Favoriete Boeken in 2024 📚

Ik lees voornamelijk boeken die toepasbaar zijn in mijn (werkende) leven. Maar in 2024 was ik toe aan iets anders. Ik wilde dit jaar een nieuw genre ontdekken: narratieve non fictie

Meeslepende verhalen waarbij je tijdens het lezen denkt : “Wow, is dit echt gebeurd!?”

En met succes, want drie boeken hebben de uiteindelijke top vijf van 2024 gehaald. Geloof me, het zijn ongelofelijke verhalen.

Wat ook invloed had op mijn leesjaar, is onze dochter. 2024 was mijn eerste volle jaar als vader. En dat zette me aan het denken over het voorbeeld wat ik wil geven. Uiteraard (veel voor)lezen. Maar hoe lees ik zelf?

Want ik probeer niet op schermen te kijken als zij erbij is. En een Kindle is wel een boek, maar ook een scherm. Dus lees ik veel fysieke boeken. Maar in bed lees ik liever op een Kindle. Dat is handzamer en het licht kan uit.

De minder perfecte oplossing is dat ik nu vaak én het fysieke boek én het e-book tegelijk lees, afhankelijk van waar ik ben. Niet optimaal dus, maar dit ‘wat voor boek lees ik dilemma’ zat me eerst in de weg, waardoor ik minder las. En dat was een nóg groter probleem dan sommige boeken  — decadent — dubbel te kopen.

En daarom heb ik in 2024 ook weer een mooie lijst met gelezen boeken om op terug te kijken. En met jullie mijn zes favorieten te delen:


📕 Tunnel 29: Liefde, spionage en verraad van Helena Merriman

Stel je voor, het is 1961, je bent 22 jaar en ontsnapt met gevaar voor eigen leven uit Oost Berlijn. In het ‘veilige Westen’ ontmoet je twee mannen. Ze vragen je om hulp. Ze willen een tunnel graven onder De Muur door van meer dan 100 meter. Om hún vrienden te bevrijden. Alleen zelf heb je geen familie, vrienden of kennissen meer in het Oosten. Wat doe je? Waag je je leven opnieuw? En waarom (niet)? Dat is waar dit boek over gaat. En geloof me, het leest fantastisch.

Ps; Ik besefte me na het lezen, hoe weinig ik weet over de tijd van ‘De Muur’. Daarom heb ik het opgevolgd met The Spy and The Traitor om meer te leren over die tijd en de Russische KGB.

📘 The Art Thief: Een Waargebeurd Verhaal over Liefde, Misdaad en een Gevaarlijke Obsessie van Michael Finkel

Hoe kan het dat ik nog nooit had gehoord van de man die tussen 1994 en 2002 voor twee miljard (!!) aan kunst roofde uit 250 verschillende musea (waaronder in Nederland)? Met zijn vriendin als sidekick. En om het nog gekker te maken; hij verkocht niets van wat hij meenam, maar verzamelde alles op de zolderkamer van zijn moeders huis in Frankrijk. Dit boek is een verhaal over hoe het volgen van je nieuwsgierigheid ook een wat andere wending kan krijgen..

📙 Slow Productivity: The Lost Art of Accomplishment Without Burnout van Cal Newport

Normaal mijdt ik boeken over productiviteit. Ik heb genoeg gelezen over hoe je als een robot zo efficiënt mogelijk resultaat behaalt. Ik wil helemaal geen robot zijn. Maar ik ben fan van Cal Newport zijn eerdere boeken ‘Deep Work’ en ‘Digital Minimalism’. En ik ben blij dat ik ook Slow Productivity las. Hij opent met het concept: Festina Lente. Haast je langzaam. En het boek gaat over het vinden van rust, ritme en consistentie, terwijl je je vooral laat leiden door kwaliteit. Een verademing.

📗 10% Happier: How I Tamed The Voice In My Head van Dan Harris

Mediteren werkt niet voor iedereen. En het slaat soms een beetje door. Maar voor mij werkt het wel. Althans, werkte. Want met een rennende peuter in huis, is ‘s ochtends mediteren haast onmogelijk. En toen las ik op vakantie in Italië ‘10% Happier’. Schrijver Dan Harris is presentator van Amerikaanse nieuwsprogramma’s, ontdekt meditatie, gaat niet naar een klooster, maar past het flexibel toe in zijn extreem hectische leven. Kortom, doen > perfect. Het allerbeste boek? Niet per se. Grootste impact op mijn leven in 2024. Absoluut. 10% is namelijk echt veel.

📔 Why Fish Don’t Exist: A Story of Loss, Love and Hidden Order of Life van Lulu Miller

Oke, ik heb nog nooit zoiets gelezen. En het is zeker niet voor iedereen. Het is een waargebeurd verhaal over een visonderzoeker (die uiteindelijk de eerste president van Stanford University is), een memoir over een vrouw die worstelt met relatieproblemen (de schrijfster), én een zoektocht naar orde en betekenis in het leven (de studie naar taxonomie). Huh? Ja, precies. Ik had ook geen idee. Maar op een of andere manier komt het allemaal samen in een vlot geschreven boek. Als je eens iets anders wilt proberen, lees dit boek. Ik leerde allemaal dingen waarvan ik geen idee had dat ze bestonden en ook nog eens interessant waren.

📓 Same as Ever: A Guide to What Never Changes van Morgan Houssel

Weet je wat de meest verkochte chocoladereep was in 1962? Een Snickers. En weet je wat op dit moment de meest verkochte chocoladereep is? Een Snickers. Normaal ligt de nadruk altijd op verandering. Maar in dit boek neemt Morgan Houssel je mee in alles wat niet verandert. En dat is opvallend verfrissend. Want ja, internetbubbels, AI, financiële crisis, pandemie. Het verandert alles. Maar dat zich minimaal elke 10 jaar zo’n grote verandering voordoet, is juist super voorspelbaar. Dat gebeurt namelijk altijd! Dus als je weet wat wél hetzelfde blijft, kun je daar veel duurzamer op inzetten. 

Ps; Ik gaf dit boek het afgelopen jaar het vaakste weg.


Tot slot: lees wat je zelf wilt lezen.

Ik heb te lang gedacht dat ik bepaalde boeken moest lezen, omdat dat interessant stond of omdat iedereen die boeken las. Inmiddels lees ik wat me interessant of vermakelijk lijkt.

Want dat je leest, is vele malen belangrijker dan wat je leest.

In tijden van vluchtige algoritmes en slechte AI teksten, is tijd nemen voor een boek zonder in beeld springende advertenties bijna een vreemd soort luxe. Hopelijk gun je jezelf die.

Voor nu veel leesplezier en tot in het nieuwe jaar.

Kevin

ps; in 2022 maakte ik eerder een lijst met favoriete boeken
pps; ik schreef ook eerder hoe de middelbare school mijn leesplezier verpestte


Dit artikel verscheen op 18/12/24 als nieuwsbrief. Wil je deze nieuwsbrief om de week in je inbox ontvangen? Meld je aan!

⬇️⬇️⬇️

Next
Next

Het Domino Effect 🗼