Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Wat doe jij nou eigenlijk precies?

Je kent het wel. Je bent met een groepje halve bekenden. Het is gezellig. En dan vraagt iemand: “Wat doe jij nou eigenlijk precies?

Vooral het woordje precies is gevaarlijk.

Vroeger zei ik ‘beleidsmedewerker bij de veiligheidsregio’. Niemand begreep wat het was, maar het klonk wel lekker serieus en vol doorgroeimogelijkheden. Dan zal het wel goed zijn. En daarmee was de kous af.

Tegenwoordig kom ik daar niet meer mee weg. Sterker nog, ik krijg zelfs de variant: “Moet je niet werken dan?” bijna wekelijks om mijn oren.

Nu heb ik het mezelf beschrijven aan de hand van een functienaam nooit begrepen. Maar als ik probeer uit te leggen dat waar ik mijn geld mee verdien, iets anders is dan waar ik het meeste van mijn tijd aan besteed, worden de blikken zowaar nog waziger. Dus daar ben ik ook maar mee opgehouden.

Voor de duidelijkheid, zelf heb ik er niet zo’n problemen mee dat ik geen sociaal wenselijk antwoord heb op deze ik-wil-je-een-label-kunnen-geven-want-dat-is-makkelijk vraag. En dus op Twitter niet in een lijstje in te delen ben.

Behalve de eerste keer aan tafel bij m’n schoonouders was wat ongemakkelijk.

Maar goed, de vraag ‘wat doe jij nou eigenlijk precies?’ blijft. En dat snap ik ook. Daarom is deze blog mijn poging tot een uitleg. Let op, het is een poging. Mocht je hierna nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten, dan kijk ik of ik nóg preciezer kan zijn.

Komt ‘ie.

Ik doe experimentjes

Als freelancer help ik bedrijven, organisaties en ondernemers ideeën uit te voeren, en met experimenteren het gat tussen denken en doen te dichten.

Wat die ideeën zijn en de experimenten inhouden, is dus altijd anders. En kan ik niet precies zeggen.

Een tijd lang heb ik mijn werk geruild voor eten en onderdak met bedrijven in het buitenland. Van een advocatenkantoor in Singapore tot een middelbare school in een township in Kaapstad. Hierdoor heb ik gemerkt dat er best veel buitenland is om te ontdekken.

Ik maak tripjes

Daarom reis graag. Het helpt me dingen in perspectief te zien, en mezelf vooral niet te serieus te nemen. Dit vind ik belangrijk, en daarom is het doel minimaal elke maand in het buitenland te zijn.

Aangezien vliegtuigen (meestal) niet gratis zijn, verdien ik mijn centjes met het doen van de eerder genoemde experimenten. Maar soms ruil ik mijn hulp alsnog voor eten, onderdak en een vliegticket. Het ligt aan wat handig is, of wat op mijn pad komt (zo werd ik bijvoorbeeld eergisteren uitgenodigd door de ambassadeur van een land waar ze lekkere wijn hebben in Zuid-Amerika..).

Via deze filosofie heb ik ook nooit vakantie, maar wel altijd weekend. Waarbij het ontmoeten van toffe mensen en het opdoen van onvergetelijke ervaringen veel belangrijker voor me zijn, dan het verdienen van geld.

Ik geef praatjes

Als ik in Nederland ben (en soms ook in het buitenland), geef ik praatjes bij bedrijven en op congressen waar mensen geïnspireerd willen worden. Hier deel ik wat ik heb geleerd in mijn experimenten en tijdens mijn tripjes. Iets waar ik altijd weer veel energie (en vervolgopdrachten) van krijg. Meer informatie over mij als spreker of als je me wilt boeken, vind je allemaal hier.

Ik schrijf stukjes

Het delen van wat ik leer doe ik ook door te schrijven. Hier op 80experiments.com, ongeveer een keer per week in het Nederlands. En als schrijver voor startupgrind.com ongeveer een keer per drie weken in het Engels.

Kortom…

Wat ik precies doe, staat dus niet altijd vast. En kan zomaar veranderen. Wat ik ongeveer doe, blijft wel redelijk gelijk. Ik geloof in ieder geval net zoals de oprichter van Nike in zijn briljante boek verteld, dat ‘werk’ niet altijd stom en het leven niet altijd heel moeilijk en serieus hoeft te zijn. En dat de enige die verantwoordelijk is om er iets leuks van te maken, jijzelf bent.

Zo, een heel verhaal, maar hopelijk geeft dat wat meer beeld. Het was makkelijker geweest als ik lasser was, maar ik denk dat ik het nu meer naar mijn zin heb..

Enne, wat doe jij precies?

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »