Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Waarom ik schrijf..

De vraag wordt me steeds vaker gesteld: Waarom schrijf je eigenlijk? De vraag die er achter zit is: Verdien je geld met je blog? Het antwoord op de laatste vraag is kort. Nee. Niet direct in ieder geval. Het antwoord op de eerste vraag is wat langer.

Waarom ik schrijf? Hoewel ik op mijn website deel wat ik schrijf, schrijf ik met name voor mezelf. De hoofdreden: Schrijven is – voor mij – de beste manier om ideeën, kennis, principes en concepten helder te krijgen. Het structureert mijn denken. Het leegt mijn gedachten. Het dwingt me informatie simpel en overzichtelijk te maken. Wanneer dit lukt, weet ik dat ik het voldoende begrijp. Helemaal als ik het later wil delen met en/of uitleggen aan anderen. Het delen van mijn kennis is een fijne en voldoening gevende bijkomstigheid.

Ik schrijf dus niet om geld te verdienen. Mijn website is vrij van reclame. En dat blijf zo.

Schrijven voor zelfontwikkeling
Schrijven en zelfontwikkeling hangen nauw samen. Naast schrijven, lees ik veel. Door te lezen, leer ik nieuwe dingen. Dingen die ik test in de praktijk en waar ik over schrijf om het voor mezelf duidelijk te krijgen. Dat deel ik met anderen. Wat vaak leidt tot (inhoudelijke) gesprekken, met nieuwe inzichten, ideeën en verdieping tot gevolg. Het proces versterkt elkaar. Schrijven is hier een belangrijk onderdeel van.

Waarom ik het deel?
Als ik het voor mezelf schrijf, waarom deel ik het dan? De reden te delen wat ik schrijf, is tweeledig. Ten eerste leer ik zelf van het delen van mijn kennis. Als je kennis weggeeft, ben je het niet kwijt, maar wordt het meer. Ten tweede vind ik het zonde om het niet doen. De kennis die ik deel, heeft mij geholpen. De kans bestaat dat het anderen ook helpt. Op welke manier dan ook.

Met wat ik schrijf en deel, wil ik anderen triggeren na te denken en actie te ondernemen. Ik wil je helpen een zoektocht te starten naar je eigen ervaringen. Naar je eigen waarheden. Gebruik daarbij wat bruikbaar is. Vergeet wat niet. En voeg toe wat je zelf al weet. Het combineren van kennis is waar de toegevoegde waarde zit.

Wil je ook starten met schrijven?
Starten met schrijven is eenvoudig. Volhouden kan een lastig proces zijn. Zoals met alles. Je hebt het druk. Je vindt misschien dat je niet kunt schrijven. Het kan van alles zijn. In het begin eiste ik van mezelf dat alles wat ik schreef, perfect was. Dit legde zo een hoge druk op, dat ik steeds vastliep..

Totdat ik stuitte op de wijsheid: Make a bad first draft. You can’t edit a blank page.

Het verloste me van de druk om het in één keer perfect te doen. Zo ben ik gaan schrijven voor mezelf, in plaats van direct voor anderen.

Denk groot, start klein
Vervolgens heb ik mezelf een ultimatum gesteld: Dertig dagen lang neem ik aan het einde van elke dag, vijf minuten om op te schrijven wat die dag is gebeurd en wat ik heb geleerd. Vijf minuten. Lukt me dat geen 25 van de 30 dagen, stop ik met schrijven. Onmiddellijk. Dan vind ik het blijkbaar niet belangrijk of leuk genoeg.

Deze aanpak om gewoontes te creëren is trouwens toe te passen op van alles. Groot denken en klein starten. Het maakt het behapbaar en vol te houden.

Als iemand die zichzelf niet bestempelt als creatief, heb ik veel aan mijn gewoonte om te schrijven. Ook als je niet de ambitie hebt een blog te starten, een bestseller auteur te worden of je woorden te delen met anderen, schrijf. Houd het voor jezelf, maar schrijf.

Start. Dertig dagen. Vijf minuten. Schrijf.

###

Op de hoogte blijven van updates: Meld je aan

Leuke blog? Delen kan met de knoppen hieronder.

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »