Takenlijst ✌🏼

Nieuwsbriefvriend(in),

Je takenlijst kan zomaar een hele taak zijn. In plaats van een hulpmiddel om je werk te doen, ben je druk met het bijhouden van het ideale systeem. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Kleurtjes, vlaggetjes, mapjes, uitroeptekens en reminders per locatie. Als je het draaiende houdt, niets dan bewondering. Mij leidt het af van waar een takenlijst voor is: gericht werken aan de juiste taken.

Na de nieuwsbrief van vorige week, over de to do lijst van Leonardo da Vinci, waren enkelen van jullie nieuwsgierig naar mijn to do lijst. Specifiek naar welke app ik gebruik.

Misschien teleurstellend, maar ik gebruik geen app. Ik gebruik een blanco A4.

Van Tim Ferriss leerde ik ooit dat als je een A4-tje drie keer dubbel vouwt, je een blaadje hebt met acht vakjes. Een week heeft zeven dagen. En zo heb je voor elke dag wat ruimte. Plus een bonusvak.

Ik schrijf per dag op wat ik te doen heb, aan de hand van de drie grote ‘sporen’ in mijn leven:

  1. Thuis (vriendin, dochter, familie en vrienden)

  2. Sport (crossfit en triathlon)

  3. Werk (lezingen, schrijven, experimenten voor klanten)

Qua werk beperk ik me tot drie taken per dag. Meer past ook niet in het vakje. En dat is fijn. Er is letterlijk geen ruimte voor onzin of bezigheidstherapie.

Taken die geen specifieke dag hebben, schrijf ik op de achterkant. Waar ook wat ruimte is voor extra aantekeningen of ideeën die opkomen. Jaarlijkse of maandelijkse terugkerende taken staan in mijn Google Calendar.

Omdat het A4-tje slechts een week mee gaat, zowel in vakjes als in mijn broekzak, schrijf ik onafgeronde taken weer over op het A4-tje van de nieuwe week. Ook dat zorgt voor filtering, want als ik iets al drie weken niet doe, is het blijkbaar niet belangrijk. En daarmee het overschrijven niet waard.

Een ander voordeel is dat het A4-tje me nooit mailtjes stuurt. Huh? Denk je misschien. Maar er zijn dus heel veel mensen die Outlook gebruiken als hun takenlijst. En mailtjes waar ze iets mee moeten, aanvinken met vlaggetjes. Prima natuurlijk, alleen vraag jezelf wel even af of het dan jouw takenlijst is, of dat je werkt aan de takenlijst van iedereen met jouw mailadres…

Vouwse en tot volgende week,
Kevin


♥️ Mijn Favoriete Dingen

🙋🏼‍♂️ Oproep: Nieuwsgierigheid op scholen

Ik kom steeds vaker op scholen. Alle scholen. Van basis tot middelbaar en MBO’s, HBO’s en universiteiten. Nieuwsgierigheid kent uiteraard een andere vorm op de verschillende scholen, maar overal is de reactie ongeveer gelijk: Nieuwsgierigheid moet gestimuleerd worden. Of op zijn minst niet worden ontnomen. Als je je bezighoudt met nieuwsgierigheid op scholen, of dit iets bij je oproept, laat het me even weten? Het is iets wat ik de komende periode wil verkennen. Dank.

📕 Boek: The Paradox of Choice van Barry Schwartz

The Paradox of Choice is een klassieker uit 2004. De essentie: we denken dat meer keuze en meer vrijheid leiden tot geluk. Maar Schwartz laat zien dat ontevredenheid met wat we hebben, twijfel, stress en een boel ellende, waarschijnlijker zijn. En dat twintig jaar geleden. Zonder infinite scroll en Amazon. Zijn TED-talk vind je hier.

✍🏼 Quote van de week

Schrijversvriend Jelmer de Boer werkt aan een boek over Autonomie (lees hier wat hij tot nu toe schreef). In tegenstelling tot het najagen van steeds meer vrijheid, is meer autonomie wel wenselijk. Het zit hem allemaal in het verschil tussen de twee:

Autonomie is de manier waarop je zelf kiest uit alle vrijheden die je hebt gecreëerd of gekregen.

— Jelmer de Boer

Deze post verscheen op 27/09/23 als nieuwsbrief. Wil je deze nieuwsbrief elke week in je inbox ontvangen? Meld je aan!

⬇️⬇️⬇️

Previous
Previous

Boekenweek 📚

Next
Next

To do lijst 📝