Kevin Weijers

View Original

Favoriete boeken in 2022 📚

In de consequent onregelmatige nieuwsbrief die ik verstuur, staan vaak boekentips.

In deze editie blik ik terug op 2022 als ‘leesjaar’. En deel ik mijn favoriete boeken.

2022 was zeker niet mijn beste leesjaar qua kwantiteit. Ik las ‘maar’ 34 boeken. Qua kwaliteit ben ik wel tevreden. Het overgrote deel waar ik aan begon, bleek de moeite om uit te lezen. Slechts 6 boeken legde ik voortijdig weg.

In 2023 wil ik absoluut meer lezen. Doelen stellen werkt voor mij niet. Niet qua aantal minuten per dag of aantal boeken per maand. Het werkt beter om altijd een boek bij me te hebben. Dan kan ik in de ‘verloren momenten’ van de dag altijd een boek pakken.

Deze lijst bevat dus niet alle boeken die ik heb gelezen, maar een selectie.

En heb je zelf minder tijd om te lezen, alle begrip. Dus ook al lees je komend jaar maar een paar boeken, laat het een van dezen zijn.

📕 Four Thousand Weeks van Oliver Burkeman

Mijn favoriete boek van het leesjaar is zonder twijfel Four Thousand Weeks. 4000 is het aantal weken dat je hebt op deze aarde als je 80 wordt. En hoe je deze weken besteedt, telt.

Zoals de ondertitel ‘time management for mortals’ suggereert, gaat het deels over het omarmen van je eindigheid. Dat klinkt deprimerend, maar Oliver is de eerste die me heeft overtuigd van het tegendeel. Het zet juist alles in perspectief en helpt te kiezen waar je jouw kostbare tijd en aandacht aan wil geven. Op hoeveel weken de teller ook staat.

Kleine spoiler; Alsmaar productiever willen worden, is niet de oplossing. Efficiëntie is een valstrik. En het gaat ook niet om YOLO. Wat wel? Oliver schrijft (vrij vertaald):

Misschien kunnen we in ons dagelijkse leven meer dingen doen zonder daar van alles voor terug te verwachten — om een stukje van onze tijd te besteden aan dingen die we doen, enkel en alleen voor de voldoening van het doen zelf.

Zoals meer boeken lezen bijvoorbeeld.

📕 Steal Like an Artist van Austin Kleon

Ontdekte ik vorig jaar Range van Dave Epstein, dit jaar ontdekte ik Austin Kleon. Een beetje zoals Columbus Amerika ontdekte hoor. Austin is al lang succesvol en Steal like an artist al 10 jaar oud. Niet echt mijn ontdekking dus. Maar sinds ik zijn boek las, lees ik zijn blog en bestelde ik direct zijn andere twee boeken; Show your work en Keep going.

Austin schrijft over het creatieve proces. Zijn inzichten zijn perfect toepasbaar in alledaagse projecten op het werk, die wel wat meer creativiteit kunnen gebruiken. Ook zijn alle drie de boeken fantastisch vormgegeven. Afhankelijk van in welke fase je zit, is er een boek dat het beste bij je past.

Steal like an artist gaat over het ontdekken van je eigen stem. Iets dat eindeloos waardevol is in een wereld waarin iedereen juist zoveel mogelijk op elkaar probeert te lijken. Austin’s voorstel is niet om ten koste van alles uniek te willen zijn. Maar te leren van degene die je inspireren. Zo ontwikkel je op termijn vanzelf je eigen geluid.

Show your work is een boek over zelfpromotie of personal branding voor mensen die een hekel hebben aan zelfpromotie en personal branding. Of voor teams en projectgroepen die daar te bescheiden voor zijn en daarom hun successen niet gedeeld en verspreid krijgen.

En Keep going gaat over hoe je een ritme vindt dat je volhoudt. Hoe je grote ideeën behapbaar maakt. En consistent aan de slag blijft om stap voor stap nieuwe dingen te creëren. Want iets beginnen is lastig. Iets volhouden kent ook zo zijn eigen demonen. En die worden in dit boek vakkundig door Austin verjaagd.

📕 Lion Tracker’s Guide to Life van Boyd Varty

Sowieso gaat mijn hart sneller kloppen voor alles dat te maken heeft met Zuid-Afrika. Dus toen ik de Tim Ferriss Podcast luisterde met Boyd Varty was ik verkocht. En bestelde ik gelijk het boek Lion Tracker’s Guide to Life.

Boyd is opgegroeid op een game farm in Zuid-Afrika tussen de leeuwentrackers; mensen die in alle vroegte de bush afspeuren naar leeuwen, zodat de toeristen ze ook kunnen spotten.

Het opsporen van een leeuw, blijkt verrassende paralellen te hebben met het ‘echte’ leven. En Boyd kan daar fantastisch over vertellen:

“Ik weet niet exact waar ik heen ga, maar ik weet wel exact hoe er te komen.

Je weet van te voren niet waar de leeuw is. Anders was je er wel rechtstreeks naar toe gegaan. Maar spoor voor spoor voor spoor, kun je hem of haar mogelijk wel vinden.

Je weet misschien vooraf niet precies wat je kunt verwachten. Maar stap voor stap voor stap, kun je het wel ontdekken.

Een boek naar mijn hart.

📕 Filosofie voor een weergaloos leven van Lammert Kamphuis

Dit boek heeft niet per se mijn leven veranderd, maar is wel een dikke tip.

Want dat filosofie niet altijd abstract gewauwel is, bewijst Lammer Kamphuis in zijn boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’. Wat ik me nooit had beseft: Weergaloos betekent letterlijk opnieuw-loos. Niet nog eens. Iets dat niet opnieuw kan. Geen weerga kent. Zoals het leven dus. En dit boek staat vol met inzichten om van dat ene leven dat je hebt, het allerbeste te maken.

Dit is niet de eerste keer dat ik dit boek aanraadt. En ik heb terug gekregen dat als je nieuwsgierig bent naar filosofie, maar niet weet waar je moet beginnen, dit een perfect instapboek is. Je maakt onder andere op een luchtige manier kennis met de stoïcijnen, de cynici en de epicuristen.

📕 The Bomber Mafia van Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell is een van mijn favoriete schrijvers. En alles wat hij schrijft, lees ik. In dit boek vertelt hij hoe de manier waarop we oorlog voeren in de lucht zich door de jaren heeft ontwikkeld. Twee generaals met een compleet andere visie staan centraal. Ook al had ik vooraf mijn twijfels, dit non-fictie verhaal over innovatie, strategie en leiderschap leest als een trein. Of als een vliegtuig natuurlijk…

Een andere favoriet van Malcolm is het audioboek dat hij produceerde met zijn podcast bedrijf Pushkin: Miracle and Wonder. Het is een biografie over Paul Simon, gebaseerd op acht lange interviews die hij met de grote artiest deed. Het luisterboek zit vol geluidsfragmenten, muziek, en is echt fantastisch. Via deze website kun je het bestellen en luisteren via je telefoon.

📕 De Zaak Alaska Sanders van Joel Dicker

Ik lees niet super veel fictie, zo nu en dan word ik door een boek gegrepen. Dat gebeurde een aantal jaren geleden door ‘De Waarheid in de Zaak Harry Quebert’ van Joel Dicker. Dus toen het nieuwe boek van Joel verscheen, was ik blij toen het in de zak van Sinterklaas bleek te zitten.

Het is een dikke pil van meer dan 500 pagina’s, maar hij had oprecht dubbel zo dik mogen zijn. Het is bizar hoe deze man de verschillende verhalen door elkaar laat weven, en uiteindelijk alles samenkomt tot een onverwacht einde.

Als je Harry Quebert nog niet hebt gelezen, is het misschien fijn die eerst te lezen. Niet dat het nodig is om De Zaak Alaska Sanders te begrijpen, maar er wordt af en toe naar verwezen. En ik ben stiekem jaloers op je als je deze boeken nog niet kent..

Dit is het ideale boek als je jezelf in december even wilt afsluiten van de buitenwereld. Heerlijk.


Zo, dat is het voor 2022. Het eerste jaar dat ik zo’n overzicht heb gemaakt. Wellicht dat het een terugkerend iets wordt, want het nieuwe jaar belooft een mooi leesjaar te worden.

Ik hoor natuurlijk ook graag jouw boekentips. Dus deel die vooral. Voor nu een hele fijne afsluiting van het jaar. En als je na deze lijst nog steeds niet het geschikte kerstcadeau hebt gevonden, dan kun je altijd terugvallen op ‘21 dagen niet klagen’ van yours truly..

Tot de volgende 🙋🏼‍♂️

Kevin