Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Houd het simpel, alsjeblieft.

Simpel is overzichtelijk, behapbaar en begrijpelijk. Voor jezelf. En voor anderen. Simpel is de hoofdlijnen, waarna details vanzelf volgen. Simpel geeft rust en vertrouwen. Simpel is weten waar je heen wilt. Simpel is doen wat belangrijk is. Simpel is progressie maken.

Nieuwe uitdagingen aangaan. Nieuwe projecten opstarten. En nieuwe dingen leren. Geweldig! Ik ben een groot voorstander van vernieuwing en uitdaging. Een keerzijde is dat nieuwe dingen erg overweldigend kunnen zijn. Staande aan de voet van een enorme stapel werk, raak je verstrikt in details en slaat de onzekerheid toe. Kan ik dit wel? Ben ik hier slim genoeg voor? Waar begin ik?

Over de onzekerheid, twijfel en stress bij het starten van iets nieuws wordt weinig gesproken. Toch zijn het hele logische en begrijpelijke gevolgen. Ze dragen alleen niet bij aan het succes en daarom schrijf ik vandaag over een basisprincipe wat mij helpt nieuwe uitdagingen te lijf te gaan: Maak het simpel.

Let op: Simpel is iets fundamenteel anders dan makkelijk. Fijne bijkomstigheid; simpel maakt het wel makkelijker.

De kracht van een pen en 1 a4’tje
Business Model Canvas en The back of the Napkin zijn goede voorbeelden methodes om iets te versimpelen. Dit is hoe ik het toepas:

Aan de start iets nieuws – een project, iets wat ik wil leren of een nieuw idee – pak ik één blanco a4’tje en een pen. Eén blanco a4’tje geeft me voldoende vrijheid (ik kies zelf wat ik schrijf of teken), maar zorgt voor een duidelijk afbakening (het ene blaadje) om me te dwingen het bij de kern te houden. De naam van het project schrijf ik bovenaan (bv. Blog), met het gewenste doel eronder (bv. Elke week een artikel delen over wat me bezighoudt).

Vervolgens schrijf ik in steekwoorden op wat in mijn hoofd opkomt. Deelonderwerpen, ideeën, vragen die opkomen, aannames die ik wil testen etc. Het voordeel van het a4’tje is dat ik gemakkelijk verbanden kan leggen. Bij de verschillende steekwoorden en onderwerpen kan ik acties benoemen waarvan ik denk dat ze zorgen voor de grootste progressie, met de minste inspanning, en de kleinste kans hebben om te falen (de 80/20 regel).

Extra voordelen: Als ik anderen mijn idee wil uitleggen, doe ik dit aan de hand van mijn a4’tje. Dit houdt het concreet. En wanneer ik na een tijdje zelf verzand raak in details, is het a4’tje een perfect vangnet en geeft het houvast.

Back to basic
Nu jij. Met welk idee loop je al een tijd in je hoofd? Of met welk (groot) project ben je heel druk? Gun jezelf een kwartier:

1) Zet een kop koffie (of thee)
2) Pak een blaadje en een pen
3) Zet het onderwerp en het doel bovenaan
4) Schrijf alle deelonderwerpen op
5) Schrijf al je ideeën, vragen, aannames en acties erbij
6) Highlight de 3-5 belangrijkste acties
7) Aan de slag: Doe je eerste actie direct

Succes,

Kevin

###

Automatisch nieuwe blogs ontvangen: Meld je aan voor updates

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »