Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

De Golden Circle: Waarom kom jij elke ochtend je bed uit?

“Alle inspirerende leiders en organisaties, denken, doen en communiceren op precies dezelfde manier. En deze manier is het totaal tegenovergestelde van de rest.”

Deze kleine ontdekking, zoals Simon Sinek het zelf noemt, heeft gezorgd dat zijn kijk op de wereld en de manier waarop hij functioneert, compleet is veranderd. Hij noemt zijn ontdekking: The Golden Circle. De Golden Circle is briljant in zijn eenvoud. En het principe is universeel toepasbaar voor organisaties van klein tot groot, projectgroepen en voor ons interessant, als individuen. In verschillende situaties en voor verschillende doelen.

Sinek vertelt in zijn maar dan 20 miljoen keer bekeken TEDx presentatie:

“Iedereen weet WAT hij doet. 100%. Een deel daarvan weet HOE ze het doen. Hun unieke waardepropositie, hun innoverende proces of unique selling point. Maar heel weinig mensen en organisaties weten WAAROM ze doen wat ze doen. En met WAAROM bedoel ik niet om winst te maken. Winst maken is een resultaat. Met WAAROM bedoel ik: Waar geloof je in? Wat is je overtuiging? Waarom kom elke ochtend je bed uit? En waarom is dat belangrijk voor anderen? Het meest opvallende. Iedereen denkt, doet en communiceert van het meest concrete naar het meest abstracte: Van buiten naar binnen. Maar degene die weten te inspireren en anderen in beweging te krijgen, doen dit andersom: Van binnen naar buiten.”

Samengevat: Je WAAROM is je geloof. Het HOE zijn je acties die je onderneemt om je geloof te realiseren. En het WAT zijn de (meetbare) resultaten van die acties.

Waarom niet? Omdat het niet goed voelt

Een voorbeeld. Stel je voor. Voor je ligt een contract. De voorwaarden zijn geweldig. Als je het contract nu ondertekend, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken over de toekomst. Je weet dat het verstandig is te tekenen. Toch is er iets wat je tegenhoudt. Het lukt je alleen niet onder woorden te brengen waarom dat nu precies is. Het voelt gewoon niet goed. Herken je dit? Hoe is dit mogelijk? Je weet dat het verstandig is te tekenen, maar je gevoel zegt iets anders.

De reden ligt versleuteld in ons DNA. Pure biologie. En het komt overeen met de Golden Circle. Wanneer je van bovenaf op onze hersenen zou kijken, is het buitenste deel je neo-cortex. Het analytische en rationele gedeelte van de hersenen. Ook is het verantwoordelijk voor taal en spraak. Het correspondeert op het WAT – level. Het binnenste deel, ook wel je lymbische brein, is het gedeelte van je hersenen wat zorgt voor al je gevoelens zoals vertrouwen en loyaliteit. Met dit gedeelte nemen we onze beslissingen. Het heeft echter geen capaciteit voor taal en spraak…

Terug naar het voorbeeld: Je kunt lastig onder woorden brengen waarom iets niet goed voelt, omdat het deel van de hersenen wat gaat over onze beslissingen, geen capaciteit heeft voor spraak.

Hoe je de Golden Circle benut

Voor mij ligt de Golden Circle aan de basis van alles wat ik doe. Mijn presentaties, deze blog, en toen ik besloot te starten met Rond de Wereld in 80 Experimenten.

De Golden Circle heeft mij twee jaar geleden doen stilstaan en afvragen: Is dit het nu? Ik heb elke dag 5 besprekingen, beantwoord 150 e-mails en tussendoor doe ik mijn ‘echte’ werk. Als ik op mijn 80e met pensioen mag, wat hebben anderen dan gemerkt van wat ik heb bijgedragen? Spoiler, niet veel…

Het heeft me aan het denken gezet en me op persoonlijk niveau helpen bepalen waar ik elke ochtend mijn bed voor wil uitkomen: Om anderen mensen te inspireren en ze helpen het verschil te maken door de manier waarop we samenwerken.

In elke blog die ik schrijf, zit de Golden Circle verweven

De reden dat ik onderstaande voorbeelden geef, is om duidelijk te maken hoe breed toepasbaar het principe van de Golden Circle is. Daarbij geeft het je misschien ideeën hoe jij de Golden Circle kunt gebruiken:

Doen waar je elke dag blij van wordt – We hebben via de standaard geaccepteerde manier geleerd dat iets studeren waar je later een goede baan (lees: veel geld) mee kunt krijgen, de eerste stap is naar geluk. Om jezelf na 3, 5 of 10 jaar af te vragen of dit nu is waar je gelukkig van wordt. Dit systeem van denken en doen is volgens mij – net zoals de Golden Circle – omgekeerd.

Het verschil maken is een keuze – Wanneer je antwoord hebt op de vragen hierboven, is het tijd voor actie. Welke acties ga je ondernemen om het verschil te maken? Kanttekening: Het verschil maken is niet makkelijk. Een duidelijk WAAROM is essentieel om actie te blijven ondernemen. Ook in de periodes van onzekerheid en twijfel, die absoluut gaan komen.

Jouw unieke meerwaarde bepalen – Een hele duidelijke HOE.

Doelen stellen en omzetten naar progressie – Je WAAROM is de diepere reden achter de doelen die je stelt en waarom je elke dag doet wat je doet. Onthoud: Je WAAROM is je geloof. Het HOE zijn je acties die je onderneemt om je geloof te realiseren. En het WAT zijn de (meetbare) resultaten van die acties.

Elke dag succesvol – Wat zijn de dagelijkse acties die je onderneemt om progressie te maken richting je doel?

Je idee naar het volgende level – De Golden Circle helpt bij het bepalen van de early adopters voor onze ideeën. Wie geloven in hetzelfde als waar jij in gelooft? Wie zijn bereid jouw ideeën aan te horen en er mee aan de slag te gaan? Deze groep mensen is essentieel voor het starten van een movement.

Drie dingen die je nu kunt doen

Het is tijd je eigen Golden Circle in te vullen. Beantwoord voor jezelf de drie vragen hieronder. Het hoeft niet direct perfect te zijn. Zonder het verder te over-analyseren, krabbel eens wat op papier. Wat zijn gevoelsmatig de eerste antwoordend die in je opkomen:

  1. Waarom doe ik wat ik doe? Het start met voor jezelf duidelijk krijgen: Waar word ik blij van? Waarom kom ik ‘s ochtends mijn bed uit? En wat hebben anderen hier aan? Het helder krijgen van je eigen WAAROM, kan even duren. Het deel van onze hersenen wat gaat over taal en spraak zit op een ander level, weet je nog.
  2. HOE ga ik actie ondernemen? Wat zijn de vijf dingen die je elke dag gaat doen om progressie te maken richting je doel. Bekijk deze blog voor ideeën.
  3. WAT zijn de gewenste resultaten van mijn acties? En hoe ziet progressie er uit? Het visueel maken van je voortgang, helpt je actie te ondernemen en gemotiveerd te blijven.

Bekijk het over een uurtje nog eens. Zo ontwikkel je gaandeweg jouw eigen WAAROM. Of het nu een week, een maand, maar waarschijnlijk een jaar of langer duurt, het is iets wat zich evolueert zolang je er mee bezig bent en blijft. Het gedeelte van de hersenen wat gaat over taal en spraak zit op een ander level, weet je nog. Neem je tijd en focus op progressie.

De Golden Circle in jouw organisatie?

Misschien wil je na het lezen van deze blog de Golden Circle wel introduceren binnen jouw team, afdeling of organisatie. Of in ieder geval het idee spreiden en aan de slag met de achterliggende principes. Naar aanleiding van deze blog wordt ik regelmatig benaderd om daar bij te helpen, en heb ik een inspiratiesessie van 45 minuten en een masterclass van 3 uur ontworpen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem gerust contact met me op, of plaats direct een optie mijn agenda.

Voor nu, een fijne dag en succes met jouw Golden Circle,

—Kevin


Wil je op de hoogte blijven wanneer ik iets schrijf, meld je dan hier onder aan voor de wekelijkse update.

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »