33 lessen in 33 jaar

IMG_3467.jpg

Vrijdag word ik 33. Voor sommigen ben ik daarmee nog jong. Voor anderen stokoud. Voor mij maakt het niet zoveel uit. Ik heb nooit ouder of jonger willen zijn dan ik op dat moment was.

Door de jaren heen heb ik het privilege gehad veel mooie mensen te ontmoeten. Van hen heb ik zo ongeveer alles geleerd wat ik in mijn leven heb geprobeerd toe te passen. Wat is gelukt, komt door hun. Wat niet, door mij.

De rest van wat ik leerde komt uit boeken. Door de ideeën en concepten te vertalen naar mijn eigen leven en te experimenteren.

Voor mijn verjaardag heb ik mijn stapel notitieboekjes van de afgelopen 10 jaar doorgebladerd en een lijst gemaakt met mijn favoriete 33 lessen, in willekeurige volgorde.

Gebruik ze, steel ze, vertaal ze naar je eigen context, en experimenteer er op los.

#1 — Jan Schoen is in mijn leven gekomen doordat mijn ouders gescheiden zijn. Dat ik hem heb mogen ontmoeten, heb ik altijd ervaren als een cadeautje. Hij heeft me anders naar hetzelfde leren kijken. Vlak voor zijn overlijden, zei hij tijdens een van onze laatste gesprekken: ‘Gun jezelf de ruimte om van mening te veranderen’. Eerst vond ik dit onzin. Het is toch goed als je weet waar je voor staat, en je daaraan vasthoudt? Tot je er rustig over nadenkt. Dan is het een mooie manier om naar het leven te kijken. Hij is daarmee de inspiratie geweest voor alle experimenten.

#2 — Als je pech/geluk hebt, willen anderen iets van je. Vaak op momenten dat het jou niet uitkomt. Van Kim Spinder leerde ik sms te gebruiken als spoedkanaal. Breng je belangrijkste klanten, collega’s en dierbaren op de hoogte, zet van alle andere apps je meldingen uit, en geniet van de rust die het je geeft.

#3 — Rico Schuijers is topsportpsycholoog. Toen ik de 21 dagen niet klagen challenge aan ging, was hij degene die met de definitie van klagen kwam: ‘Klagen is negatieve feedback geven op een situatie zonder de intentie die te willen veranderen.’  Oftewel, kritisch zijn is prima. Graag zelfs. Maar wat ga je er mee doen?

#4 — Tijdens de verbouwing van ons huis was Wim Kortekaas onze steun en toeverlaat. Toen ik op een ochtend in drie verschillende ruimtes klusjes door elkaar deed, tikte Wim me op mijn schouder en zei: ‘Als je start, maak je het af. En als je stopt, ruim je het op.’ Een wijsheid die feilloos opgaat voor mijn normale werk.

#5 — Dit is geen specifieke les van één persoon. Maar ik heb nog nooit iemand ontmoet zonder problemen. Iedereen heeft zijn uitdagingen en worstelingen. Dus vul nooit voor een ander in dat hij/zij het makkelijk heeft.

#6 — Dat gezegd, problemen zijn prima. Mark Manson schrijft dat geluk niet de afwezigheid van problemen is. Geluk is de vrijheid te kunnen kiezen voor de problemen waar je iets aan wilt doen. Het is die worsteling die voldoening geeft.

#7 — Jelmer de Boer leerde me vervolgens een essentieel onderscheid tussen vrijheid en autonomie. Vrijheid is het hebben van opties. Autonomie is de manier waarop je zelf kiest uit alle vrijheden die je hebt gecreëerd of gekregen. Het maakt het nastreven van meer vrijheid (meer opties) niet per se wenselijk. Het nastreven van meer autonomie wel.

#8 — Over mijn neef schreef ik eerder deze blog. Hij is kok en eigenaar van restaurant de Heerekamer in Lisse. De creativiteit waarmee hij en zijn personeel door de Corona crisis heen ondernemen is buitengewoon. Want als je in staat bent een ander de wereld te gunnen in de momenten dat je het zelf zwaar hebt, ben je een hele grote meneer.

#9 — Van een hond heb je elke dag plezier.

#10 — Na een interview met Foppe de Haan stapte ik gevoelsmatig vijf jaar wijzer het Abe Lenstra Stadion uit. Foppe laat namelijk successen uit het verleden niet bepalen wat hij met in de toekomst doet. Het maakt hem al zijn hele leven nieuwsgierig. Iets wat ik ook wil zijn als ik later groot ben. 

#11 — Schrijven heb ik altijd fantastisch gevonden. Alleen het verzinnen van verhalen vind ik lastig. In 2014 stuitte ik op de quote: ‘Als je interessante dingen wilt schrijven, moet je interessante dingen doen.’ Het is een van de aanzetten geweest tot De Wereld Rond in 80 Experimenten.

#12 — Spullen geven stress. Niet dat ik elke dag in hetzelfde t-shirt wil lopen. Maar toen ik rondreisde en alles in een backpack paste, gaf dat overzicht en rust.

#13 — Je hebt alles al om te beginnen. Toen de 21 dagen niet klagen challenge media aandacht kreeg, vroeg iedereen me om een wit polsbandje. Ik begreep niet waarom. Want toen ik de challenge begon en een bandje nodig had, pakte ik dat thuis uit een la, deed het om en begon. Nu zei iedereen: ‘Ja, ik wil ook stoppen met klagen, maar dan heb ik wel zo’n bandje nodig…’

#14 — Volgens Jos Burgers is de meest gemaakte fout van succesvolle schrijvers om teveel verschillende dingen te willen zeggen in één boek. ‘Ik denk dan, dit zijn drie boeken’. Een beetje wat ik nu in deze blog doe dus.

#15 — Toen ik een betere spreker wilde worden, vroeg ik Martijn Aslander om advies. Hij zei simpelweg, dan moet je meters maken. Het was het begin van het experiment om 50 presentaties te geven in 15 weken. 

#16 — Joseph Oubelkas deed me later inzien dat spreken echt een vak is. “Ik schrijf en ik spreek” zei hij bij onze eerste ontmoeting. “Daar gaat al mijn aandacht en energie in zitten. Om het voor mijn publiek zo waardevol mogelijk te maken”.

#17 — Op Twitter werd ik ooit ingedeeld in een lijst ‘nog in te delen’. En hoewel anderen je graag in een hokje plaatsen, is het prima daar zelf niet aan mee te doen.

#18 — Hoe wil je later terugkijken? Martin Hersman liet ooit een vergadering voor gaan toen er natuurijs lag. Jaren later heeft hij geen idee meer waar de vergadering over ging. Wat hij nog wel heel goed weet, is dat hij niet heeft geschaatst.

#19 — Van Peter Kroep leerde ik dat positief zijn, niet betekent dat je alles door een roze bril bekijkt of dat alles leuk is. Er gebeuren dingen waar je geen invloed op hebt, zoals in zijn geval: ziek worden. Hoe je daar mee omgaat, zegt vervolgens alles. Daarvan is hij nog steeds het levende bewijs.

#20 — Ik heb me altijd voorgenomen dat als ik tijdens de warming-up voor de voetbaltraining liep te klagen dat ik geen zin meer had in het spelletje, ik zou stoppen. Op mijn 26e was het zover. Daarom kijk ik nu met veel plezier terug op een fantastische tijd.

#21 —  Je hoeft niet te weten waar je jezelf over vijf jaar ziet. Als je namelijk echt ambitieus bent, bereik je dingen die je vooraf niet had kunnen verzinnen. 

#22 — Johan Mandemaker heeft me tijdens mijn stage bij de Gemeente Amsterdam laten zien dat je niet met de menigte mee hoeft. Hij richte al zijn aandacht en energie naar buiten, richting de inwoners, in plaats van al het interne geneuzel.

#23 — Door The Four Hour Workweek van Tim Ferriss leerde ik betere vragen stellen, zoals ‘wat als ik het tegenovergestelde doe?’, ‘wat is het ergste dat kan gebeuren?’ en ‘welke 20% zorgt voor 80% van het succes?’

#24 — Beweeg. De vader van een hardloopvriend zei ooit: “Als ik op vrijdagmiddag kantoor verlaat heb ik 12 problemen. Als ik op zaterdagochtend heb hardgelopen, zijn er minimaal 9 opgelost en die andere 3 komen dan ook wel goed’.

#25 — Bruce Lee heeft de uitspraak: ‘Gebruik wat je kunt gebruiken, laat waar je niets aan hebt, en voeg iets unieks van jezelf toe.’ Ik doe elke dag mijn best om op deze manier naar de wereld te kijken.

#26 — Klein beginnen is een groot cliché, maar wel de manier om dingen in beweging te krijgen. Vraag jezelf ‘wat als het makkelijk is?’ Want iedereen die ooit iets voor elkaar heeft gekregen weet, soms moet je ‘gewoon’ beginnen. 

#27 — Oordeel minder. Ik weet niet meer wie het zei, maar tijdens een van mijn reizen zei iemand: ‘Ze weten hier niet beter’. Hij werd door iemand anders in de groep aangesproken. ‘Ze weten hier niet anders. En misschien is dat wel veel fijner’.

#28 — Jim Rohn zegt: ‘Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.’ Michael Kortekaas zegt daarom: ‘Kies je gedrag en omgeving zorgvuldig’.

#29 — In De Alchemist beschrijft Paulo Coelho een scene waarin de hoofdpersoon van het boek, een jonge schaapsherder, wordt toegesproken door een wijze oude man. Ze zitten op dat moment op een plein waar een popcornventer popcorn verkoopt. ‘Hij wil ook ooit reizen, net zoals jij nu.’ Zegt de oude man. ‘Daarom verkoopt hij nu popcorn en spaart hij zijn winst. Hij beseft niet, dat hij alles al heeft om te kunnen reizen. Hij wil alleen zijn gemakken en status niet opgeven.’ 

#30 — Van Andy Puddicombe leerde ik hoe belangrijk het is momenten van rust in te bouwen en dat 10 minuten zitten in stilte met je eigen gedachten, die-hard is.

#31 — Toen ik ging samenwonen kreeg ik van Tineke Vuurman het advies om altijd te blijven praten met elkaar. “Zolang er altijd één is die niet mee gaat in het verwijten maken, komt het goed. Of jij dat nu bent of je partner of elke keer de ander. Blijf praten met elkaar.’

#32 — Later leerde ik van Timo le Roux dat relaties draaien om initiatief en wederkerigheid

#33 — En een les die ik voor mezelf nog wil onderstrepen. Je hoeft vooraf niet te weten hoe dingen gaan aflopen. Volg je nieuwsgierigheid en het motto van David Bowie: ‘Ik weet niet wat hierna komt, maar ik beloof dat het niet saai wordt.’

Previous
Previous

Iets zijn of iets doen?

Next
Next

Wat als harder werken niet werkt?