Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Mijn simpele ontdekking: Hoe je elke dag kunt doen waar je echt blij van wordt

In drie stappen doen waar je echt blij van word

Iedereen heeft het meegemaakt en heeft zijn of haar eigen voorbeeld. Een familielid, een goede vriend of vriendin, of een collega of een kennis die te jong overlijdt. Het is verschrikkelijk en je wordt met beide benen op de grond gezet. Ook zorgt het voor een periode van relativeren: ‘Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan werk en ik ga meer tijd besteden aan…’ De periode van relativeren vervaagt na enige tijd: Alles gaat door. Ook ik heb helaas mijn voorbeeld. Voor mij was het de aanleiding van een twee jaar durende zoektocht: Hoe ga ik elke dag doen waar ik dolblij van word?

Hoe zwaar de aanleiding ook is. Zo verbazingwekkend simpel is wat ik heb ontdekt. Tijdens mijn zoektocht heb ik veel keuzes gemaakt. En veel dingen zijn als gevolg daarvan nu eenmaal zo gelopen. De belangrijkste keuze die ik heb gemaakt, is op te knippen in drie stappen. Drie opeenvolgende stappen. Het mooiste? Ze zijn toepasbaar voor iedereen die dat wil. Zelfs zonder dat je daarvoor – zoals ik uiteindelijk wel heb gedaan – je baan hoeft op te zeggen…

Mijn keuze:
1. Ik ga ontdekken waar ik dolblij van word
2. Waar ik dolblij van word, dat ga ik doen
3. Met wat ik ga doen, ga ik mijn geld verdienen

Drie opeenvolgende stappen. Simpel. En iedereen doorloopt deze drie stappen zonder het te weten. Een detail is alleen anders. Het verschil? Iedereen doorloopt ze in de omgekeerde volgorde.

De reden is logisch. In onze tienerjaren wordt het idee gewekt dat het belangrijk is iets te kiezen waar je later (3) veel geld mee kunt verdienen. Vervolgens kiezen we daar een opleiding bij en (2) starten we met een baan. Tot slot gaan we bedenken – na een tijdje aan het werk te zijn – of dit is (1) waar we echt gelukkig van worden…

Soms is het antwoord ‘ja’. In dat geval, gefeliciteerd: Je hebt de lotto gewonnen en kunt stoppen met lezen!

Veel vaker is het antwoord ‘nee’. In dat geval, helaas: Je zit in een situatie waarin je jouw tijd ruilt voor geld waarmee je in de tijd dat je geen andere verplichtingen hebt, misschien iets leuks kunt doen.

Het is allemaal best oké, gemiddeld genomen..
Sommige vinden dat prima. En al ben je daar tevreden mee, helemaal goed. Ik vind het zelf alleen zonde: je kostbare tijd stoppen in iets waar je niet echt gelukkig van wordt. Ik begrijp het wel, als je in zo’n situatie zit, sta je voor een uitdaging. Je verdient een (goed) salaris, je hebt in jezelf geïnvesteerd en het is allemaal best oké. Dus wat ga je nu doen? Alles opgeven!? Gelukkig kun je op elk moment je eigen zoektocht starten. En zoals ik zei, daar hoef je niet onmiddellijk je baan voor op te zeggen. Wat nu als we de stappen volgen zoals hierboven beschreven?

Het uitgangspunt: Wat zou je ook doen als je niet betaald zou krijgen?

1. Ik ga ontdekken waar ik dolblij van word
In mijn periode bij de overheid heb ik gemerkt dat veel mensen worstelen met e-mail, vergaderen, prioriteiten en doelen stellen en productief zijn. Met andere woorden; moeite hebben hun werk (en verdere leven) in te richten op een manier waar ze echt plezier en voldoening uit halen. Kortom, echt blij te worden van wat ze elke dag doen. Soms onder het motto: Maar later, als ik met pensioen ben, dan…

Waar ik blij van word? Effectiviteit, gedrag, progressie en innovatie zijn onderwerpen die ik altijd interessant gevonden heb. Na zelf te hebben getest met andere manieren van werken – ik gebruik bijvoorbeeld geen e-mail meer om samen te werken – heb ik ontdekt waar ik echt blij van word: Andere mensen helpen het verschil te maken. Mensen bewust maken dat het anders kan en mensen slimmer leren (samen)werken.

