In 4 stappen de regie over je smartphone terug

Handig die telefoon. Maar wie helpt eigenlijk wie. Wie is de baas? Jij of je smartphone?

In 1999 geloofde niemand dat we ooit allemaal een mobiele telefoon bij ons zouden dragen.

Inmiddels bezit vrijwel iedereen een smartphone en schieten we in de stress als we even niet bereikbaar zijn. Dat we er ook mee kunnen bellen is bijzaak. Een foto maken, bewerken en delen met je vrienden via Instagram? Leuk! Volgen wat je vrienden allemaal doen via Whatsapp groepen? Gaaf! Je e-mail checken nog net even voordat je gaat slapen? Productief! Het nieuws volgen via Twitter? Handig! In de kroeg googlen hoe hoog de Eiffeltoren ook al weer is? Slim! De vraag is echter: Is dat eigenlijk allemaal wel zo leuk, handig, productief en slim?

  • Is het scherm van je smartphone het eerste wat je 's ochtend en laatste wat je 's avonds ziet?

  • Kijk jij bij elk binnenkomend berichtje direct op je telefoon terwijl je in gesprek bent met iemand anders?

  • Zie je niet meer wat er om je heen gebeurt, omdat je het grootste deel van de dag in het scherm van je telefoon zit te turen?

Bij mijzelf waren deze zaken grotendeels aan de orde… In deze blog wil ik het hebben over hoe ik de regie over mijn smartphone heb "teruggewonnen". (Het was namelijk best een strijd!)

Ineens was hij daar, de smartphone! Iedereen wilde er een hebben en we kunnen niet meer zonder. Elk moment van de dag ontvang ik berichtjes, foto's, e-mails en andere bestanden van vrienden en collega's. Wil ik weten welke bus ik moet nemen? Kijk ik op 9292ov.nl. Verveel ik me 5 minuten? Even snel Twitter checken! Mijn to do lijst, mijn agenda, mijn aantekeningen, alles is na te zoeken in mijn iPhone. Door op elk moment van de dag bereikbaar te zijn, voel ik me ook ontzettend productief. Ik kon namelijk snel reageren en dat geeft een gevoel van controle.

Sinds ik me niet meer zo focus rond mijn mailbox, ben ik mezelf steeds meer gaan afvragen: Is mijn smartphone er voor mijn gemak of bepalen de dingen die ik via mijn smartphone ontvang hoe mijn dag er uitziet en wat ik doe?

Al deze toontjes, piepjes, tingeltjes en beltonen onderbreken namelijk continu mijn concentratie. Ze houden me van mijn echte werk af! Het altijd maar reageren op elk berichtje maakte mij helemaal niet productiever, integendeel! De projecten en taken op mijn to do lijst die er echt toe deden, stonden daar een week later nog steeds op!

Hoe krijg je de regie over je smartphone terug?
Stap 1: Realiseren dat jij degene bent die de regie hoort te hebben over je smartphone en niet andersom. Dit klinkt als een open deur en dat is het ook. Het fijne van een open deur is dat het vaak waar is. En de enige die bepaalt wie de baas is, ben jij. Jij kiest er voor je telefoon 's avonds mee naar bed te nemen en nog e-mails te beantwoorden. Die e-mails zijn er namelijk morgen ook nog…

Stap 2: Spreek duidelijk uit richting anderen wat ze van je kunnen verwachten. Als iemand je een bericht of mail stuurt, hebben ze vaak de verwachting dat jij deze onmiddellijk ziet en beantwoord. Manage deze verwachtingen! Vertel je collega's dat je niet elk moment van de dag op je telefoon kijkt en dat sommige dingen niet zo dringend zijn als ze lijken. Je hebt nog andere dingen te doen. Verdedig je tijd.

Je krijgt niet betaald om berichten en mails te beantwoorden, maar om je werk te doen…

Stap 3: Zet het automatisch binnenhalen van je e-mail en het icoontje met hoeveel ongelezen mails je hebt in je mailbox uit. En dan ga ik er van uit dat je al niet meer bij elk binnenkomend mailtje een toontje hoort… Door dit uit te zetten, bepaal je zelf wanneer je kijkt of je nog mail hebt. Zet je meldingen uit, en je aandacht wordt niet continu gevestigd op dat rode bolletje met "56" er in!

Stap 4: Spreek met jezelf af dat je 2 of 3 keer per dag je mailbox bekijkt. Niet vaker! Is helemaal niet nodig! Je klaagt toch altijd over een volle mailbox? Hoe meer je zelf stuurt, hoe meer je terugkrijgt. Wanneer je 2 of 3 keer per dag je mails bekijkt en verwerkt, voorkom je dat spelletje 'e-mail ping-pong' waar niemand op zit te wachten.

Hoe goed we ook denken onze smartphone te gebruiken, soms lijkt het er meer op dat onze smartphone ons gebruikt. Dat het in het begin wennen is, geef ik direct toe. Het zit zo ingebakken in ons systeem continu op onze telefoon te kijken en te reageren op alles wat binnenkomt. Doe jezelf en je omgeving een plezier en neem de regie over je smartphone weer over.