Podcast S01E02 | Martijn Aslander over hoe je een betere, zelfverzekerde spreker wordt


“Je moet altijd loslaten dat je ergens geld voor wilt krijgen, vooral als je ergens geld voor krijgt” — Martijn Aslander

Deze aflevering van de podcast ‘Experimenteren Met’ interview ik Martijn Aslander (resourcerer). Martijn is schrijver, lifehacker, en nog veel meer andere dingen — maar met name is hij een van de beste sprekers die ik ken. Toen ik zelf begon met het geven van presentaties heb ik van Martijn, en Kim Spinder die in een volgende podcast voorbij komt, verreweg het meeste geleerd.

Waarom is Martijn de persoon om bij aan te kloppen voor advies over spreken voor groepen? Zelf viel hij bij zijn eerste lezing flauw. Nu geeft hij over de hele wereld ongeveer 200 presentaties per jaar.  En iedereen die wel eens bij hem in de zaal heeft gezeten, weet dat hij de kunst van het spreken voor groepen zichzelf volledig eigen heeft gemaakt.

Toen ik Martijn drie jaar geleden vroeg hoe ik een betere spreker kon worden, zei hij dat ik meters moest maken, want — en nu komt het — de eerste 200 presentaties tellen niet… Inderdaad, de eerste 200…

Martijn’s advies opvolgend ben ik toen de challenge aangegaan om 50 presentaties in 15 weken te geven. Maar hoe kom je als beginnend spreker überhaupt voor groepen? Hoe geef je vervolgens een goede presentatie? Wat doe je wel? En wat doe je vooral niet? Waar kun je aan werken om beter te worden? Het zijn allemaal vragen waar Martijn in deze podcast antwoord op geeft.

Dus of je nu zelf spreker wilt worden. Of af en toe voor je werk een presentatie moet geven — de tips van Martijn gaan je helpen een betere, zelfverzekerde spreker te worden.

Luister naar aflevering 2 met Martijn Aslander

of via iTunes of Stitcher

Shownotes, en meer over Martijn?

Bestel het boek Nooit Af(of gratis download)
Bestel het boek Easycratie (of gratis download)
Boek Martijn als spreker via www.martijnaslander.nl

Shownotes, Martijn vertelt over:
00:30 — wie hij is, en wat hij doet.
04:38 — wat is de meest onderschatte sprekersvaardigheid?
05:18 — hoe kom je als beginnend spreker voor meer groepen?
06:51 — waarom je geld los moet laten.
07:10 — waarom de eerste 200 presentaties niet tellen.
09:20 — waarom hij geen gebruik meer maakt van presentatiesoftware.
11:05 — toen hij zelf flauw viel op een podium.
12:05 — hoe deel je een presentatie in.
14:33 — waarom iedereen een verhaal heeft.
17:08 — wat eigenschappen zijn van een goede spreker.
19:55 — hoe je jezelf als spreker ‘promoot’.
21:30 — waardebepaling achteraf en ‘pricing’.
25:43 — hoe het internationaal werkt.
28:09 — waarom je alles moet filmen.
32:35 — hoe hij kiest waar hij mee aan de slag gaat.
33:19 — welke 3 bronnen hij volgt voor zijn informatie.
35:33 — de 5 seconden regel.
37:52 — wat is ‘succes’.
40:25 — waarom experimenteren zo belangrijk is.
43:30 — waarom je ‘Nooit Af’ gratis kunt downloaden
44:40 — de app ‘Productive’
45:45 — wat leer je je kinderen?

Andere dingen die ter sprake komen, met links:

Tim Urban — waitbutwhy.com
Kevin Kelly — New rules for a new economy / The inevitable
Blinkist
Permanent Beta
Peter Diamandis — Abundance 
Mozes Naim — The end of Power 
Dan Brown — Origin

Tot slot, een vraag:

Mijn laatste vraag aan Martijn is wat een essentiële vaardigheid is die hij zijn kinderen aanleert voor de toekomst. Het antwoord: Schaamteloos vragen stellen. Omdat als je dat onder de knie hebt, gaat de rest vanzelf.

Vandaar mijn vraag: Mocht je het interview met Martijn interessant hebben gevonden, wil je dan een beoordeling van mijn podcast achterlaten in iTunes via deze link?

Thanks,

— Kevin


Vond je het interview met Martijn interessant? Luister hier naar mijn interview met Joseph Oubelkas over 4,5 jaar onterecht gevangschap in Marokko.


Ps; I’m the CEO (Chief Exploration Officer) of Around the World in 80 Experiments. A challenge to launch new ideas at companies around the world in exchange for food and shelter. To fund my adventure, I do public speaking at companies and business events on the project and the topics of curiosity, creativity and experimentation. To never miss the bi-weekly update, sign up below.