Efficiëntie 🔩

Efficiëntie is een nobel streven.

Toch is vaak de vraag hoe effectief het is.

Voorbeeldje. We bestelden zes stoelen. Bij elke stoel zat een zakje met schroeven én een imbussleutel. Dat voorkomt dat iemand als baan bij elke order een imbussleutel moet doen. Het automatiseren is sneller, goedkoper en humaner dan het aanstellen van een chef imbussleutels. Dat snap ik.

Maar op deze efficiënte manier, verspillen we vijf imbussleutels. De vraag, is het dan nog efficiënt?

Het is oké als je het antwoord niet weet. Onze hond begrijpt het ook niet.

Efficiëntie dus.

In de bijbel ‘The Four Hour Workweek’ geeft Tim Feriss het voorbeeld van een postbode die heel snel post bezorgt. Maar hoe snel (lees: efficiënt) de postbode ook wordt, een e-mail is altijd sneller. Sterker nog, via e-mail verstuur je alle brieven waar de postbode een dag over doet, in één klik.

Kortom, het is mooi om een methode efficiënter te maken (post bezorgen), maar soms is een totaal andere methode (e-mail) veel effectiever.

Totdat je zoveel e-mail krijgt dat je via een cursus time management moet leren hoe je met mapjes, vlaggetjes en alarmbellen een efficiënter systeem creëert. Om al die onzin snel te verwerken en überhaupt nog tijd over te houden voor je echte werk. Dan schiet ook die methode zijn doel voorbij, en kun je beter stoppen met e-mail?

Efficiëntie is een nobel streven. Maar het loont om per situatie te kijken hoe effectief het is. Want zoals goeroe Peter Drücker ooit zei: “Niets is zo nutteloos als iets efficiënt doen, terwijl het helemaal niet gedaan had moeten worden.”

Ow, en mocht je net die ene levering hebben zonder imbussleutel, vraag het gerust. Dat scheelt weer verspilling.

Tot over twee weken (want vakantie),

Kevin


♥️ Mijn Favoriete Dingen


📕 De kracht van een slecht idee van Rico Bakker

Efficiëntie lijkt dus een goed idee, maar is dat vaak niet. Dan kun je beter echt slechte ideeën najagen. Dat kan volgens sprekersvriend Rico Bakker namelijk tot allerlei onverwachte en waardevolle inzichten leiden. En daar ben ik het mee eens. Zijn boek ‘De kracht van een slecht idee’ leest vlot weg, en ik kan niet wachten om na de vakantie mijn mentale archiefkast vol (slechte) ideeën af te stoffen.

💁🏼‍♂️ Oproep: Boeken over het ouderschap

Een goede vriend van me heeft nogal moeite goede boeken te vinden over het aanstaande ouderschap in het algemeen en het vaderschap in het bijzonder. Dus mocht je boekentips hebben, reageer even op deze mail. Namens de vriend, hartelijk dank!

🧘🏼‍♂️ 10 minuten ontspanning met Andrew Huberman

Na het luisteren van een aantal podcasts met Andrew Huberman, heb ik de afgelopen weken geëxperimenteerd met ‘Non Sleep Deep Rest’ (NSDR). Een manier om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Je kunt honderden begeleidde meditaties vinden als je zoekt op NSDR, maar dit script van 10 minuten werkt voor mij het beste. En ja, ik val geregeld wel in slaap, dus voor de zekerheid even een timer zetten op 12 minuten.

✍🏼 Quote van de week

“The great blessing of Google is its uncanny skill in finding what you’re looking for; the curse is that it so rarely finds any of those lovely odd things you’re not looking for. For that pleasure, it seems, we need books.”

— Alan Jacobs via de blog van Austin Kleon


Deze post verscheen op 05/04/23 als nieuwsbrief. Wil je deze nieuwsbrief elke week in je inbox ontvangen? Meld je aan!

⬇️⬇️⬇️

Previous
Previous

Kiezen 🐴

Next
Next

Keien 🪨