Waarom doen we dit?

Over mindset en de magie (en irritatie) van ‘3x waarom’ vragen.

"Als een kind voor het eerst vraagt 'waarom', geef je als volwassene zorgvuldig het 'juiste' antwoord. Op de tweede 'waarom', begin je te stamelen. Bij de derde 'waarom' is er, ongeacht het onderwerp, nog maar één oplossing: Je geeft het kind een ijsje." - Ricardo Semler

Waarom doen we dit? En waarom op deze manier? Voor mij eindeloos fascinerende vragen. Niet omdat ik denk dat alles beter kan of anders moet, maar vanuit nieuwsgierigheid en interesse. Een mogelijkheid om te ontdekken en te leren. Om uiteindelijk verder te komen en samen het verschil te maken.

Sommigen zijn het met me eens. Sommigen niet. Ik ken zelfs mensen die het hele vervelende vragen vragen. Het wordt niet gezien als een kans om te ontdekken (laat staan leren). Het is zelfs een bedreiging. Een moment van de waarheid. Waar op het antwoord op de vraag bewijst of iets slaagt of faalt.

In haar boek ‘Mindset: De nieuwe psychologie van succes’ beschrijft Carol Dweck twee typen mindset’s:

1. De vaste mindset stelt dat kwaliteiten en mogelijkheden, zoals intelligentie en fysieke vaardigheden, voor iedereen vast staan. Daar word je mee geboren. Simpel weg, die heb je of die heb je niet.

2. De groei mindset stelt dat wat je kunt, een vertrekpunt is. Van daaruit kun je door inzet en doorzettingsvermogen jezelf verder ontwikkelen. Intelligentie ligt dus niet vast. En iemands potentiële kunnen is onbekend.

Het is wat zwart-wit. Toch is het niet lastig in te schatten door welk type mindset de ‘waarom-vragen’ worden gezien als mogelijkheid te ontdekken of als bedreiging.

Waarom doen we dit? En waarom op deze manier? Het zijn geen eenvoudige vragen om te beantwoorden. Je gaat namelijk op zoek naar het probleem achter het probleem. Wat veel ingewikkelder is. Het grappige is wel, als je het antwoord (of de antwoorden) hebt, wordt het vervolg en de uitvoering vaak een stuk eenvoudiger.

Twee typen mindset’s. Een vaste. Of meer gericht op groei. Welk type mindset heb jij? En waar blijkt dat uit?


ps; zoals de mensen met een groei mindset begrijpen, ligt de mindset die je hebt niet vast. De boodschap van Dweck haar boek: Je kunt je mindset aanpassen.