Kevin Weijers

View Original

Vergelijken 🛑

David Epstein opent zijn boek ‘Range’ met een verhaal over Tiger Woods. Kleine Tiger leert golfen nog voordat hij een paplepel heeft aangeraakt. Op zijn tweede toont hij zijn kunsten in televisieprogramma’s. Op zijn derde geeft zijn vader hem mediatraining, want je weet maar nooit. En op zijn vierde verslaat hij volwassen mannen op de plaatselijke golfclub. Voor een aardig zakcentje.

Dan volgt een tweede verhaal. Nu over een jongen die in zijn jonge jaren tal van sporten speelt. Van squash tot basketbal tot worstelen en zwemmen. Hij heeft ook interesse in tennis. En ook al geeft zijn moeder tennisles, ze weigert hem te trainen. Als hij als tiener toch voor tennis kiest, ligt hij volgens de algemeen geaccepteerde waarheid jaren achter op de top.

Wie is deze jongen? Misschien ken je hem: Roger Federer.

In de rest van zijn fantastische boek weerlegt Epstein met wetenschappelijk onderbouwde voorbeelden de mythe dat vroeg specialiseren leidt tot later succes. Sterker nog, verhalen als die van Federer zijn veel gebruikelijker. Ze spreken alleen minder tot de verbeelding dan verhalen als die van Tiger. En vallen daarom minder op.

De geruststellende conclusie van Epstein is simpel: “Iedereen doet dingen op een andere snelheid, dus laat anderen je nooit het gevoel geven dat je achter ligt. In plaats daarvan, start met experimenteren, bereid om te leren en van koers te veranderen als dat nodig is.”

Kortom, het maakt niet zoveel uit waar je nu bent (of je kind natuurlijk..). Of je veel of weinig kennis van een onderwerp hebt. Wel of geen ervaring. Jong of al iets ouder. Begin waar je bent. Volg je nieuwsgierigheid. En zoals Epstein zegt: “Vergelijk jezelf met jezelf van gisteren, niet met jongere mensen die jij niet bent.”

Tot volgende week,
Kevin


♥️ Mijn Favoriete Dingen

📕 Boek: On Looking van Alexandra Horowitz
De ondertitel van dit boek is ‘about everything there is to see’. En het is prachtig. Eerlijk gezegd heb ik tien jaar gedaan over dit boek. Door de jaren heen las ik steeds stukjes. Die zette me aan het denken en dan legde ik het weer weg. Ad infinitum, tot nu. Het is uit. De essentie: Alexandra liep tien keer hetzelfde ‘blokje om’ met tien verschillende mensen. Doordat iedereen vanuit zijn of haar ervaring of expertise anders kijkt, ziet Alexandra door hun ogen elke keer iets anders.

🎤 Podcast: Slimmer Presteren

Na een presentatie kreeg ik de tip om eens naar de ‘Slimmer Presteren’ podcast te luisteren. Over sport, onderzoek en innovatie. En het luistert inderdaad heerlijk weg. Over de zin en onzin van alles rondom trainen, eten en herstel. Dus als dit je interesse heeft, is deze van harte aanbevolen. Chris, dank je wel voor de tip!

✍🏼 Quote van de week

Met meer aandacht om je heen kijken, is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zit vaak een scherm tussen ons en de werkelijkheid. Gelukkig is volgens Alexandra Horowitz na tien rondjes om haar blok, de hoopvolle les:

“We all have the capacity to really see what’s in front of us”

Je zou het bijna vergeten.


Deze post verscheen op 17/11/23 als nieuwsbrief. Wil je deze nieuwsbrief elke week in je inbox ontvangen? Meld je aan!

⬇️⬇️⬇️