Experiment: Hartstichting ❤️
Nieuwsbriefvriend(in),
Op maandag ging het nieuwe experiment met de Hartstichting live:
De essentie: Op 2 november ren ik 50 kilometer over het strand van Kijkduin naar Zandvoort — de 11strandentocht. Het doel is om voor elke afgelegde meter een euro op te halen voor de Hartstichting.
50.000 euro voor het goede doel dus.
Ja, dat is een boel geld. En ja, 50 kilometer is een eind.
En om het verhaal rond te maken: vanaf maandag was het 50.000 minuten tot aan de start. Net zoals bij een reanimatie telt dus elke minuut.
50.000 euro, voor 50.000 meter, in 50.000 minuten.
Voor de duidelijkheid, het is dus een experiment. Ik heb geen uitgebreide ervaring met het ophalen van dit soort bedragen. En als iemand me zegt: “Ik ben benieuwd hoe je dit gaat doen.” Is mijn oprechte antwoord: “Ik ook.”
In die zin is de ontdekkingstocht inmiddels 4000 minuten onderweg, staat de teller op 2457 euro, en ik heb globaal drie interessante lessen geleerd.
1. Dankbaar voor alle donaties en initiatieven
Het eerste dat het er uitspringt is dat het nemen van initiatief wordt beloond. Het is vrij bizar dat in 48 uur al bijna 100 verschillende mensen donaties hebben gedaan. Stuk voor stuk prachtige bedragen. Vaak gepaard met bemoedigende woorden. Waarvan een opvallend groot deel neerkomt op de boodschap: Jij gaat dit zeker halen! En dat is lief, maar…
2. Ongemakkelijke doelen stellen is ongemakkelijk
Begrijp me goed, ik heb alle vertrouwen dat ik het ga halen. Het is alleen absoluut geen zekerheidje. 50.000 euro is echt een heleboel geld. En voor elke euro moet ik aan de bak. En dan heb ik nog niet eens over die 50 kilometer. Maar dat wist ik van te voren. Toen dit idee ontstond, maakte het me direct ongemakkelijk. Want als je dit publiekelijk uitspreekt, kun je ook publiekelijk falen. En dat is (en blijft) eng, spannend en ongemakkelijk.
3. Misschien heb ik hulp nodig?
Ja. Realistisch gezien: ik heb hulp nodig. Niet van iemand die met me meerent of die donaties ophaalt. Maar een aantal mogelijke ideeën vragen om regelwerk achter de schermen: zoals het mede-organiseren van een ‘Lege-Flessen-OphaalDag’ met zoveel mogelijk basisscholen in Nederland. Mocht je het leuk vinden onderdeel te worden van dit experiment (en zijn regeldingen jouw ding), antwoord dan op deze nieuwsbrief. Mijn dank is groot.
Wat betekent dit voor de nieuwsbrief?
Wat ik graag wil benadrukken, is dat het niet mijn bedoeling is de nieuwsbrief continu te gebruiken om te leuren voor donaties.
Ik doe experimenten vanuit nieuwsgierigheid en deel de lessen.
Dat is het concept. En dat blijft het concept.
Tot aan de start van de 11strandentocht op 02 november ontstaan vast en zeker allerlei initiatieven waarvan ik de lessen graag met jullie deel. En mocht je nieuwsgierig zijn naar iets in het bijzonder, laat het me gerust weten.
Voor nu deel ik één keer de link waar je kunt doneren.
Als je er voor kiest dat te doen, hulde.
Zo niet, even goede nieuwsbriefvrienden.
Tot volgende week,
Kevin