Het verschil maken is een keuze

9 dingen die horen bij de verantwoordelijkheid om het verschil te willen maken

We kunnen veel leren van anderen.

Waarom doen zij wat ze doen? Waar besteden ze hun tijd aan? Waar richten zij hun energie op? Waarom lukt het één iemand wel, terwijl het iemand anders niet lukt? Waar komt dat door...

In mijn omgeving heb ik gemerkt dat veel mensen voldoening willen halen uit wat ze doen. Ze werken hard - en vaak veel - en proberen alles om het verschil te maken.

Het is me ook opgevallen dat ‘succesvolle’ mensen grote vergelijkingen vertonen in hun gedrag, hun denken en hun handelen. Van wat zij doen, kunnen we veel leren.

Let op: Dit is geen ‘doe deze 5 dingen en wordt succesvol-blog’. De punten hieronder zijn uiteraard niet limitatief en staan ook niet in volgorde van belangrijkheid. Ze zijn bedoeld als vertrekpunt.

Wil jij ook het verschil maken? Het start allemaal met een beslissing waar je alleen jezelf voor nodig hebt:

Het start met de keuze vanaf dit moment het verschil te maken

Een - mentale - keuze niet meer gemiddeld te zijn. De regie (terug) te pakken en actie te ondernemen. Wat houdt de keuze het verschil te maken in?

1. Neem verantwoordelijkheid - Altijd. Voor alles wat je zegt, doet en denkt. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Als het goed gaat, maar ook als het even minder gaat. Je komt dagelijks in allerlei verschillende situaties. Wijs niet naar anderen en focus op de dingen waar je zelf invloed op hebt. Waar je invloed op het, kun je actie op ondernemen. En met actie maak je het verschil.

2. Geen excuses - Gewoon nooit. Het helpt namelijk niet. Anderen willen niet horen waarom iets niet is gedaan, waarom iets niet af is, of waarom je te laat bent. File? Je weet dat op hetzelfde traject rond dat tijdstip nog andere auto’s rijden, je bent gewoon te laat vertrokken...

3. Doe waar je blij van wordt - Elke dag. Weet je niet waar je blij van wordt? Ontdek het en ga het doen. Waarom ik het zo belangrijk vind dat je nu doet waar je blij van wordt? Genieten doe je nu. En nu is alles wat je hebt. Net is geweest, en straks moet nog komen. Mijn stelling: jezelf wijsmaken dat het later wel goedkomt, is een groter risico dan nu starten met doen waar je echt blij van wordt.

4. Help anderen - Dagelijks. Zonder direct iets terug te verwachten. We zijn sociale dieren. We zijn gemaakt om samen te werken en elkaar te helpen. Kleine dingen als het openhouden van een deur. En grotere dingen zoals uitzoeken waar je iemand voor je werk écht mee helpt. Leer jezelf aan: Beantwoord niet alleen de vraag, los het op. Oplossen is de overtreffende trap van beantwoorden. Mensen die dingen oplossen, maken het verschil.

5. Doe wat belangrijk is - Voortdurend. Hierbij geldt: Effectief gaat voor efficiënt. Wat je doet is veel belangrijker dan hoe je het doet. 100 onbelangrijke e-mails blijven 100 onbelangrijke e-mails. Of je die nu in drie, twee of een uur verwerkt. Het doel is niet zoveel mogelijk te doen in zo min mogelijk tijd. Het doel is je tijd te besteden aan wat echt belangrijk is - wat je echt voorwaarts helpt - en dat vervolgens heel goed te doen. Kies zorgvuldig wat je doet, en doe dat voor de volle 100%.

6. Weet ‘waarom’ - Op alle niveaus. Dagelijks, op de korte termijn. En voor het grotere plaatje op de langere termijn. Waarom doe ik wat ik doe? Kan het slimmer, leuker, effectiever? Wat wil ik er uithalen? Wat voeg ik toe? En voor wie? Zodra je weet waarom, en je dagelijkse acties in het verlengde liggen van waar je naar toe wilt, ga je automatisch voorwaarts.

7. Focus op het positieve - Nu. Kijk eens om je heen en zie wat je wel allemaal hebt. Een dak boven je hoofd, mensen om je heen, en een gezonde ambitie er iets van te maken - anders lees je deze blog niet. Mensen die het verschil maken, zien wat goed gaat en ontdekken waarom het goed gaat. Ze waarderen wat ze hebben, waardoor ze blijer zijn en hun positieve energie kunnen gebruiken nog verder te komen.

8. Gebruik je kracht - Constant. Ontdek waar je goed bent - jouw unieke meerwaarde -  en doe dat zo veel en zo vaak mogelijk. Kun je goed presenteren? Presenteer. Kun je goed schrijven? Schrijf. Kun je goed praten. Praat. Kun je goed verkopen? Verkoop. Het grappige: De kans is groot dat je waar je goed in bent, ook leuk vindt om te doen. Dit gaat hand in hand met doen waar je blij van wordt.

9. Zorg voor jezelf - Als je het verschil wilt maken, heb je jezelf nodig. In de best mogelijke conditie. Fysiek en mentaal. Eet en drink daarom voornamelijk gezond. Sport en beweeg dagelijks. En slaap voldoende. Iemand die het verschil maakt, weet dat een goede nachtrust belangrijk is om de volgende de dag wéér het verschil te kunnen maken.

Let op: Chris Guillebeau waarschuwt dat het het verschil maken verslavend is. Doe je het één keer, is het eng. Doe je het een aantal keer, is het geweldig. Stop je ermee, is het deprimerend.

Het kan deprimerend zijn, omdat je soms mensen tegen komt die ‘normaal al gek genoeg vinden’. Die het prima vinden ook al werkt iets voor geen meter. Die nooit de verantwoordelijkheid nemen en roepen dat iets nooit hun schuld is.

In dit soort situaties vraag ik me af of het allemaal de moeite waard is. Waar doe ik het allemaal voor? Waarom wil ik zo graag het verschil maken? Is het niet makkelijker met de menigte mee te hobbelen?

Mijn antwoord: Het is absoluut de moeite waard het verschil te maken. De weerstand die ik soms ook ervaar, weegt lang niet op tegen de positieve reacties die ik krijg. Daarbij heb ik voor mezelf de keuze gemaakt dat ik het verschil wil maken. Ik wil iets bijdragen waar een ander iets aan heeft. Jij toch ook?