Het Oneerlijke Voordeel ♥️
Afgelopen zomer begon ik een experiment: leven als een topsporter.
Maar ‘topsporter’ is natuurlijk een breed begrip. En leidt automatisch tot discussie. Want ja, wanneer ben je nou topsporter?
In dit soort situaties kun je een aantal dingen doen.
Je kunt de definitie opzoeken in de Dikke van Dale. Vaak geeft dat een klinische omschrijving waar je precies niets mee kunt. Je kunt de discussie doorschuiven naar een volgend overleg. Dit gebeurt vaak op de werkvloer. Om er dan de volgende keer weer niet uit te komen. Of het eindeloze gesteggel voorkomt dat je überhaupt begint.
Gelukkig had ik een alternatief. Iets wat ze in de start-up wereld een oneerlijk voordeel noemen: Ik woon samen met een topsportster.
Mijn vriendin Lisa van der Geest schaatst al tien jaar op het hoogste niveau van ons land. En daarmee van de wereld. Ze schaatst marathons, om exact te zijn. En lange afstanden op natuurijs. Alles tussen de veertig en de tweehonderd kilometer. Ze won zo goed als alles wat er te winnen valt.
Zij is mijn definitie van topsporter.
Niet per se door alle gewonnen prijzen, maar door de manier waarop ze met haar sport omgaat. En dus stel ik al mijn vragen over het ‘topsportleven’ aan haar.
Bijvoorbeeld hoe ze het weer oppakt als het een paar dagen niet lukt om alles vol te houden. Antwoord: “Dat heb ik nooit.”
Of hoe ze haar sport combineerde met school. Antwoord: “Dat weet ik niet meer, maar ik geloof wel goed, want ik heb alles gehaald.”
En waarom ze op haar 28e besluit te stoppen, terwijl ze nog zo goed is? Antwoord: “Ik heb altijd met een lach rondgereden. Nu is het mooi geweest. Ik wil met diezelfde lach terugkijken op al die fantastische herinneringen.”
Afgelopen zaterdag schaatste ze haar laatste marathon in Den Haag. Voor de wedstrijd stond ze bovenaan in het klassement. En verdedigde in Den Haag met succes haar oranje leiderspak. Het is een mooie bitterbal op de borrelplank. Die heeft ze veel liever dan een kers op een taart.
Volgende week reist ze met het peloton af naar het ijskoude Luleå in Zweden. Voor de laatste wedstrijden op natuurijs. En dan zit het er echt op.
Een raar moment. Stoppen met iets wat je hele leven onderdeel is van wie je bent. Uiteraard is het ook een nieuw begin. En ik kijk er naar uit om samen te ontdekken wat je volgende avontuur wordt 😘
Tot volgende week,
Kevin
♥️ Mijn Favoriete Dingen
🎥 Lisa van der Geest wint Alternatieve Elfstedentocht 2017
Dat topsport keihard is, bewijst dit filmpje van de finish van de Alternatieve Elfstedentocht van 2017. Elma de Vries sprint weg vanuit de kopgroep en schaatst recht op de overwinning af. Tot ze vlak voor de finish valt, en Lisa haar voorbij schaatst en wint. Een verdiende overwinning. Want niemand wint zo’n wedstrijd op geluk. Verliezen door pech kan natuurlijk altijd.
📚 Boek: Zero to One — van Peter Thiel
Het concept van ‘het oneerlijke voordeel’ komt uit het boek Zero to One van Peter Thiel. Peter vindt je oneerlijke voordeel, je grootste kracht. En daarom een belangrijk wapen om iets succesvol van de grond te krijgen. Maar de kans is groot jouw 'oneerlijke voordeel’ zo gewoon voor jou is, dat je jezelf er niet bewust van bent. Of, dat je het wel weet, maar het zelf ook oneerlijk vindt om dat voordeel uit te buiten, en het dus niet benut.
📚 Boek: Filosofie voor een weergaloos leven — van Lammert Kamphuis
Dat filosofie niet altijd abstract gewauwel is, bewijst Lammer Kamphuis in zijn boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’. Wat ik me nooit had beseft: Weergaloos betekent letterlijk opnieuw-loos. Niet nog eens. Iets dat niet opnieuw kan. Zoals het leven dus. En dit boek staat vol met inzichten om van dat ene leven dat je hebt, het allerbeste te maken.
✍🏼 Quote van de week
Als genoeg niet meer genoeg voor je is, dan verleer je te genieten en zal op den duur niets meer genoeg zijn.
Van Lammert Kamphuis uit zijn boek Filosofie voor een weergaloos leven.
Deze nieuwsbrief elke week in je inbox ontvangen? Meld je hier onder aan! ⬇️