Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Vijf gewoontes om van elke dag een succes te maken

Succesvolle dag

Mijn eerste dag als ondernemer bracht uiteraard allerlei veranderingen met zich mee. Ook voor mijn dagelijkse routine, structuur en houvast. Ineens had ik geen directe collega’s meer. Hoefde ik niet meer op vaste tijden op een kantoor te zijn. En was er niemand aan wie ik verantwoording hoefde af te leggen.

Mijn les: Of je nu ondernemer bent of niet, het ritme van je dag – en de dingen die je dagelijks doet – bepalen hoe productief en succesvol je bent en hoe lekker je in je vel zit.

Geinspireerd door Joel Gascoine (CEO van Buffer) ben ik gaan experimenteren met mijn dagelijkse routine.

De vraag die ik mezelf stelde: Zijn er naast alle ups en downs waar iedereen mee te maken heeft, vaste gewoontes die ik kan aanleren om elke dag tot een succes te maken?

Het resultaat zijn de volgende vijf gewoontes die ik dagelijks nastreef:

1. Maak een Top Drie
Schrijf na je werkdag of ‘s avonds je drie belangrijkste to do’s op voor morgen. En start daar de volgende dag als eerste mee. Zorg daarbij, wat er ook gebeurt, dat je deze drie taken voltooid.

Waarom?
– Door mijn dag proactief te starten – ik bepaal zelf mijn Top Drie – laat ik me niet direct leiden door de wensen en verzoeken van anderen.
– Als ik elke dag drie belangrijke acties volbreng, ga ik sowieso voorwaarts.
– Drie is behapbaar. Drie lukt altijd. Succes gegarandeerd!

Heb ik aan het einde van mijn dag wel mijn drie taken afgerond, maar ben ik niet tevreden over mijn verzette werk? Dan is de kans groot dat het ligt aan de prioritering van mijn Top Drie en niet aan hoe hard ik heb gewerkt. Een fijne, helpende gedachte.

2. Help iemand anders
We zijn sociale dieren. En weinig dingen geven mij zoveel voldoening als het helpen van iemand anders.

Waarom?
Onze hersenen maken het hormoon ‘Oxytocine’ aan als we iets goeds doen voor een ander. Dit hormoon zorgt voor het gevoel van vertrouwen, waardering en verbondenheid. Het gevoel. Niet de ratio. Daarom voel je het verschil als iemand je echt wilt helpen of je helpt omdat hij je iets wilt verkopen. Je voelt het. Je kunt het vaak niet uitleggen.

Los van mijn werk, anderen helpen het verschil te maken door ze slimmer te leren (samen)werken, is mijn doel elke dag iemand te helpen zonder daar iets voor terug te verwachten. Gewoon omdat het goed voelt.

3. Dagelijks sporten
Iemand vertelde me laatst: “Ik loop al dertig jaar elke zaterdagochtend hard.” Toen ik vroeg waarom, zei hij: “Als ik op vrijdag van werk weg ga, heb ik tien zorgen. Na mijn harlooprondje zijn dat er vaak nog maar één of twee. En die kan ik maandag prima aan!”

Voor mij is dit heel herkenbaar. We zeggen niet voor niets voordat we gaan sporten, ik ga even mijn hoofd leegmaken.. Zijn verhaal zette me aan het denken – Waarom is dit?

Het antwoord schuilt in een ander hormoon: Endorfine. Dit hormoon komt vrij bij lichamelijke inspanning – precies, ook tijdens seks – en heeft een natuurlijke antidepressieve werking. Het ontspant. Dingen die groot en bedreigend lijken in tijden van stress en hoge werkdruk, zijn eigenlijk goed behapbaar. Je ziet het alleen even niet.

Elke dag bewegen heeft uiteraard nog veel meer voordelen. Die kun je prima zelf invullen.

4. Leer iets nieuws
Voor je werk of juist totaal niet. Voor mij is het leren van nieuwe dingen om mezelf te ontwikkelen de belangrijkste reden waarom ik elke dag doe wat ik doe.

Nieuwe dingen leren geeft uitdaging. Uitdaging geeft een doel. Dingen kunnen, weten of doen die je eerst niet kon, wist of deed, geeft een gevoel van trots. Het zorgt ook voor afwisseling. Zo heb ik een paar maanden geleden een schrijfcursus gedaan en leer ik nu gitaar spelen.

Gedurende een dag leer ik ook veel nieuws. Na afspraken, presentaties of bijeenkomsten schrijf ik de belangrijke leermomenten bij in mijn notitieboekje. Het is een van de oorspronkelijke redenen waarom ik ben begonnen met schrijven. Greg McKeown (schrijver van het boek ‘Essentialism’) heeft hier een goed artikel over geschreven.

5. Genieten
Nu en altijd. Ik heb het eerder geschreven: Geniet van nu. Nu is alles wat je hebt. Net is geweest en straks moet nog komen.

Ik richt me zoveel mogelijk op nu en geniet van het moment. Wat niet altijd even makkelijk is. Een voorbeeld is dat ik zo min mogelijk op mijn telefoon kijk als ik met anderen ben. Mijn aandacht geef aan de mensen met wie ik op dat moment ben en om me heen kijk als ik alleen ben.

Zonder zweverig te doen, geluk zit écht in het herkennen en waarderen van de kleine dingen en blij zijn met wat je wel hebt. Als je geïnteresseerd bent in ‘de zoektocht naar geluk’ en ‘genieten van nu’ is de luchtige film “About Time” een geweldige aanrader.

Hoe helpen deze vijf gewoontes mij van elke dag een succes te maken?
In een drukke, soms zelfs hectische wereld, geeft het me houvast, richting en rust, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor afwisseling. Als ik me elke dag op deze vijf gewoontes richt, krijg ik mijn werk gedaan, beweeg ik voldoende, help ik anderen en ontwikkel ik mezelf. Het enige wat nog overblijft, is genieten…

Aan het einde van de dag loop ik de punten na. De meeste dagen scoor ik vijf uit vijf: Een geweldige dag! Soms scoor ik wat minder. Ook dit is niet erg: Morgen weer nieuwe kansen.

En nu jij – Heb jij wel eens nagedacht hoe je van elke dag een geweldige dag kunt maken?

###

Wil je mij helpen? Heb je iets aan deze blog gehad, wil je hem dan liken of delen? Alvast bedankt :)

Automatisch nieuwe blogs ontvangen: Meld je aan voor updates

Leestip: Mijn simpele ontdekking: Hoe je doet waar je echt blij van wordt

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »