Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Het Netflix Principe: Hoe series kijken me productiever maakte

Het Netflix Principe

Vorige week wilde ik een film kijken op Netflix. Het probleem: films duren te lang. Toen besloot ik de eerste aflevering van een serie te kijken (Mindhunter). Na de eerste aflevering keek ik de tweede. En toen de derde.

Oftewel, ik keek geen film van ±100 minuten, omdat ik die te lang vond duren. Maar toen ik eenmaal begon, keek ik wel 3 afleveringen van een serie à 165 minuten…

Ik noem dit: Het Netflix Principe.

Ik weet dat ik niet de enige ben die dit doet. Daarom was ik nieuwsgierig of dit ook in andere situaties te gebruiken (of misbruiken) is. Bijvoorbeeld bij het schrijven van mijn boek.

Werkt het Netflix Principe in een andere situatie?

Ik ben al 3 maanden een boek aan het schrijven in Google Drive. Het probleem: Ik schrijf te weinig. Dat komt doordat ik het schrijven benader als het kijken van een film. Ik moet van mezelf minimaal 1000 woorden per dag schrijven (lees: de film afkijken). In mijn hoofd is 1000 woorden te veel. En dan begin ik er niet aan.

Daarom besloot ik het schrijven van mijn boek te benaderen als het kijken van een serie.

Ik kocht blanco kartonnen kaarten (daar zit geen backspace op) bij de Hema. Het nieuwe doel: ik schrijf een kaart per dag (voor- achterkant is genoeg). Ik zie daarna wel of ik nog een aflevering kijk (lees: een kaart vol schrijf).

Het experiment met het Netflix Principe duurde een week. Het resultaat is bizar.

In een week (6 dagen) schreef ik 8146 woorden. Inderdaad, gemiddeld 1357 woorden per dag. Zelfs zonder dat ik er echt tegen op zag. Soms was 1 aflevering (1 kaart) genoeg, en soms was ik zonder het door te hebben 3 afleveringen (3 kaarten) verder.

Natuurlijk is dit niets nieuws. Iets in je hoofd kleiner maken, zodat het behapbaar wordt en minder intimiderend lijkt. Maar het is een interessant principe, dat in verschillende situaties werkt. En dat het nu in mijn hoofd het Netflix Principe heet, helpt ook.

In welke situatie(s) kun je het Netflix Principe nog meer toepassen?


Als je dit artikel interessant vindt, dan deze misschien ook:

Waarom simpel vaak ingewikkeld genoeg is

Vooraf weet je niets, achteraf is alles logisch

Als je mijn boek nu al bestelt, ben je een held.


Ook ben ik begonnen met het opnemen van interviews voor een podcast. Wil je zeker weten dat je de eerste aflevering niet mist? Meld je hier aan voor updates

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »