Waarom ik 21 Dagen Experimenten doe?
Nieuwsbriefvrienden,
Het creëren van een nieuwe gewoonte gaat niet over een nacht ijs. Op tijd naar bed gaan. Minder klagen. Vaker bewegen. Minder ijsjes eten. Het blijvend veranderen van ons gedrag kost tijd. Maar hoe lang precies?
In de jaren ’50 ontdekte plastisch chirurg Maxwell Maltz dat het ongeveer 21 dagen duurde voordat zijn patiënten gewend waren aan hun nieuwe uiterlijk na een operatie. Als hij zelf iets nieuws probeerde, leek dat ook na 21 dagen een gewoonte te zijn. En daarom schreef hij in 1960: “Het kost minimaal 21 dagen voor een oud mentaal beeld om plaats te maken voor een nieuwe.”
En dat is waar volgens gewoonte-expert James Clear de ellende begon.
Zelfhulpgoeroes namen Maltz zijn ’21 dagen uitspraak’ gretig over. Maar er gebeurde precies waar de Lama’s in hun tv-programma om moesten lachen: bij het doorvertellen ontstond verwarring. Het woord minimaal verdween. En toen duurde het eigen maken van een gewoonte nog maar 21 dagen.
Oeps.
Wetenschappers hebben inmiddels laten zien dat het veel complexer ligt. Het duurt ergens tussen de 18 en 254 dagen voordat iets een gewoonte is. Hoe lang precies, is afhankelijk van de gewoonte, de persoon en de omstandigheden. En waarschijnlijk nog 21 andere dingen.
Dus als die 21 dagen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, waarom duren mijn experimenten dan toch 21 dagen?
Simpel. Het is praktisch.
21 dagen is:
kort genoeg om te beginnen: Het is laagdrempelig.
is lang genoeg om voldoende te leren: In drie weken ervaar je pieken en dalen. Dat zorgt voor een realistisch beeld.
vaak pas het begin: Na drie weken weet je of je oprecht nieuwsgierig bent of dat het een bevlieging was.
Na talloze experimenten weet ik dat deze pieken en dalen cruciaal zijn. Het doen van experimenten heeft namelijk niets te maken met het eindresultaat, maar alles met het proces. Zoals ik vaker schrijf, niet bewijzen dát iets werkt, maar ontdekken wát er werkt.
Oftewel, wetenschappelijk of niet. Het proces van 21 dagen werkt voor mij. Na die 21 dagen is de vraag; ga ik verder? En zo ja, in welke vorm?
Soms worden drie weken, drie maanden. Soms niet. Dan start ik weer iets nieuws. En dat is het hoopvolle van het hele verhaal. Het gaat om het proces. Niet om het resultaat. Het maakt niet uit hoe lang het duurt om iets eigen te maken. Of dat nu 21 dagen of 21 jaar is.
En zo lang je steeds verder bouwt op wat je leert, of iets nieuws start wanneer iets vast loopt, is elke dag eigenlijk dag 1.
Tot over twee weken,
Kevin
⏱️ De 10.000 Uren Mythe
Een andere mythe die geldt als waarheid, is de ’10.000 uren regel’. In een onderzoek onder violisten ‘ontdekten’ wetenschappers dat de toppers meer uren toegewijd oefenen dan de mindere goden. In zijn boek Range weerlegt schrijver David Epstein deze bevinding. Dat het toewijding vraagt en lang duurt om ergens een expert in te worden, staat buiten kijf. Maar de wereld is volgens Epstein vele malen complexer dan een viool. Dus het is te kort door de bocht om te stellen dat je alles kunt leren in 10.000 uur.
🏋🏼 Een Persoonlijk Hoogtepuntje
Dat het gaat om het proces, betekent niet dat je onderweg geen mijlpalen kunt behalen. Voor mijn topsport-experiment behaalde ik er een waar ik al 5 jaar aan werk: Een 100kg snatch (zie filmpje). En ja, er kan van alles beter. Gelukkig maar. Dat betekent dat er nog meer in zit. Daarom gaat mijn aandacht vanaf nu weer naar het proces van beter worden.
🎵 Favoriete liedje
Sinds ik voet aan de grond zette in Zuid-Afrika, ben ik fan van Jeremy Loops. Het liedje dat ik op repeat heb tijdens het schrijven is ‘Postcards’. En hoewel ik de tekst niet meer bewust hoor —daarom staat het nummer op repeat tijdens het schrijven— zingt hij de prachtige zinnen:
People's lives, perfect from outside
Look behind the curtain
It's no surprise that the brightest smiles
Are always most uncertain
Soms denk je dat iedereen om je heen het heeft uitgevogeld. En dat je de enige bent die twijfelt en zich afvraagt ‘wat nu?’. Je nieuwsgierigheid volgen vraagt een zekere kwetsbaarheid, en het is prima dat je het af en toe niet weet. De rest doet ook maar alsof..
Ps; wil je deze nieuwsbrief volgende keer in je inbox ontvangen? Meld je hier onder aan voor updates ⬇️