Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

De ‘meer-is-beter-mindset’ en het verhaal van de Mexicaanse visser

“The pursuit of success can be a catalyst for failure. Put another way, success can distract us from focussing on the essential things that produce success in the first place”

We leven in een tijd met een ‘meer-is-beter-mindset’. We willen veel. En graag heel snel. Lieveren gisteren dan morgen. Het (vrij vertaalde) verhaal hieronder komt uit The Four Hour Workweek van Tim Ferriss. Het bevat meerdere boodschappen en het is niet aan mij te kiezen welke het voor jou is. Lees het. En je snapt de strekking. Enjoy!

—————

Het verhaal van de Mexicaanse visser
Op de pier van een klein Mexicaans vissersdorpje kijkt een Amerikaanse bankier tijdens zijn vakantie uit over zee, wanneer een klein vissersbootje met één visser aanmeert.

In het kleine bootje liggen een aantal grote tonijnen. De Amerikaan geeft de Mexicaanse visser een compliment over de kwaliteit van zijn vissen en vraagt hoe lang het hem heeft gekost ze te vangen.

De Mexicaan antwoordt: “Ow, eventjes maar.”

De Amerikaan vraagt: “Waarom ben je niet langer op zee gebleven en heb je meer gevangen?”

“Ik heb ruim voldoende voor mijn familie en om wat weg te geven aan vrienden,” zegt de Mexicaan terwijl hij de vissen in een rieten mand tilt.

“Maar wat doe je dan met de rest van je tijd?” vraagt de Amerikaan.

De Mexicaan kijkt hem glimlachend aan: “Ik ga laat naar bed, slaap uit, vis een beetje, speel met mijn kinderen, houd een siësta met mijn vrouw, Julia, en ‘s avonds ga ik het dorp in waar ik wijn drink en gitaar speel met mijn vrienden. Ik heb een behoorlijk druk leven, señor.”

De Amerikaan lacht en zegt: “Sir, ik ben een Harvard M.B.A. en kan je helpen. Je moet meer tijd besteden aan vissen, en met de opbrengst een grotere boot kopen. Binnen een mum van tijd kun je verschillende boten kopen. En voor je het weet heb je een hele vloot aan vissersboten.”

Hij vervolgt: “In plaats van je vangst te verkopen aan een tussenhandelaar, verkoop je direct aan de klant, en uiteindelijk open je je eigen visfabriek. Je beheert en controleert zelf het product, het verwerken en de distributie. Uiteraard verruil je dit kleine vissersdorpje voor Mexico City, daarna Los Angeles en uiteindelijk New York. Daar stuur je met goed management en leiderschap je multinational aan.”

De Mexicaanse visser vraagt: “Maar, señor, hoe lang duurt dit allemaal?”

Waarop de Amerikaanse bankier antwoordt: “15 tot 20 jaar. Maximaal 25.”

“En wat dan?” vraagt de visser.

De Amerikaan lacht weer en zegt: “Dat is het beste gedeelte! Wanneer de tijd goed is, ga je naar de beurs en verkoop je je aandelen aan het publiek en wordt je rijk. Je verdient miljoenen!”

“Miljoenen, señor? En wat dan?” Vraagt de visser nogmaals.

“Dan ga je met pensioen, verhuis je naar een klein Mexicaans vissersdorpje, waar je laat naar bed gaat, uitslaapt, speelt met je kinderen, siësta’s houdt met je vrouw en ‘s avonds het dorp in gaat om wijn te drinken en gitaar te spelen met je vrienden…..”

###

Als deze blog je aanspreekt, misschien vind je Confession: hoe ik mijn fulltime baan in 10 uur per week deed ook interessant.

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »