Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

dagen niet klagen

Klagen is feedback geven op een situatie zonder de intentie te hebben deze te veranderen.

Deze geniale definitie leerde ik een aantal jaren geleden van topsportpsycholoog Rico Schuijers. Daarna las ik —voor wat het waard is, maar dit staat altijd heel slim— dat we gemiddeld 73 keer per dag klagen. En vrij snel daarna stuitte ik op iets wat mijn aandacht vasthield: De 21 dagen niet klagen challenge.

Dat maakte 1+1+1=7.

Voor je nu denkt ‘dat heb ik niet nodig’, of ‘dat lukt me nog geen 21 seconden’, de regels van de 21 dagen niet klagen challenge zijn als volgt. Je doet een armbandje om een van je polsen, en dan is het 21 dagen:

* Niet klagen
* Niet schelden
* Niet negatief praten over iemand die er niet bij is

Breek je een van de regels. Bijvoorbeeld op dag 8. Dan wissel je het bandje van pols, en begin je terug op dag 0. De challenge is klaar als je een onafgebroken reeks van 21 dagen haalt. De challenge is een initiatief van Will Bowen. Twee extra regels die ik zelf heb geïntroduceerd tijdens mijn challenge zijn:

– Als je een discussie hebt of iets wel of geen klagen is, is het altijd klagen. Punt.
– Je mag iets vervelends wel benoemen, als je direct met een oplossing komt.

Voorbeeld: Ik stond vanochtend weer een uur in de file, dus ik ga morgen met het openbaar vervoer.

De challenge is bedoeld je bewust te maken van je klaaggedrag en het juist te veranderen. De twee toevoegingen stimuleren je op een andere manier naar de wereld om je heen te kijken, en na te denken over wat je binnen je eigen invloed anders kunt doen.

Here we go…


Gewoon een aantal dagen niet klagen — Hoe moeilijk kan het zijn?

Het is dag 13. We zijn in Kaapstad. Het gaat eigenlijk vanzelf. De eerste dagen waren even opletten. Maar doordat iedereen in mijn directe omgeving er steeds naar vraagt, blijf ik scherp. Niet in de laatste plaats omdat ze me juist proberen te laten klagen. En het me echt niet gaat gebeuren dat ik daar intrap. Het witte bandje zit goed om mijn linker pols. En ik ben vastberaden het daar te houden.

Dan gaat het mis. Ik word uitgenodigd een stukje mee te gaan rennen. De dame in kwestie blijkt een Zuid-Afrikaanse trailrunster te zijn. Ze doet normaal loopjes tussen de 25 en 60 kilometer. In de bergen. Natuurlijk laat ik me niet kennen, en ren ik mee.

We rennen Lion’s Head op. En af. Slaan rechtsaf naar de pipe-trail. Beklimmen de zijkant van Tafelberg. En rennen dwars over echo valley. Nu is de kans vrij groot dat deze route je niets zegt. Geeft niks. Het enige dat je hoeft te weten, is dat we nu al ruim 2,5 uur aan het rennen zijn. Zonder water. In de zon. Ik niet heb ontbeten. En mijn definitie van een stukje rennen, anders is dan die van de gazelle waar ik mee ren. Halverwege echo valley, gebeurt het. In een moment van zwakte roep ik: “How f**king far is this still!?”.

Aangezien ik haar net over mijn challenge heb verteld, is haar antwoord: “Switch the bracelet!”

Dag, 13 dagen, doei.

(Niet) klagen is zo oud als de wegen naar Rome

Een maand lang kom ik niet verder dan dag 3. Een mug houd me wakker. Ik stoot mijn hoofd. Een zware workout. Mijn sleutels kwijt. $%#@!

Dan besluit ik dat ik er klaar mee ben. Ik lees op dat moment The Obstacle is the Way van Ryan Holiday. En daar zie ik het voor de 224e keer staan:

“Je hebt geen invloed op wat gebeurt, enkel op hoe je daar op reageert.”

Het is de eerste eigenschap van het eerste managementboek dat ik ooit las: vergroot je cirkel van invloed, in Stephen Covey’s de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. En deze wijsheid is letterlijk zo oud als de wegen naar Rome: Het is de essentie van stoïcijnse filosofie. Maar dat is een onderwerp waar ik in volgende stukjes over ga schrijven.

Terug naar de challenge. Ik zeg nog 1x keer “Wat een hel is deze challenge!”. Zo, nu zit het bandje weer om mijn linkerpols (vind ik fijner). En de volgende 20 dagen zijn een eitje. Focussen op wat je wél kunt veranderen, ís de sleutel.

Dan is het d-day. Dag 21. Ik ben op Sicilië. Een prachtig eiland. Het eten is top. De wijn heerlijk. En het gezelschap nog beter. Geen enkele reden tot klagen. Maar het besef is daar: een foutje is genoeg. “Ik denk dat ik vandaag mijn mond maar houd” probeer ik subtiel bij het ontbijt. “Doe even normaal joh” is de respons.

De rest van de dag zeg ik toch zo weinig mogelijk. Bij het avondeten is het zover: Champagne! 21 dagen niet geklaagd. Het voelt als een behoorlijke prestatie. Good for me…

Een aantal dingen die me opvielen

* Schelden is onzin.
* Het is bijna eng hoeveel je roddelt.
* Niet klagen is de ultieme mindcontrol.
* Het stimuleert je te kijken naar wat je wel kunt veranderen.
* Klagen kost bakken met energie (ook voor anderen)
* Anderen stoppen ineens met klagen tegen jou (heerlijk).
* De challenge is best een dingetje.
* 21 dagen is langgggg!
* Het is top voor je sociale vaardigheden
* Het kostte me 3 bijna 3 maanden.
* Ik zou het zo weer doen.

De meest cruciale stap is beginnen. Doe een bandje om, en zie wat het voor je doet.

Doet jouw organisatie al mee?

Steeds meer organisaties starten met de challenge. Het is een luchtige manier om het eens te hebben over de cultuur binnen de organisatie. Het maakt medewerkers bewust van hun houding en de impact daarvan op collega’s, klanten en het team.

Een manier om dit idee in je organisatie te introduceren is via een inspiratiesessie. In 45 minuten tot een uur neem ik jullie mee in de grotere context van de challenge, en zorgen we dat het vanuit een positieve hoek wordt ingevlogen. Een manier om het daarna verder te spreiden binnen de organisatie is met workshops per team of een 100-dagen cultuur traject.

Mocht je benieuwd zijn naar de mogelijkheden, neem dan gerust contact met me op.

Niet Klagen Bandjes

Inmiddels krijg ik dagelijks berichtjes van mensen die een bandje willen. Zelf, met hun gezin, op hun werk, of met het hele bedrijf. Het is een beweging die stadig spreidt. Inmiddels heb ik meer dan 15000 bandjes uitgedeeld, maar heeft Will Bowen laten weten dit soort ‘good intention initiatives’ niet te accepteren. Hij heeft een trademark laten registreren, waardoor ik geen bandjes gratis meer verspreid. Maar, je kunt natuurlijk elk bandje omdoen en gewoon beginnen. Geen reden tot klagen dus ;)

Het boek: 21 dagen niet klagen

Omdat de 21 dagen niet klagen challenge zoveel heeft losgemaakt, is het de titel geworden van het boek dat begin juni 2019 is verschenen. Naast de 21 dagen niet klagen challenge staat het vol met andere experimenten voor een verfrissende blik op je werk en leven. Van een e-maildieet tot een experiment om je sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Nieuwsgierig? Het boek is te bestellen via managementboekbol.com en verkrijgbaar bij je boekhandel in de buurt.

Boek 21 dagen niet klagen

Contact

Heb je vragen over een presentatie, het boek, een interview of een van de 100-dagen trajecten?


Vul het formulier in en dan neemt de assistente van Kevin zo snel mogelijk contact met je op. 


Ook kun je ons bellen op  (085) 130 85 89