Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Ben geen verkeerslichtdrukker: Het belang van ruimte, rust en helder denken

Ben geen verkeerslichtdrukker: Het belang van ruimte, rust en helder denken

Ik zit op mijn fiets en wacht voor het rode verkeerslicht op een druk kruispunt. Aan de overkant is het station en ik heb geen haast. Mijn trein vertrekt pas over 15 minuten. Tijd genoeg dus. De jongen die naast me staat heeft wel haast. Of althans, dat denk ik. Hij drukt namelijk al 24 keer op het knopje in de afgelopen negen seconden…

Waarom doet hij dat? vraag ik mezelf af. Iedereen weet toch dat het geen enkele nut heeft? Een verkeerslicht denkt niet: Zo, die drukt vaak, die heeft vast haast, laat ik eerder op groen gaan.

Dus waarom doet hij dat?

Op een of andere manier houdt het me tot in de trein bezig. Tot ik besef dat het heel logisch is. Zelf was ik rustig en ontspannen, mijn trein vertrok pas over 15 minuten. Maar als ik haast heb, doe ik ook dingen waarvan ik achteraf besef dat ze onnodig of niet handig waren.

Ruimte geeft rust en helpt helder te denken. Helder denken vergroot de kwaliteit van wat we doen en daarmee het effect wat we hebben.

Juist in situaties waarin de druk toeneemt, wordt het belang van helder denken groter. Terwijl onze mogelijk om juist datgene te doen, afneemt.

Nu gaat het om oversteken en het wel of niet halen van een trein. Los van wat onnodige stress, waarschijnlijk geen ramp. Maar niet helder denken op het moment van een belangrijke beslissing, kan veel tijd, energie en geld kosten.

Het bewust inbouwen van ruimte, kan je de rust geven om op cruciale momenten helder te denken en de juiste beslissingen te nemen.

Als je eerste gedachte is: ‘daar heb ik geen tijd voor’, is de vraag:

Kun je het je op een belangrijk moment veroorloven jezelf niet de ruimte en rust te gunnen om helder te denken en de kans te vergroten dat je het juiste doet?

###

Leuk dat je op deze blog hebt gelezen, wil je automatisch updates ontvangen?

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »