Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Hoe tijd, aandacht en energie verbonden zijn

focus

Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe uitdagingen. Ook wil ik continu nieuwe dingen leren. Mezelf ontwikkelen. Klinkt goed, denk je vast. En eerlijk gezegd, ik ben hier blij mee. De valkuil? Een groot deel van het plezier dat ik ergens in heb, hangt samen met de uitdaging. Wordt de uitdaging minder? Neemt mijn plezier af. En de voldoening ook.

Steeds nieuwe dingen erbij doen, lukt vaak niet. Je kunt maar zoveel als je kunt in een dag/week/jaar. Ondernemen, voetbal, Crossfit, vrienden, familie, koken, lezen, schrijven en gitaar spelen. Een aantal voorbeelden van mijn interesses. Komt daar nog meer bij en wil ik soms ook ontspannen, dan heb ik te weinig uren in een dag.

Wil je ergens verder mee komen, ontkom je niet aan het maken van keuzes. Je hebt focus nodig. Maar wat is dat? Focus. Hoe doe je dat? Wat betekent het eigenlijk?

Bundel je krachten
Waar ik in geloof is dat de eenheden tijd, aandacht en energie met elkaar samenhangen. Elkaar versterken of verzwakken. Ergens tijd in stoppen zonder aandacht, is de grootste verspilling die er is. Voorbeeld: Aanwezig zijn bij een vergadering, maar continu je e-mail en social media checken op je iPad? Zonde, want je maakt niet het verschil in de vergadering, en doelloos door je tijdlijn scrollen, voegt ook weinig toe. En daarbij, het vreet energie!

Foto 15-01-15 09 36 30
Zie het alsof je elke dag 100 punten te besteden hebt

Dit laatste is interessant, omdat ik ook geloof dat je van alle drie een beperkte hoeveelheid hebt. Zie het alsof elke staaf staat voor 100 punten (zie plaatje). Punten die je elke dag weer opnieuw kunt besteden. Is één van de staven leeg, heb je aan je resterende punten van de andere twee ook niets meer. Ga maar na, tijd zonder energie is waardeloos. En ergens blind energie in stoppen zonder aandacht, is weer zonde van je tijd..

De kunst is – als je verder wilt komen – tijd, aandacht en energie tegelijk in te zetten op datgene waar je mee bezig bent. Lukt dat, heb je focus.

Afwisseling is de sleutel
Zoals gezegd, je kunt niet alles tegelijk. En focus helpt je verder. Dit vraagt om het maken van keuzes. Je kent vast de uitspraak: Je kunt beter één ding heel goed doen, dan twee dingen half. En begrijp me niet verkeerd, hier ben ik het helemaal mee eens. Ik stop niet voor niets met voetbal.

Het lukt mij alleen niet me maar op één ding te richten. Binnen no-time is voor mij de uitdaging weg. Het plezier verdwijnt en kost het bakken met energie. En zoals gezegd, zonder energie is mijn tijd en aandacht niets waard.

Wat voor mij werkt, is gericht mijn tijd, aandacht en energie inzetten op een aantal bewust gekozen activiteiten. De afwisseling zorgt voor uitdaging en is daarmee voor mij de sleutel tot progressie. Hoe werkt dit voor jou?

###

Het delen van mijn blogs waardeer ik enorm en aanmelden voor updates kan hier

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »