Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Rework – Hoe Jason Fried en David Hennemeier Hansson de manier hoe we (samen)werken veranderen zonder iedere trend na te jagen

“If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them.”

De manier waarop we werken en samenwerken verandert dagelijks. Ontwikkelingen komen en gaan. Bergen informatie is beschikbaar over de nieuwste trends en hypes. De kunst is niet overspoeld te worden door artikelen met lijsten met wat je allemaal anders kunt doen: 5 tips om… Doe deze 6 dingen voor… Stel deze 10 vragen bij…

Tot ik op de blog belandde van Jason Fried en David Hennemeier Hansson, eigenaren van het bedrijf 37signals en bedenkers van het online samenwerk platform Basecamp. Al 10(!!) jaar delen ze gratis en voor niets wat ze leren over het runnen van hun bedrijf en hoe ze met elkaar samenwerken.

In hun boek Rework hebben ze een selectie van blogs herschreven en gebundeld. Het verfrissende? Ze zijn vernieuwend met een visie, zonder blind elke trend na te jagen.

Een aantal dingen die mij aanspreken:

Het gaat om mensen
Over hard werken als doel op zich zijn ze duidelijk:

“Workaholics zijn geen helden. Ze maken niet het verschil, ze vullen slechts hun dagen. De echte held is al thuis, omdat ze heeft bedacht hoe ze haar werk op een slimmer manier kan doen.”

Tim Ferriss noemt dit in zijn boek The 4 Hour Workweek: ‘Work For Work’s Sake’ (W4W). Bezig zijn om het bezig zijn. En dat verdient geen medaille. Voor degene die denkt alles te kunnen combineren hebben Fried en Hennemeier Hannson het volgende om over na te denken:

“Je kunt simpelweg niet alles doen én het goed doen. Je hebt beperkte tijd, kennis, energie en aandacht. Het is moeilijk genoeg om één ding heel goed te doen. Proberen tien dingen goed tegelijk te doen? Vergeet het maar!”

Omdat tijd, energie en aandacht met elkaar verbonden zijn, is het noodzakelijk keuzes te maken.

Invloed van je omgeving
Een ander punt wat ze aanhalen gaat over de invloed van je (werk)omgeving op de kwaliteit van wat je doet:

“We zijn allemaal in staat slecht, gemiddeld en geweldig werk af te leveren. Onze directe omgeving is hierop van veel grotere invloed dan veel mensen realiseren.”

Een plek waar je ontspannen aan de slag kunt, is essentieel. Buitenlicht, goed materiaal (niets zo vervelend als een trage computer of langzaam internet) en weinig afleiding. Persoonlijke factoren die invloed hebben op je stemming, en daarmee op de kwaliteit van het werk wat je aflevert.

Voor mij bestaat mijn omgeving uit meer dan alleen de fysieke werkplek. De mensen die je dagelijks om je heen hebt, zijn minimaal zo belangrijk. Ondernemer Jim Rohn stelt zelfs: ‘Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.’ Iets om niet zomaar te negeren.

De mensen maken de cultuur. De cultuur bepaalt hoe we dagelijks -elke dag dus- met elkaar omgaan:

“Het gaat niet om Casual Friday’s of een neem-je-hond-mee-naar-werk dag. Als deze dingen zo goed zouden werken, waarom doen we ze dan niet elke dag?”

Houd het simpel
Het simpel houden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het risico af te dwalen in een discussie over details, is altijd aanwezig. De kunst is een juiste balans te vinden tussen de hoofdlijnen en de details. Prioriteiten stellen en zorgen voor progressie:

“Details maken het verschil. Maar te snel verzanden in details zorgt voor onenigheid, overleggen en vertraging. Je raakt verdwaalt in dingen die er niet echt toe doen. Je verspilt tijd met het maken van keuzes die toch weer veranderen. Negeer de details — in het begin. Bouw eerst het fundament en ga daarna aan de slag met de details.”

Hetzelfde geldt voor het delen van informatie:

“Gebruik geen zeven woorden, waar vier voldoen.”

Dat maakt schrijven een goede oefening om dingen simpel te houden. Het is meer dan een manier om je ideeën met de buitenwereld te delen:

“Duidelijk schrijven is een teken van helder denken. Goede schrijvers kunnen goed communiceren. Ze maken dingen makkelijk te begrijpen. Ze kunnen zichzelf verplaatsen in de schoen van een ander. Ze weten wat weg te laten. En dat zijn hele waardevolle eigenschappen.”

Rework
Een fijn leesbare bundeling, met actuele maar tijdloze en menselijke ideeën over hoe we beter met elkaar kunnen samenwerken. Rework is te bestellen in het Engels en Nederlands. Veel van de artikelen zijn ook terug te vinden hun blog.

###

Aanmelden voor automatische updates van mijn blog? Dat kan hier.

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »