Leeslijst

“There is more treasure in books than in all the pirates loot on treasure island” — Walt Disney

In het algemeen wil iedereen meer lezen dan hij/zij doet. Ik ben geen speedreader, het tegenovergestelde. Maar ik maak tijd, en lees gewoon veel. Het is een van de weinige dingen die ik langer dan een uur kan doen, zonder me te vervelen.

Door de jaren heen heb ik zo honderden boeken gelezen. Van (auto)biografieën tot self-help-boeken, kinderboeken, romans en business boeken. *einde opschepmodus*

Dagelijks vraag ik aan anderen: ‘Welk boek moet ik lezen, en waarom?’.

Het resultaat is deze leeslijst: Een selectie van mijn favoriete boeken. Mijn manier om anderen te helpen en het stokje door te geven.

Hoe werkt het?

Je kiest een boek, leest het, en laat dat boek je leiden naar het volgende. Het is een strategie die ik al jaren gebruik. Ben je op een dood spoor? Kom terug naar de leeslijst, kies het volgende boek, en herhaal het trucje.

Ow, als je af en toe een boekentip wilt ontvangen, meld je dan onderaan deze pagina aan voor updates.

Veel leesplezier,

— Kevin


NON-FICTIE

The Four Hour Workweek van Timothy Ferriss: Tim Ferris is een held. Ik las dit boek op mijn 19e, en het heeft letterlijk alles veranderd. Ik werkte tijdens mijn studie voor de overheid. Opgesloten in mijn inbox en overleggen, vroeg ik mezelf hardop af: “Als ik straks 80 ben, wat heeft iemand daar dan van gemerkt?” Van het antwoord werd ik een beetje droevig. Ik heb vervolgens elk experiment uit dit boek gedaan. Van het inhuren van een virtual-assistent tot het stoppen met email. Het heeft de manier waarop ik aankijk tegen alledaagse dingen die we heel logisch vinden —(nutteloze) regels, (kromme) overtuigingen en (ongeteste) aannames— compleet op zijn kop gezet. Als reminder lees ik het minimaal elk half jaar, en vind eigenlijk dat dit verplicht leesvoer is voor elke middelbare scholier.

The Subtle Art of Not Giving a F**K van Mark Manson: Van de meeste boeken over geluk word ik verdrietig. Van deze heel blij. Het is voor mij het meest relevante boek van 2016. Het gaat over hoe we het hele geluksding verkeerd doen. Namelijk omgekeerd: “Het streven naar iets positiefs, bevestigt dat je het nog niet hebt, en is in essentie iets negatiefs. Het accepteren van iets negatiefs, is in essentie iets positiefs”. En het gaat over problemen. Over hoe die er altijd zijn. En waarom dat goed is: “Geluk is niet het voorkomen of ontwijken van problemen (dat kan niet), maar van het oplossen van de problemen die je bewust kiest”. Mark Manson heeft voor dit boek onder andere inspiratie gehaald uit Stumbling on Happiness van een professor genaamd Dan Gilbert, die in zijn boek weer uitlegt dat we bere-slecht zijn in het voorspellen waar we gelukkig van worden. Kortom, als geluk je ding is, is dit je boek.

Meditations van Marcus Aurelius: De man van wie ik in 2015 het meest heb geleerd, is al ruim 1800 jaar dood: Marcus Aurelius. Als Keizer van het Romeinse Rijk (en machtigste man op aarde) schreef hij een persoonlijk dagboek zonder de intentie deze te publiceren. Het manuscript is (gelukkig voor ons) gevonden, vertaald en alsnog gepubliceerd. Onder de noemer ‘Stoïcijnse Filosofie’ is Meditations een boek vol tijdloze wijsheden wat je niet van voor naar achteren hoeft te lezen. Voor filosofie, leest het vrij eenvoudig, en als je de namen verandert naar hedendaagse namen, lijkt het alsof het boek vorige week is geschreven, en is het moeilijk te beseffen dat ze toen nog geen internet en iPhones hadden.. Wil je eerst iets meer achtergrond: Mijn artikel over Marcus en Meditations vind je hier.

Ego is the Enemy van Ryan Holiday: De schrijver, Ryan Holiday, is een fascinerende gast. Na The Obstacle is the Way, waarin hij schrijft over het omgaan met externe obstakels. Tackelt hij in dit boek ons grootste innerlijke obstakel: ons ego. Ons ego speelt een grote rol bij de keuzes die we maken en de dingen die we doen. En iedereen heeft een ego. De grote vragen: Hoe ga je er mee om, en helpt het ons, of juist niet? Het boek is ontzettend goed onderbouwd, en staat vol met prachtige voorbeelden en verhalen van historische figuren als Bill Walsh, Benjamin Franklin, en Kanye West. Mijn favoriete quote: “It is impossible for a person to learn what he thinks he already knows.” De ondertitel van het boek zegt alles: Ben bescheiden in je ambities, eervol in je succes, en weerbaar in je tegenslagen.

