Kevin Weijers

View Original

Grip op je werk?

Twee jaar geleden ontmoette ik Rick Pastoor op een congres. Rick is de schrijver van Grip. Een boek over ‘het geheim van slim werken’.

Afgaande op zijn presentatie, leken onze werkwijzen nogal te verschillen. Voorbeeldje: hij heeft een voorkeur voor e-mail. En ik heb dat, nou, ja, hoe zeg je dat? Euh, niet..

Toch intrigeerde Rick me. Dus ik bestelde zijn boek. En vraag me niet waarom, maar ik heb het twee keer. Op de ene zit een sticker met ‘al meer dan 40.000 exemplaren verkocht’. Op de ander zit ook een sticker, maar dan met 50.000 verkochte exemplaren.

Laten we concluderen, veel van ons hebben behoefte aan grip op ons werk.

👊🏼 Hoe werkt Grip?

Volgens Rick is Grip een drietrapsraket. Grip op je agenda. Grip op je takenlijst. En Grip je e-mail. Om vervolgens grip te krijgen op je week, kun je meer grip krijgen op je jaar, en daarmee op je leven.

Goed verhaal.

Ware het niet dat al mijn pogingen tot een werkend time management systeem al jarenlang sierlijk falen. Een ander detail, ik word zenuwachtiger van een takenlijst met tingeltjes en een inbox met mapjes en vlaggetjes, dan van het gevoel dat ik soms de controle niet heb.

Maar, zo zegt Rick: “Stel dat een boer niet zou nadenken over het moment waarop hij bepaalde taken in een jaar uitvoert, maar gewoon doet wat ‘goed voelt’. Dan stapt hij niet in een koude maand naar buiten om zijn land voor te bereiden voor de oogst die pas in de zomer plaatsvindt.”

Oftewel, het helpt om op hoofdlijnen te weten wat, en op welk moment, je aandacht verdient. En wat (en wanneer) dus niet.

🔬 Het experiment

Zonder al te veel verwachtingen zat ik eind 2019 aan mijn bureau. Een stapel lege vellen en een grote kop koffie voor mijn neus. Bladerend door een stappenplan voor meer grip op mijn jaar. Twee dagen later had ik een zeldzaam gevoel van overzicht en rust.

Ik had niet zozeer doelen gesteld, maar drie sporen gekozen waar ik in 2020 mee aan de slag wilde. En automatisch, waarmee dus niet.

  1. Het uitbouwen van de lezingen

  2. Het verbouwen van ons nieuwe koophuis

  3. Het opbouwen van cultuur- en innovatietrajecten binnen organisaties.

Omdat ik had bepaald waar mijn tijd, aandacht en energie naar toe moesten, kon ik me in januari en februari volledig richten op de uitvoering. Nee-zeggen tegen willekeurige verzoeken bleef lastig, maar was zeker makkelijker. Door de vrijgekomen ruimte in mijn hoofd, groeide mijn creativiteit voor nieuwe verhalen op het podium. En vanuit kalmte werken aan wat ik eerder als waardevol had bestempeld, gaf veel voldoening.

En toen was het maart…

Eerst dacht ik: ‘Lekker dan. Heb ik eindelijk een jaarplan, trekt de wereld zijn eigen plan.’ Maar in plaats van dat alles het raam uit kon, was het schakelen juist vrij eenvoudig. 

De lezingen vielen dan wel weg. Er was nog altijd een verbouwing. En de rest van de energie ging naar het opstarten van online cultuur- en innovatietrajecten. Wat ik inmiddels weer heb afgebouwd, maar dat is een verhaal voor een andere keer..

En tot mijn grote verbazing, maakte het hebben van richting, het juist makkelijker om van koers te veranderen. Zelfs makkelijker dan toen wanneer alles nog open was. Wie had dat gedacht? (Behalve jij dan, Rick)

🗓️ Wat brengt 2022?

Tijd reserveren om na te denken over de grotere sporen is inmiddels vaste prik. Eens per kwartaal iets korter. Eens per jaar wat langer. En inmiddels weet iedereen dat we niet weten wat het nieuwe jaar brengt. Daarom heb ik mijn drie sporen voor 2022 weer bepaald.

  1. Het uitbouwen van de (online) lezingen (in studio’s)

  2. Het schrijven van een boek over het volgen van je nieuwsgierigheid

  3. Het vervolgen van het topsport experiment

Tot slot. Grip gaat niet over time management. Het gaat over keuzes maken. Allereerst de keuze of je hier überhaupt mee aan de slag gaat. Want iedereen weet dat je tijd moet blokken om prioriteit te stellen. Alleen (bijna) niemand doet het. Om vervolgens als straf alsnog dagenlang in online vergaderingen zonder toiletpauzes, e-mails rond te pompen.

Want grip is misschien geen raketwetenschap. Het is wel een drietrapsraket.

Stop daarom met nadenken over hoe je het gaat aanpakken en volg de methode van Rick. Dan kun je de vorm loslaten en jezelf storten op de inhoud van je werk. En in het nieuwe jaar doen wat je waardevol acht.

Goed, mocht het nog onduidelijk zijn; ik was wat sceptisch, maar raad Grip nu van harte aan. Ow, en als je het bestelt, laat even weten wat er inmiddels voor sticker op zit…

Tot volgend jaar 🙋🏼‍♂️