2. Waar ik dolblij van word, dat ga ik doen
Weten waar je blij van wordt en het vervolgens doen, zijn met recht twee verschillende dingen. Je kunt wel mensen wíllen helpen, maar hoe  je mensen ook daadwerkelijk helpen? Voor mij was een van de vormen het starten van deze blog. Als je terug zoekt in het archief, vind je blogs waarin ik mijn ervaringen uit mijn testperiode zonder e-mail deel. Dit leidde tot gesprekken met anderen en het geven van presentaties en workshops voor bekenden en collega’s. Niet voor geld, gewoon voor een fles wijn.

Als je het leuk vindt voor een fles wijn, vind je het vast ook leuk voor 100 euro per uur.

Het belangrijkste in deze stap is testen of je er zelf echt blij van wordt en of er behoefte is aan wat jij anderen kunt bieden. Twee keer ‘ja’? Tijd voor de volgende stap.

3. Met wat ik ga doen, ga ik mijn geld verdienen
Als je weet waar je blij van wordt en je hebt de behoefte gepeild, is het tijd om jouw meerwaarde om te zetten naar een beloning. In de meeste gevallen geld. En ik snap het als je denkt: Waarom nu pas denken aan geld?

Mensen vinden over het algemeen leuk waar ze goed in zijn

Mijn antwoord: Als je stappen 1 en 2 echt hebt doorlopen, komt het met stap 3 wel goed. Makkelijk gezegd? Bedenk je het volgende. Wanneer je ergens blij van wordt, is de kans groot dat het goed bij je past. Toch? Als het goed bij je past, is de kans groot dat je er goed in bent. Ook logisch? En als je er goed in bent, is de kans groot dat je er blij van wordt… Klinkt aannemelijk? Deze factoren versterken elkaar en zijn de reden waarom jij waarde gaat toevoegen. En als je waarde toevoegt, willen mensen daar voor betalen.

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit dat je moet wachten tot fase 3 om ergens geld voor te vragen. Zeker niet als iemand het aanbiedt. Maar houd het helder: doe ik dit omdat ik er blij van word of doe ik het voor het geld.

Aan de slag
Zoals gezegd, deze drie stappen vatten een zoektocht van ruim twee jaar samen. Heb dus niet de illusie dat je hier even doorheen wandelt. Onthoud, het gaat ook niet om een beetje blij, maar om dolblij. Je hebt de tijd en je hoeft hiervoor niet je vaste baan op te geven. De eerste twee stappen heb ik doorlopen toen ik nog gewoon een vast contract had.

Het is overbodig te zeggen dat ik geen grote voorstander ben van wachten tot je pensioen met doen waar je echt blij van wordt. Los van dat je niet weet wanneer het noodlot toeslaat, ben je nu fysiek fit.

Tijd om aan de slag te gaan.

Begin hier: Pak een blanco blaadje en een pen, en schijf voor jezelf op:
– Wat zou ik ook doen als ik er niet voor betaald zou krijgen?
– Wat vond ik vroeger altijd leuk, maar doe ik nu nooit meer?
– Waar wil ik graag elke ochtend mijn bed voor uit komen?

De kans is groot dat je een aantal dingen hebt opgeschreven waar je mee aan de slag kunt. Wat wordt jouw vervolgstap?

Veel plezier en succes met jouw zoektocht.

###

Help mij anderen te helpen: Iets aan deze blog gehad? Wil je hem delen?

Updates ontvangen: Meld je aan voor automatische updates

Leestip: Hoe je ontdekt wat jouw unieke meerwaarde is

ps; De drie fasen komen overeen met het concept van de Golden Circle van Simon Sinek. Sinek is een grote inspiratiebron voor mij. Ken je zijn presentatie over de Golden Circle niet? Kijk het 18 minuten durende filmpje dan zeker ->

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »