Waarom mediteren stoer is, hoe je start, en wat het oplevert
De titel zegt het eigenlijk allemaal..
"Our mind is like a blue sky. Clouds come and go. We tend to get caught up in the clouds and forget about the blue sky" — Andy Puddicombe
Vandaag ben ik jarig. 27 jaar. Daarom geef ik onder aan deze blog een cadeautje weg. 27 klinkt trouwens een stuk ouder dan 26. Maar dat is iets van mij.. Het afgelopen jaar is veel gebeurd [/cliché]. Gisteren stelde ik mezelf de vraag: ‘Wat heeft het afgelopen jaar de meest positieve impact op mij gehad?'
Het antwoord is opvallend simpel — Mediteren.
Geen wierook, galmende muziek, gekleurde kleedjes of andere zweverige rituelen. Wat dan wel? Elke ochtend een kwartier stilzitten. Ik en mijn gedachten.
Als je me dit een jaar geleden had verteld, had ik je waarschijnlijk uitgelachen, maar mijn conclusie na ruim 120 dagen mediteren:
Mediteren is één van de meest hardcore dingen die je kunt doen!
Hulp van Headspace
Een aantal maanden geleden stuitte ik op het TEDx filmpje van Andy Puddicombe - All it takes is 10 mindfull minutes. Andy is — zoals ik later ontdekte — de bedenker en oprichter van Headspace. Een luchtige, prettig vormgegeven meditatie-app. Een van de afspraken die ik met mezelf heb, is: niet oordelen als je het niet zelf probeert. Vandaar mijn poging.
Eerder deed ik ook al een aantal pogingen te starten met mediteren, maar het lukte nooit. Mijn gedachten schoten alle kanten op. Mega frustrerend. Want tijdens mediteren moet je toch aan niets denken?
Volgens Andy niet. Tijdens de eerste 10 minuten durende begeleidde meditatie, hoor ik Andy zeggen — alsof hij mijn gedachten kon lezen — "Het is compleet normaal als je gedachten steeds afdwalen. Het doel is het te herkennen en je aandacht terug te brengen naar je ademhaling. Het gaat niet om het resultaat. Het gaat om oefenen geen oordeel te hebben over de dingen die je denkt."
Wacht even. Het is compleet normaal dat je gedachten steeds afdwalen. Het gaat om oefenen… Deze manier van kijken naar mediteren, is voor een op prestatie gericht iemand als ik, een complete gamechanger!
Mediteren en productiviteit
Uit honderden onderzoeken blijkt dat regelmatig mediteren helpt tegen stress, piekeren en verslavingen. Het leidt tot scherpere aandacht, creativiteit en het zou zelfs de structuur van je hersenen positief beïnvloeden.
Nu zijn onderzoeken top. Zelf ervaren, werkt denk ik nog beter. Heb je de smoes hier geen tijd voor te hebben? Bedenk je dit:
Naast rust en kalmte — waar ik voor de mensen die mij kennen geen gebrek aan heb — is mediteren een van de beste manieren om je productiviteit een boost te geven. Het zorgt dat ik ’s ochtends niet direct reactief aan de slag ga met alle ogenschijnlijk urgente verzoeken van anderen. Na een kwartiertje rust, schrijf ik eerst de 3 dingen op die ik die dag zelf gedaan wil hebben. De 3 écht belangrijke dingen.
Mediteren is heel stoer
De boodschap die ik wil overbrengen is dat mediteren heel stoer is. Alleen zijn met je gedachten is namelijk vrij confronterend.
De reacties van de mensen in mijn omgeving met wie ik deel dat ik mediteer, zijn verschillend. Van nieuwsgierige blikken tot positieve bevestigingen tot letterlijk uitgelachen worden. Alledrie zijn overigens prima. Ik wil het niemand opleggen.
Het enige wat ik je kan zeggen, is dat de kleine dagelijkse investering van 15 minuten, een bizar positief impact heeft op alles wat ik doe. Verder is het aan jou te ontdekken of het iets voor je is.
Starten met een cadeautje
Als je Headspace download, krijg je sowieso 10 dagen gratis. Dus ook als je deze blog later leest dan de dag van publicatie, kun je direct starten.
Het doel van mijn blog is de lessen die ik leer, te delen met anderen. Dat geldt voor deze blog natuurlijk ook:
Als extra motivatie en omdat ik jarig ben, geef ik een cadeautje weg: 30 dagen Headspace. Gratis.
Hoe? Deel deze blog vandaag — 15 oktober 2015 — via Facebook, Twitter of LinkedIn en tag mijn naam (zodat ik zie dat je het hebt gedeeld). Morgenochtend maak ik de winnaar bekend.
###
Interessante blog? Misschien vind je deze ook leuk:
Vijf gewoontes om van elke dag een succes te maken
De Golden Circle: Waarom kom jij elke ochtend je bed uit?