Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Maak het leuk, want…

lego artist

… leuk is gewoon leuker.

Toch? Maar als het zo simpel is, waarom wijd ik hier een blog aan? Soms krijg ik het idee dat werk niet leuk mág zijn.

Een van de meest opvallende conclusies – voor mij – uit het boek ‘Drive – De verrassende waarheid over wat ons motiveert’ van Daniel Pink, is:

Wanneer iets wordt bestempeld en gezien als ‘werk’, door er bijvoorbeeld een beloning aan te koppelen in de vorm van geld, daalt op termijn het plezier waarmee we de taak uitvoeren. Met ons plezier daalt onze creativiteit. Met onze creativiteit daalt ons gevoel van vrijheid en autonomie. En op deze manier komen we in een vicieuze cirkel terecht. Het willen uitvoeren van een taak, verandert in het moeten uitvoeren van een taak, die eerst als leuk en uitdagend werd ervaren.

Herkenbaar? Mijn overtuiging is dat het een keuze blijft. Net als dat je kunt kiezen het verschil te maken, en kunt kiezen het simpel te houden, kun je kiezen het leuk te maken. Ondanks regels, structuren en protocollen die misschien worden opgelegd.

Stom is namelijk zonde van je tijd
Een week heeft 168 uur. Er van uitgaande dat je gemiddeld 40 uur per week werkt en 7 uur per nacht slaapt, houd je 168 – 40 – 49 = 79 uur ‘vrije’ tijd over. Oftewel, je besteedt meer dan de helft van je totale uren aan werk. Uren die je nooit meer terug krijgt. Meer dan de helft van je leven ruilen om tijdens de andere helft te doen wat je wel leuk vindt, lijkt mij erg zonde.

En leuk is lachen
En lachen is gezond. Kinderen lachen gemiddeld 400 keer per dag. Hoe vaak lachen volwassenen? 100 keer? Niet eens in de buurt. 50 keer? Helaas. Het antwoord is: 20 keer. Schokkende cijfers, die gelukkig eenvoudig te veranderen zijn.

Maak het leuk
Je bent de artiest van je eigen leven. En hebt daarmee de vrijheid te kiezen wát je doet, en hoe je dat doet. Het schrijven van een dik plan? Doe iets nieuws, maak het visueel. Twee uur vergaderen over een stoffig onderwerp? Kies een bijzondere locatie. Een eindeloos lange lijst met to-do’s? Voeg een spelelement toe.

De opties zijn eindeloos, zodra je beseft dat je zelf kunt kiezen voor de leuke variant. Doe jezelf en anderen een plezier. Maak het leuk!

###

Als eerste updates ontvangen? Meld je aan

Help je mee anderen te helpen? Deel deze blog met de knoppen hieronder

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »