Luisteren 🙉

Nieuwsbriefvriend(in),

De zomer is (bijna) voorbij. De tijd voor verhalen bij de koffiezetautomaat. Waar je op allerlei manieren naar kunt luisteren.

Met aandacht, half, empatisch, actief, of helemaal niet.

Een andere bekende vorm van luisteren is om te antwoorden. Dan luister je wel, maar tijdens dat de ander nog praat, heb je jouw antwoord al klaar. Uit beleefdheid laat je de ander nog uitpraten, maar dat verandert niets aan wat je zelf gaat zeggen.

De 2.0 hiervan is autobiografisch luisteren: luisteren om te antwoorden én het gesprek naar jezelf te halen.

Bijvoorbeeld: ‘Wat leuk, ik heb ook een nieuwsbrief, en..’

‘Bij ons waren er wel zes glijbanen, dus..’

‘Ik weet nog goed, toen mij dat overkwam heb ik..’

Het lastige; tot op zekere hoogte draagt autobiografisch luisteren bij aan een goed gesprek. Het laat duidelijk zien dat je hebt gehoord wat de ander zei. Interesse hebt. En dat je je herkent in de situatie van de ander.

Maar al vrij snel vormt het de drempel voor een evenwichtig gesprek. En is het daarna eenrichtingsverkeer. Soms vanuit onschuldig enthousiasme. Vaker vanuit blinde onoplettendheid.

De vraag is dus, autobiografisch of vanuit nieuwsgierigheid? Kijk maar wat je kiest.

Tot volgende week,
Kevin


♥️ Mijn Favoriete Dingen

📘 Boek: Show Your Work van Austin Kleon

Tijdens de zomervakantie heb ik slechts één boek gelezen. Ik was even druk met andere dingen. Maar goed, het gaat hier niet om mij. En dat ene boek was Show Your Work van Austin Kleon. Het geeft praktische tips hoe je (online) laat zien wat je doet, zonder dat het een bijbaan wordt. En toepasselijk, het gaat niet over zelfpromotie, maar over delen wat je maakt.

🎤 Cabaretier: René van Meurs

Vlak voor de zomer waren we met vrienden bij René van Meurs in Carré. Het was lachen en gieren. Brullen doe je niet in een theater. En ik was echt onder de indruk van René. (Laatste) kaarten voor zijn shows in september en oktober zijn verkrijgbaar via zijn website.

🙋🏼‍♂️ Q&A over Peak Performance en Flow

En dan nog iets, morgenochtend (donderdag 07 sep) om 09:00 organiseert mijn goede vriend Thaddeus Knops een online Q&A over Peak Performance en Flow. Als ik iets wil weten over deze onderwerpen, vraag ik het Thaddeus, en die kans heb jij nu ook. Gratis en voor niks, een half uur, via deze link.

✍🏼 Quote van de week

“Amateurs have an edge over professionals. Because they have little to lose, amateurs are willing to try and share the results. They take chances and experiment.”

— Austin Kleon


Deze post verscheen op 06/09/23 als nieuwsbrief. Wil je deze nieuwsbrief elke week in je inbox ontvangen? Meld je aan!

⬇️⬇️⬇️

Previous
Previous

Draagzak 👶🏼

Next
Next

Inefficiëntie 👵🏼