Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Leiderschap: Een verhaal over grijze en witte muizen

Inspire

“Van instrueren heeft het mij lang geduurd om over te gaan naar motiveren, en nu weet ik dat inspireren nog belangrijker is.”
– Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten

In het boek, Ik koos het wapen, over leiderschap en het leven van Peter van Uhm wordt een verhaal verteld wat mij erg aanspreekt. Een verhaal over grijze en witte muizen. Een verhaal over zelf kiezen wat je doelen zijn, hoe ver je gaat en waar je de prioriteit stelt:

Grijze en witte muizen
Iedereen wordt geboren als een grijze muis. Op een bepaalde leeftijd gaat iedereen naar de muizenschool. Slaag je niet, blijf je een grijze muis en eindig je in het magazijn. Slaag je wel, ben je voortaan een witte muis en kom je in de etalage. Klaar voor de ‘echte’ wereld.

In de grote mensenwereld kom je als witte muis terecht in een kooi, waarin wordt voorzien in alle basisvoorwaarden: een beetje zaagsel, een bakje voer en een bakje drinken. Ook krijg je een looprad.

Het rad is leuk, dus je gaat er in om te laten zien hoe hard je kunt lopen. De baasjes zien dat en zijn onder de indruk. Al snel willen ze weten of je misschien harder kunt lopen. Ze geven het looprad een slinger.

Op dat moment heb je als witte muis een keuze: Ga ik harder lopen of spring ik eruit om te spelen op mijn eigen manier? Zo gaat dat een aantal dagen, weken, maanden, tot het moment dat je niet meer kunt afremmen om te springen. Dan is de keuze veranderd:

Ga ik harder lopen of breek ik mijn pootjes als ik spring?

Het verhaal eindigt op een van de twee manieren. Of je kunt verrekte hard lopen, of je breekt je pootjes. Het opvallende: In beide gevallen verwijten we anderen de situatie waar we in zitten. We vinden de drukte de schuld van de baas (of andere externe factoren), net als het breken van onze pootjes – hartaanval, burn-out, stress, scheiding – als we besluiten te springen.

Moraal van het verhaal: Bepaal op het moment dat je nog wél een keuze hebt, tot hoever je kunt én wilt gaan. Doe je dit niet, is het niet alleen een ander zijn schuld dat je harder bent gaan lopen, maar ook van jezelf.

Een boek over het toepassen van menselijk leiderschap
Het boek, Ik koos het wapen, gaat over het leven van Peter van Uhm. Onze voormalig Commandant der Strijdkrachten. Over iemand die de menselijke kant van leiderschap, toepast in de meest hiërarchische organisatie van Nederland. Humor en plezier zijn daarbij belangrijke elementen: “Want als de sfeer goed is, komen de resultaten vanzelf.”

###

Ik koos het wapen, is geschreven door Sander Koenen, een absolute aanrader en hier te bestellen.

De TedX presentatie van Peter van Uhm vind je hier.

Nieuwe blogs automatisch ontvangen? Meld je hier aan voor updates

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »