Inefficiëntie 👵🏼

Elke donderdagavond stuurt mijn oma haar boodschappenlijstje via Whatsapp. Twee banaantjes, een half tijgerbruin, havermoutpap. En wat aanbiedingen van die week.

Op vrijdag (of zaterdag — sorry oma), doe ik haar boodschappen. Ik kan de route door de supermarkt inmiddels dromen.

Als je er rustig over nadenkt, is het allemaal erg inefficiënt.

Mijn oma van 89 typt elke week een lijstje (met een boel dezelfde dingen). Ik moet naar de supermarkt, haar bellen als iets er niet is, en het daarna ook nog eens bij haar brengen.

En dat is precies het hele punt.

Want ook al is het makkelijker en efficiënter om de boodschappen online te bestellen, nu zie ik mijn oma elke week. Natuurlijk kan ik ook langs zonder boodschappen, alleen de ervaring leert dat dit niet gebeurt.

Juist doordat het wat extra moeite kost, doe ik extra moeite, en ga ik langs.

Efficiëntie blijft een nobel streven. Maar het is vaak inefficiëntie, dat iets verrijkt. En daarom de extra moeite meer dan waard maakt.

Tot volgende week,
Kevin


♥️ Mijn Favoriete Dingen

📗 Herontdekt: De boekenwinkel

Een andere inefficiënte verrijking zijn boekenwinkels. Want Bol.com en Amazon.nl werken heel efficiënt. Vind een boek en het wordt bezorgd. Toch heb ik een zwak voor boekenwinkels. En dan bedoel ik niet de Ako en de Bruna. Maar zo’n echte. Waar degene die in de winkel staat ook echt boeken leest. Vorige week stapte ik onze lokale boekenwinkel binnen. En was onder de indruk van de veel interessantere aanbevelingen dan het ‘als-je-dit-bekijkt-vind-je-dit-ook-leuk-algoritme’. Iets meer gedoe, absoluut de moeite.

📺 Podcast (met beeld): Kinderen en smartphones van Cal Newport

Voor die vriend zoek ik nog steeds van alles uit over het vaderschap. En wat hem nu bezighoudt is schermgebruik van kinderen. Daarom keek ik deze podcast / presentatie van Cal Newport, die alle trends en onderzoeken van de laatste 10 jaar samenvat en tot wel overwogen conclusies komt. Bijvoorbeeld waarom 16 jaar de veilige leeftijd lijkt om een kind zijn/haar eigen smartphone te geven. Ik weet het, controversieel. Dat kun je ze niet aandoen. Iets met de toekomst. En bla bla bla. Ik wens die vriend dan ook het allerbeste..

✍🏼 Quote van de week

“Be careful not to be too careful, or you will unconsciously limit your exploration.”

— Max Delbrück


Deze post verscheen op 31/05/23 als nieuwsbrief. Wil je deze nieuwsbrief elke week in je inbox ontvangen? Meld je aan!

⬇️⬇️⬇️

Previous
Previous

Luisteren 🙉

Next
Next

Droog 🌧️