Een jaar zonder e-mail…

Een jaar zonder e-mail...

1 mei 2014. Het is alweer een jaar geleden dat ik startte met experimenteren. De hoofdvraag: Kan ik minder tijd bezig zijn met mijn e-mail?

Op dat moment adviseerde ik – als ambtenaar – 25 gemeenten over veiligheid bij publieksevenementen. Dagelijks 100 tot 150 nieuwe mailtjes betekende dat ik 3 tot 4 uur per dag doorbracht in mijn inbox. Het hield me altijd bezig.

De vervolgvraag: Kan dit niet anders? Het antwoord was ‘ja’. Op 1 mei 2013 besloot ik – eerst nog als test – 30 dagen te stoppen met e-mail. Overtuigd dat het makkelijker, effectiever, slimmer en met name leuker kon.

Nu, een jaar later zonder e-mail verder, is het antwoord nog steeds ‘ja’. Het kan inderdaad anders. Het kan slimmer. Het kan leuker. Het is mogelijk. Echt. Vandaar mijn missie: Mensen leren slimmer samen te werken en helpen hun (werkende) leven effectiever en leuker te maken.

Mijn experiment: 30 dagen zonder email
“Wat zag ik nou? Lees je je email nog maar 1x per dag en stuur je zelf geen email meer?” vroeg mijn manager verward, nadat ze mijn out of office reply had ontvangen als reactie op een mailtje dat ze me stuurde. “Dat klopt” zei ik. “Ik stuur al ruim een week geen email meer – wat trouwens niemand door heeft gehad – en het leek me tijd dat eens te vertellen..” De verwarde blik werd zowaar nog verwarder. “Euh, een kop koffie dan maar?” vroeg ik lachend.

Dat moment weet ik nog heel goed. Ik vond het spannend. Stiekem een beetje eng zelfs. Maar het was zo leuk.

In het volgende half uur vertelde ik mijn manager dat ik graag een test wilde doen om 30 dagen geen email te versturen. Ik geloof namelijk dat de manier waar op we met elkaar samenwerken – vaak via e-mail – meer tijd kost dan het oplevert, stress veroorzaakt, onpersoonlijk en helemaal niet leuk is. Ze knikte, “Oke, als er maar geen dingen onbeantwoord blijven of blijven liggen”. Nadat ik beloofde op alles te blijven reageren, alleen op een andere manier, stemde ze snel in. Ze was wel benieuwd waar het toe zou leiden. En dat vind ik nog steeds heel stoer van haar!

Les #1 Kennis en ervaringen delen, zonder daar direct iets voor terug te verwachten, leidt tot mooie dingen
Om iedereen met wie ik samenwerkte zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van mijn experiment, startte ik deze blog op internet. Mijn experiment deed veel wenkbrauwen fronsen. “Huh, geen email!? ALLES gaat toch via de email!?”, “Dat kan nooit”, “Wat gaaf, hoe dan?” en “Belachelijk!”. Waren reacties die ik kreeg. Het gevolg was veel leuke gesprekken (en veel koppen koffie) over een onderwerp wat ik erg leuk bleek te vinden: Slimmer samenwerken.

Aan iedereen vertellen waarom ik dit experiment deed, leverde nog iets moois op. In de 1e week kwam ik in contact met een van de aanleiding van mijn challenge, Kim Spinder. Ze had mijn blog gelezen en vond het super tof! Ze bood me aan samen een presentatie te geven voor mijn collega’s met mijn bevindingen en ervaringen. Stoer! De datum werd geprikt in augustus.

Les #2 Doen waar je blij van wordt, is het leukste wat er is. Start vandaag. Niet morgen pas.
Mijn challenge rondde ik met gemak af. En al voor de 30 dagen voorbij waren, besloot ik door te zetten. Ik stop definitief met e-mail. Het leverde me zoveel op. Het kan veel slimmer. Er zijn zoveel alternatieven die handiger zijn. Ik bespaarde onmiddellijk 3 uur per dag. Ik rondde in die maand 5 projecten af die al lander dan 6 maanden op mijn to do lijst stonden.

En ik had het op mijn werk nog nooit zo naar mijn zin gehad.

In augustus gaven Kim en ik samen een presentatie voor 35 collega’s van de brandweer, politie, ambulancedienst, GGD en Veiligheidsregio. Het leidde tot een slimmer samenwerken traject binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden.
Kon mijn presentatie achteraf gezien beter? Absoluut! Was ik een expert op het onderwerp? Absoluut niet! Het belangrijkste voor mij? Ik vond het geweldig. Mijn eigen verhaal en ervaringen vertellen om mensen te helpen slimmer te leren (samen)werken. Geweldig!

Daarom bleef ik bloggen. Daarom vroeg ik direct aan Kim of ik niet een keer een dag met haar mee kon. Daarom bleef ik in mijn dagelijkse werk kijken hoe het slimmer, effectiever en leuker kon. Op dat moment kreeg ik van een aantal mensen de vraag of ik mijn verhaal wilde vertellen voor hun team of afdeling. Natuurlijk wilde ik dat! Op één voorwaarde. Ik wilde er niets voor terug. Ik wilde namelijk ontdekken of ik het écht leuk vond

Als je het leuk vindt om te doen voor een fles wijn, is de kans groot dat je het ook leuk vindt voor 100 euro per uur…

Negen maanden na het beginnen van mijn challenge, nam ik mijn volgende grote beslissing – Ik nam ontslag van mijn vaste baan. Een nieuwe uitdaging en aan de slag met datgene waar ik echt blij van word: Mensen helpen slimmer te leren samenwerken en helpen hun (werkende) leven effectiever en leuker te maken.

Les #3 Een leven zonder email bestaat. Een geweldig leven zelfs.
Hoewel heel veel mensen die ik spreek een leven zonder e-mail niet voor kunnen stellen. Weet ik dat het anders kan. En of ik mijn inbox mis? Totaal niet. En de daar mee gepaard gaande stress trouwens ook niet. Ik kan gerust zeggen dat ik niet in een sociaal isolement zit. Ik ben proactiever, productiever en heb meer focus op wat echt belangrijk is dan voorheen. Ik heb uitstekend contact met familie, vrienden en kennissen. En haal voldoende klussen binnen om te kunnen doen wat ik leuk vind. Ook zonder e-mail!

Join the movement!
Het is tijd voor een andere manier van werken. Het is tijd voor een andere manier van denken. Je e-mail zo snel mogelijk met tingeltjes, mapjes en gekleurde vlaggetjes verwerken lost namelijk niets op. Een wijs man zei ooit:

A problem cannot be solved with the same mindset that created them. – Albert Einstein

Kom daarom los uit je inbox en ervaar hoe het anders kan. Join the movement!

###

Mijn blogs automatisch ontvangen? Meld je aan voor updates

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Kevin Weijers

Kevin Weijers

Ik help organisaties experimenteren om antwoorden te ontdekken op complexe vraagstukken en vertel daarover als spreker.

Contact

Wil je Kevin boeken voor een presentatie of een vraag vanuit jouw organisatie voorleggen?

Vul het formulier in en dan nemen we contact met je op.

Ook kun je ons bellen op (085) 130 85 89