[29/80] Pauzeer de waan van de dag in Costa Rica

We rollen langzamer dan stapvoets richting de rivier. Vlak voordat ik wil remmen, voel ik de voorbanden wegzakken in de modder. Te laat. In paniek schakel ik naar zijn achteruit. Ik geef gas en voel de banden van onze jeep vechten voor grip. Het tegenovergestelde gebeurt. De banden spinnen en we zakken dieper en dieper. Daar staan we dan met ons bakbeest van een 4X4. Muurvast in de klei. Ergens aan de rand van een rivier in Costa Rica op een plek waar Google Maps de weg ook niet kent..

Als onderdeel van experiment 29, rijden we in een 4X4 jeep met tent op het dak door Costa Rica. ‘We’, want Lisa, mijn vriendin is mee. Eigenlijk gingen we 8 weken backpacken in Midden-Amerika. Twee weken voor vertrek wilde ik toch iets anders. Via Reisjunk vond ik Nomad America: Een verhuurder van Jeeps met daktenten. Via hun website vroeg ik of ze open stonden voor experiment. Een half uur later sprak ik de eigenaar via Skype.

Samenvatting: “Kom maar langs, pura vida!

Pura vida betekent letterlijk ‘puur leven’. Maar het gaat veel verder dan dat. Het is het motto van Costa Rica. De houding van de Costa Ricanen. Ze begroeten elkaar met ‘pura vida’, zeggen gedag met ‘pura vida’. Als iets mooi is, is het ‘pura vida’, en als iets minder mooi is, is het eigenlijk ook ‘pura vida’. Het heeft iets onbezorgds. Iets luchtigs. Het komt allemaal weg goed. En zo niet, dan toch. Want ja, pura vida!

Pura vida heeft ook iets manana manana. Iets vrijblijvends. Dat blijkt wanneer we op de ochtend van ons vertrek Fabio (de eigenaar) appen over onze pick-up op de luchthaven van San Jose. Hij blijkt vergeten dat we langskomen. Maar: “pura vida, alles wordt geregeld, jullie horen later meer,” lees ik vlak voor we instappen en ik mijn telefoon op vliegtuigmodus zet. “Zie je, het komt allemaal wel goed,” zeg ik tegen Lisa (maar eigenlijk vooral tegen mezelf).

Bij aankomst is alles geregeld (pura vida!). We worden opgehaald, naar ons hotel gebracht, en de volgende dag zitten we aan de koffie in een oude schoolbus, het kantoor van Nomad America.

Andere vragen, andere antwoorden

Fabio is in 5 jaar tijd met Nomad America gegroeid van 1 naar 30 jeeps. Best indrukwekkend. En hij heeft meerdere ideeën voor nieuwe bedrijven (hij wil ook mini-vans verhuren). Verder groeien met Nomad America heeft niet zijn interesse. Wel wil hij  Nomad America verbeteren.

Om te ontdekken wat ik kan doen, vraag ik Fabio en zijn compagnon Luis: “Welk idee speelt al langer in jullie hoofd, maar blijft om wat voor reden dan ook liggen?” Deze vraag haalt vooral naar boven wat op de lange(re) termijn belangrijk is, maar door de waan van de dag (de korte(re) termijn) wordt tegengehouden.

Er volgt een waterval aan ideeën. En om te voorkomen dat we deze week 3 of 4 dingen een beetje doen, vraag ik:” “Als je 1 idee mag kiezen, welke is dat dan?” Wat overblijft is een vrij duidelijk ‘probleem’, dat eigenlijk al vanaf het begin bestaat.

De uitdaging

Voor iedereen die een Jeep huurt, wordt een gepersonaliseerde route door Costa Rica uitgestippeld. Klinkt super sexy, maar blijkt dat in de praktijk minder te zijn. Voor zowel Nomad als de klant. Waarom? In de weken voor aankomst wordt eindeloos gepingpongd via email over de mogelijke route. Bij aankomst krijgt elke klant uitleg over de jeep, het materiaal, worden papieren getekend, en de uiteindelijk samengestelde route doorgesproken. Van dag tot dag, van plek naar plek.

Bij alle 3 de intakes die ik meekeek, veranderde als gevolg de route. Compleet. Dit hele proces duurt al snel 3 uur. Wat best intensief is na een lange vlucht. En dan reken ik alle email niet mee… En nu komt het. Uit GPS data blijkt dat 80% van de klanten (grotendeels) hetzelfde wil zien: De highlights uit populaire blogs als Reisjunk en de gidsen als de Lonely Planet..

De ‘Costa Rica Essentials Route’

Het idee is simpel: We ontwerpen een ‘Costa Rica Essentials Route’. Een trip van 10 dagen die je alle diversiteit van Costa Rica laat ervaren. Zo weet je zeker dat je niets mist (toeristenangst nummer 1).

Vrijheid blijft natuurlijk een voorwaarde. Wil je meer de nadruk leggen op surfen, kamperen in de jungle, of het verkennen van de Caribische kust? Geen probleem. Met de extra loops kun je je trip verlengen (of aanpassen) met 3 tot 5 dagen. En mocht je alsnog een gepersonaliseerde route willen, blijft dat uiteraard een optie (waar deze route dan weer de basis van is).

Simpel is niet altijd makkelijk

Een duidelijk probleem. Een simpel idee. En toch was het niet makkelijk. Een week is kort. Een week waarin de routes worden gereden; wat leidde tot allerlei aanpassingen. De kampeerplekken worden uitgeprobeerd; wat leidde tot het ontdekken van allerlei nieuwe locaties. En de activiteiten worden getest; wat natuurlijk heel vervelend was…

Ook wilden we toffe teksten schrijven voor de routebeschrijving die passen bij de stijl van Nomad America. Uiteindelijk is het allemaal gelukt, en liggen bovenstaande drafts (inclusief teksten) bij een designer die een interactieve versie maakt voor de website.

Het maakt de grootste les van dit experiment: Pauzeer af en toe de waan van dag.

Hoe moeilijk het ook lijkt. Het is de enige manier om echt belangrijke dingen gedaan te krijgen. En dan kan er in een week ineens bizar veel. Wat vervolgens weer enorm veel ‘waan-van-de-dag-werk’ scheelt..

Met je banden in de modder

Ow, en mocht je nieuwsgierig zijn naar de afloop van onze scene in de modder. Blijkbaar hadden we genoeg Karma-punten gespaard. Na 10 minuten zonder bereik, en met de handen in het bezweette haar, stapte als een geschenk uit de hemel een lokale jongen uit de bosjes. Hij maakte met takken en bladeren en groene loper voor onze 4X4, en hielp ons—na het weigeren van geld—weer op weg. Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Kevin Weijers

Kevin Weijers

Ik help organisaties experimenteren om antwoorden te ontdekken op complexe vraagstukken en vertel daarover als spreker.

Contact

Wil je Kevin boeken voor een presentatie of een vraag vanuit jouw organisatie voorleggen?

Vul het formulier in en dan nemen we contact met je op.

Ook kun je ons bellen op (085) 130 85 89