boeken afgekeurd voor de lijst. En ik geloof dat ik ze op het juiste moment in mijn leven heb gelezen—anders hadden ze niet zoveel indruk gemaakt—vraag ik me toch af ‘wat als ik deze titels eerder was tegengekomen?’
We zullen het nooit weten, en dat is prima. En voor nu, veel leesplezier.
The Four Hour Workweek van Timothy Ferris — Het boek waar ‘alles’ mee is begonnen. Het maakte me nieuwsgierig naar experimenteren. Naar het toetsen van je aannames. En het deed me beseffen dat hoe we denken over werk, ook maar een verzinsel is waar je mee kunt spelen. Het leidde tot het e-maildieet en daarmee de stap om voor mezelf te beginnen. Het is een super praktisch boek dat, twaalf jaar later, nog steeds relevant is.
Anything You Want van Derek Sivers — Niemand kan zoveel zeggen met zo weinig woorden als Derek Sivers. Hij bedacht de voorloper van iTunes en Spotify, en deelt in dit korte boek zijn niet voor de hand liggende inzichten. Zo laat hij zien dat je niet alles hoeft te doen zoals de rest het doet. En dat je niet eerst alles hoeft te weten voordat je ergens aan begint. Beginnen is namelijk de manier om te leren wat je nog niet kon weten.
Steal Like an Artist van Austin Kleon — Dit fantastisch vormgegeven boek gaat over het ontdekken van je eigen stem. Iets dat eindeloos waardevol is in een fase waarin iedereen juist zoveel mogelijk op elkaar probeert te lijken. Kleon’s voorstel is niet om ten koste van alles uniek te willen zijn. Maar te leren van wie je inspireren. Zo ontwikkel je op termijn vanzelf je eigen geluid.
De Gele Wereld van Albert Espinosa — Als ik dit boek eerder had gelezen, was ik eerder gaan schrijven. Albert Espinosa is een meester in het observeren en leren van wat om hem heen gebeurt. In dit boek deelt hij met een bijzondere lichtheid de lessen van zijn strijd tegen kanker, in de periode dat hijzelf nog een middelbare scholier was. Espinosa benadrukt het belang van vragen stellen, nieuwsgierig zijn en het luisteren naar je verbeelding.
Born a Crime van Trevor Noah — Voor mijn gevoel heb ik Zuid-Afrika nooit 'bezocht’. Want ook al word je nog voordat je bent geland geconfronteerd met de realiteit van de townships, ik voelde me er direct thuis. Waarom dit zo is, is lastig uit te leggen. En niemand vat de pracht en ellende van Zuid-Afrika treffender dan Trevor Noah. Het boek is een mooie kennismaking met het fenomeen cultuur. En laat zien hoe krachtig humor is, juist als er weinig te lachen valt.
Ps; wil je vaker leestips ontvangen? Meld je hier onder aan voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ik stuur nooit reclame en afmelden kan altijd.