Shoe Dog van Phil Knight: Het verhaal van de oprichter van NIKE is een verrassend verhaal, getekend door tegenslagen. Normaal zijn autobiografieën niet mijn ding, maar ik kon deze lastig wegleggen. Hij leest bijna als fictie. Het verhaal van Phil laat zien hoe een van de grootste sportmerken tot stand is gekomen. Vanuit een overtuiging dat het leven een spel is, en je dit spel op verschillende manier kunt spelen. De belangrijkste vraag voor mij was op een van de eerste pagina’s: “What if there were a way, without being an athlete, to feel what athletes feel? To play all the time, instead of working? Or else to enjoy work so much that it becomes essentially the same thing? Voor wat het waard is, geloof dat het kan, wat denk jij?

Born a Crime van Trevor Noah: De eerste keer dat ik landde in Kaapstad, voelde ik me op een hele gekke manier thuis. Ik kende Zuid-Afrika niet. En toch dacht ik voor het eerst: Ik kan hier wonen. Het enige waar je overal mee wordt geconfronteerd, is de impact van apartheid. Zelfs meer dan twintig jaar na de ‘officiële’ afschaffing. Want iets wat diep geworteld is, schaf je niet af. Daar gaan generaties overheen. Dit boek is het verhaal van een jongen geboren tijdens de jaren van apartheid. Met een zwarte moeder en een blanke vader is zijn geboorte letterlijk een misdrijf. Hij groeit op als ‘kleurling’. Te zwart om blank te zijn. Te blank om zwart te zijn. Het lukt Trevor Noah (inmiddels stand-up comedian, bestseller auteur en presentator The Daily Show in de VS) wat oneindig moeilijk is: Luchtig, helder en zelfs met humor schrijven over iets heel zwaars: Wat apartheid was. Of nog steeds is. Of eigenlijk moet je dat voor jezelf ontdekken door dit boek te lezen.

Anything You Want van Derek Sivers: Al een tijd lang is dit het boek wat ik aanraad aan 20-30 jarigen die zeggen: “Ik weet niet wat ik wil”. Je leest het in een uur uit—ik las het 3x in 2 dagen. Het is simpel, helder en super, super, super praktisch als je aan het uitstippelen bent wat je wilt doen met je leven. Het gaat uit van het idee dat je altijd genoeg hebt om te starten. En de principes in het boek zijn toepasbaar of je nu ondernemer, werknemer, manager of freelancer bent (of wilt worden). Nogmaals, als je aan het bedenken wat je wilt, lees deze.

De Alchemist van Paulo Coelho: Uiteraard is Paulo Coelho een wereldberoemde schrijver, en zijn boek ‘De Alchemist’ is meer dan 30 miljoen keer verkocht. Het boek gaat over een schaapsherder met een droom: Reizen. Hoewel de boeken van Paulo Coelho als spiritueel worden bestempeld, is de hoofdboodschap van het boek—leef je eigen legende—heel duidelijk door heldere, verhalende manier van schrijven. Het boek gaat over hoe je altijd al genoeg hebt om te doen wat je wilt doen, in plaats van denken dat je eerst iets anders nodig: Als ik X, dan kan ik Y… De meest gebruikte smoes om iets niet te doen. Maar als je dit boek leest, kun je niet meer wachten om te beginnen!

Sapiens van Yuval Noah Harari: Als je een van de vijf mensen bent die dit boek nog niet gelezen heeft, is het advies: snel doen! Dat vinden Barack Obama, Bill Gates en Mark Zuckerberg trouwens ook. Harari neemt je met kristal heldere woorden mee door de geschiedenis van de mens. Het belangrijkste punt voor mij is de verklaring waarom onze soort (Homo Sapiens) zich heeft ontwikkeld tot de meest dominante op aarde. In tegenstelling tot Neanderthalers en andere grote apen. Spoiler: ‘Wij’ kunnen verhalen vertellen en zijn in staat te geloven in iets dat er nog niet is. Je kunt een aap nooit overtuigen jou 1 banaan te geven, door hem oneindig veel bananen te beloven na zijn dood in de apenhemel.

FICTIE

Komt een vrouw bij de dokter van Kluun: Voordat ik naar de middelbare school ging, verslond ik boeken. Gewoon, omdat ik het heerlijk vond om te lezen. Voor mijn plezier. Tijdens de middelbare school, stopte ik met lezen. Omdat ik verplicht moest lezen voor Nederlands. Totdat mijn ex-vriendinnetje me dit boek gaf. Het is een verhaal over oneerlijkheid, liefde, empathie, en over hoe verschrikkelijk de ziekte kanker is. Ondanks de zware verhaallijn, leest het heel makkelijk. Ik las het in twee dagen uit, en dankzij dit boek hervond ik mijn liefde voor boeken. Thanks Kluun!


Dit is mijn lijst met favoriete boeken. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik lees veel meer, en deel boekentips via een consequent onregelmatige update, waar je je hieronder voor kunt aanmelden: