Hoe blijf je een leven lang nieuwsgierig?

Het ging zoals dat met nieuwsgierigheid gaat. Niet groots en meeslepend, maar onverwacht en eigenlijk al lang weer vergeten.

Het was na een presentatie dat een 83-jarige man achter een rollator naar me toe kwam geschuifeld. Hij had erg genoten van mijn verhaal. Ik vond dit opvallend, want hij had de helft van mijn presentatie op de eerste rij zitten knikkebollen. Hij vertrouwde me toe dat hij het meende, en vlak voor hij wegliep, zei hij de legendarische woorden: “Dat pak ik mooi maar even mee op mijn leeftijd!”

In mijn notitieboekje schreef ik over deze ontmoeting: ‘Zo wil ik later zijn als ik groot ben!’

Een jaar eerder interviewde ik Foppe de Haan. Hij vertelde over zijn internationale voetbalavonturen: Ajax Cape Town, Jong-Indonesië, Jong Oranje & Oranje dames, en de plek waar hij noodgedwongen training gaf op de landingsbaan van het vliegveld: het (ei)land Tuvalu. Waarom ging hij al deze uitdagingen aan? Volgens Foppe is het belangrijk je hele leven nieuwsgierig te blijven.

Ook over het gesprek met Foppe schreef ik in mijn notitieboek. Nu stond er: “Hoe blijf ik mijn leven lang nieuwsgierig!?”

Deze twee op zichzelf staande ontmoetingen zijn de vonkjes geweest voor een schrijfexperiment waar ik het afgelopen jaar onderzoek naar heb gedaan. Over heb gelezen, nagedacht, gesproken en al duizenden woorden heb geschreven. Eerste antwoorden hebben zich gevormd. En nog meer vragen zijn opgekomen. 

Allemaal rondom die ene vraag: Hoe blijf je een leven lang nieuwsgierig?

Het is even simpel als lastig. Een grote uitdaging zit in het stukje een leven lang. Een keertje nieuwsgierig zijn, is niet zo moeilijk. Maar doorlopend.

Een leven lang betekent trouwens niet per se elke dag — hoewel daar veel voor valt te zeggen. Maar minimaal op de momenten die er toe doen. Als je toe bent aan een nieuwe stap. Verdieping. Afwisseling. Of als die unieke kans zich voordoet.

Kijken naar de verhalen van anderen geeft inzichten en inspiratie. Het is alleen niet altijd de oplossing. Neem biografieën. Die worden verteld met de kennis van achteraf. En achteraf zijn veel dingen, die vooraf nog grote vraagtekens waren, zo logisch dat ze met uitroeptekens worden verteld. 

Nieuwsgierigheid daarentegen, is juist iets wat je voorwaarts doet. In het moment. Dat vraagt aandacht, lef, eerlijkheid, creativiteit, realiteit, en soms een gezonde dosis bewuste naïviteit.

Over het project; ik heb geen specifieke deadline. Er is nog geen datum waarop het boek in de winkel moet liggen. Ik heb nog geen titel, geen kaft, geen flaptekst. Wat ik wel heb, is heel veel zin om van alle lessen en aantekeningen een heel mooi boek te maken.

De blog is de komende tijd de plek om te experimenteren. Als je het leuk vindt om dat te volgen, meld je hieronder aan voor updates. Feedback is dan ook van harte welkom. Dus schroom alsjeblieft niet om je inzichten met me te delen.

Mijn dank is groot. En voor nu, volg je nieuwsgierigheid.


Foto van Dominik Scythe via Unsplash

Previous
Previous

5 boeken voor op de middelbare school

Next
Next

Iets zijn of iets doen?