Het Domino Effect 🗼
We denken vaak dat iets wat klein is, ook klein blijft. Een druppel op een gloeiende plaat. Maar dat is natuurlijk een denkfout: kleine dingen kunnen wel degelijk groot worden.
In 1983 ontdekte de Amerikaanse wetenschapper Lorne Whitehead wat hij later ‘Het Domino Effect’ noemde: namelijk dat een dominosteentje van 5 centimer hoog een ander dominosteentje om kan tikken, dat 1,5 keer zo groot is. En dat steentje kan dan weer een steentje omtikken dat 1,5 keer zo groot is. Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.
Het Domino Effect dus. Qua naam niet super creatief, maar het dekt de lading. En ga maar na. Alles wat nu groot is, is immers ook klein begonnen.
Neem de volgende organisaties:
Apple, Google, Amazon en Disney begonnen in een garage of schuur. Toch blijft het lastig te beseffen dat klein beginnen naast verstandig, ook dé manier is.
Een mogelijke reden? Klein wordt onterecht niet gezien als ambitieus. Er van uitgaande dat je in de meeste organisaties (en op de meeste verjaardagen) al schouderklopjes krijgt voor enkel ‘grote’ ideeën; waarom zou je dan überhaupt nog iets (kleins) doen?
Ik kom geregeld in managementteams of boardrooms waar wordt geworsteld met grote weerbarstige vraagstukken. Als ik dan een klein experiment voorstel, wordt het soms wat lacherig ontvangen. “We zijn hier namelijk ambitieus en pakken het altijd groots aan.”
Ik leg ze dan glimlachend uit: als we vandaag starten met een aantal kleine experimenten, zijn we over drie maanden verder, dan wanneer jullie nog steeds aan het vergaderen zijn. Het ligt vervolgens vaak aan hun gevoel voor humor of ik een opdracht krijg of niet.
Maar goed, Het Domino Effect dus.
Voor mij staat het symbool voor de kracht van experimenteren vanuit nieuwsgierigheid.
Dat is niet aanrommelen en zien waar het schip strandt, maar juist vanuit een strategie aan de slag om slim (en snel) te ontdekken wat werkt (of niet). Want op die manier kunnen kleine dingen, snel groot worden.
Hoe snel?
Even terug naar onze Amerikaanse vriend Lorne. Hij berekende namelijk hoeveel dominosteentjes we moeten neerzetten om uiteindelijk een steentje om te tikken die zo hoog is als de Eiffeltoren. Ervan uitgaande dat we starten met een dominosteen van 5 centimeter hoog. Gevolgd door steentjes die elke keer 1,5 keer zo groot worden.
En nu denk je misschien gelijk, hoe hoog is de Eiffeltoren? Maar dat is eigenlijk niet relevant. Want als ik zeg ‘316 meter’ en vraag of je het dan nu weet, zeg je waarschijnlijk nee…
Waar het wel om gaat, is dat we het heel lastig vinden om vooraf de impact van kleine experimenten in te beelden. Ook dat speelt mee in waarom we vaak niet (klein) beginnen.
Maar het antwoord is als volgt:
Met 18 steentjes tikken we de Toren van Pisa om. Maar die staat al scheef..
En de Eiffeltoren?
Die is met 23 steentjes ook omver.
Maar het wordt zoals je ziet nog indrukwekkender. Want met 31 steentjes zijn we al bijna een kilometer boven de Mt. Everest en met 57 steentjes zijn we bijna bij de maan.
Echt? Ja, echt.
Bij de een van de lezingen rekende iemand het na op zijn telefoon, en het klopt. Wat erg prettig is als je voor de groep staat trouwens..
En daarmee laat Het Domino Effect zien dat kleine dingen veel sneller, nóg groter kunnen worden dan we denken.
Voor de duidelijkheid: groot denken is fantastisch. Misschien mogen we onszelf uitdagen soms nog wel groter te denken dan we nu doen. Maar de echte kunst is om al die grote ideeën te vertalen naar kleine experimenten. En dan gewoon te beginnen.
Nou ja, gewoon. Eigenlijk is beginnen helemaal niet zo gewoon, maar dat bespraken we hier al.
Voor nu is de vraag, als je echt ambitieus bent tenminste: wat wordt jouw eerste dominosteen?
Tot over twee weken,
Kevin
♥️ Mijn Favoriete Dingen
❤️ Experiment: Bijna 24.000 euro voor de Hartstichting
Op 2 november rende ik de 11strandentocht: 50 kilometer over het strand van Kijkduin naar Zandvoort. Uiteindelijk haalde ik (of eigenlijk ‘we’) bijna 24.000 euro op. Een bizar bedrag. Ik wil graag nog een nieuwsbrief schrijven over de tocht en de inzameling, maar er zitten zoveel lessen in, dat ik ze niet allemaal kan delen. Daarom de vraag: Waar ben jij nieuwsgierig naar? Dan kan ik op dat stukje inzoomen. En voor nu allemaal enorm bedank voor jullie hulp en bijdrage!
📕 Boek: Ontdek je mentale kracht van Michael Kortekaas
Een van mijn beste vrienden bracht in oktober zijn boek uit: Ontdek je mentale kracht. Het krijgt inmiddels alle aandacht dat het verdient en is wekelijks terug te vinden in de bestseller top 60. Mocht je worstelen met stress, spanning of prestatiedruk dan is december een mooie maand om jezelf dit boek te gunnen en een frisse start te maken in het nieuwe jaar. En mocht je fluitend door het leven gaan, dan eigenlijk ook.
✍🏼 Quote van de week
Op een vorige macbook had ik een app die elke dag een nieuwe quote in mijn browser plaatste: Momentum. Eentje die ik heb overgenomen en standaard op mijn bureau ligt is:
“Don’t compare your beginnings to someone else’s middle”
— Tim Hiller