Vergeet het vinden van je passie

Het klinkt slim, alleen kun je er weinig mee. Want waar begin je? Met het vinden van je passie. Lees hier het alternatief.

Dit artikel is een hoofdstuk uit mijn boek ‘21 dagen niet klagen’.


Het slechtste advies dat toch voor waarheid wordt aangenomen is: vind je passie.

Het wordt rondgeslingerd alsof het allemaal zo eenvoudig is. Alsof je passie zich ergens verstopt achter een boom, en jij er al jarenlang nietsvermoedend voorbij loopt. Vind je passie, is om aantal redenen een waardeloos advies: 

  1. Tegen degenen die een passie hebben, hoef je het niet te zeggen. Die doen allang waar ze bezeten van zijn. 

  2. Voor iedereen die zoekende is, werkt het advies averechts. Ze denken dat zolang ze hun passie niet gevonden hebben, er iets mis is met ze.

  3. We zijn ook niet allemaal Max Verstappen. Wat nu als je meerdere dingen interessant vindt of om de paar jaar wisselt van interesses, zonder dat er iets specifieks tussenuit springt? Prima toch?

  4. En als laatste, je kunt niets met het advies: ‘Vind je passie.’ Stel dat ik nu tegen je zeg: ‘Ja, jij. Ga maar. Hup. Vind je passie..’ Wat ga je dan doen? Het klinkt misschien wijs, maar het is te abstract en totaal onuitvoerbaar. Want waar begin je?

Misschien klinkt het als een romantisch avontuur om ontslag te nemen en je passie na te jagen. In de praktijk gaat het zelden op die manier.

In de woorden van Elizabeth Gilbert: ‘Vergeet passie. Passie zorgt ervoor dat je gaat scheiden, je spullen verkoopt, je hoofd kaalscheert, en verhuist naar Nepal.’ Oftewel, ondoordachte, radicale beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt.

Het alternatief: volg je nieuwsgierigheid

Iedereen is nieuwsgierig naar iets. Reizen, ondernemen, psychologie, kunst, de overbuurvrouw. Wat dan ook. De vraag is, waar ben jij nieuwsgierig naar? Om je op weg te helpen (en omdat elk zichzelf respecterend boek een stappenplan heeft), wil ik een lijstje met vier stappen delen:

  1. Ga naar buiten

  2. Help iemand

  3. Leer iets

  4. Deel het

In beweging komen

De eerste stap is: in beweging komen. Opstaan, naar buiten gaan en kijken waar de wind vandaan komt.

De tweede stap is iemand helpen. Dit kan een willekeurige vreemde zijn op straat, een collega op werk, een klant, of misschien heb je zelf een probleem. Als je speelt met het idee om voor jezelf te beginnen, is dit een hele belangrijke stap. Help, voordat je ontslag neemt, eerst eens iemand zonder na te denken over hoeveel geld je daarmee kunt verdienen. Help iemand, omdat je diegene oprecht wilt helpen. Haal je daar plezier uit? Dan is het extra leuk als je ook nog betaald krijgt.

Dan volgt automatisch stap drie: Je leert altijd iets. Doordat je iets leert, kun je nu anders naar hetzelfde kijken, en nieuwe dingen zien. Doordat je anders kijkt, ontstaan nieuwe vragen die weer een antwoord willen en zo blijf je in beweging (nieuwe nieuwsgierigheid).

Eventueel kun je als vierde stap je les delen met anderen die hetzelfde probleem hebben. De kans is groot dat je door het delen van je ervaring ook anderen mag helpen, en voor je het weet ben je druk, druk, druk…

Een leven lang nieuwsgierig

Het is een cliché: alle grote dingen begonnen ooit klein. Stap voor stap leer je bij, daar hoef je niet eerst je passie voor te vinden. 

En beginnen vanuit nieuwsgierigheid heeft nog een ander groot voordeel ten opzichte van het geforceerd proberen te vinden van je passie. Want als je consequent je nieuwsgierigheid blijft volgen, ontdek je misschien wel iets waar je gepassioneerd over raakt. Dat is dan pure winst.

En stel dat je je hele leven je nieuwsgierigheid volgt, en niet een passie vindt, dan heb je in ieder geval altijd gedaan wat je interesseerde, en misschien is dat op zichzelf wel voldoende.


Coverfoto van Caleb Fisher via Unsplash

21 dagen niet klagen 3D (002) (2).jpg

‘21 dagen niet klagen’

Bijna 3 jaar reisde ik rond de wereld om bedrijven te helpen nieuwe ideeën te lanceren in ruil voor eten en onderdak. Dit boek vertelt het verhaal van dit avontuur vol onverwachte experimenten en verrassende lessen, en sluit af met de 21 Dagen Niet Klagen Challenge.