Kevin Weijers

Spreker | Chief Exploration Officer | Schrijver

Home
Home
Spreker
Spreker
Schrijven
Schrijven
21dagenicon
21 dagen niet klagen
Contact
Contact

Tussenstand 50 presentaties in 15 weken: De eerste lessen, 13 min beeld, en TEDxBreda(!!)

“Hoeveel heb je de afgelopen maand in totaal verdiend met lezingen?”

De lamp boven het podium schijnt fel in mijn ogen. Even kijk ik verbaasd, terwijl ik zoek naar wie de vraag heeft gesteld. “In geld bedoel je?”. Een knik. “Genoeg om deze maand mijn boodschappen te kunnen doen..” antwoord ik tevreden. Beseffende dat het geven van presentaties iets is wat niet mijn core business is. Of in ieder geval niet wás…

De nuance die mist: Het doel van mijn ‘50 presentaties in 15 weken’ is niet kijken hoeveel geld ik kan verdienen met spreken.

Wat dan wel?

Spreken is zilver, zwijgen is goud


Hoewel luisteren heel belangrijk is — gek genoeg helemaal als je voor een groep staat en zelf aan het woord bent — is de oorspronkelijke aanname van mijn sprekerschallenge:

‘Spreken voor groepen is de manier om in contact te komen met interessante mensen waar je vervolgens toffe dingen mee kunt doen’

Het eigen maken van ‘De Magische Drie’


Mijn heilige overtuiging is, dat als je de volgende drie dingen beheerst, het inhoudelijk bijna niet uitmaakt wat je doet:

  1. Sociale vaardigheden: Ben je communicatief een beetje handig?
  2. Digitale vaardigheden: Gebruik je slimme tools/apps/etc, zodat je juist zo mín mogelijk achter een computer hoeft te zitten?
  3. Houding: Zijn (nieuwe) dingen leuk, of is alles stom?

Wat me brengt bij mijn volgende te testen aanname:

’50 keer in 15 weken voor een groep een verhaal vertellen, is de manier om sociaal vaardiger te worden’

Na 20 presentaties in september, lijkt het antwoord ‘ja’ te zijn. De dingen die ik leer, vertalen door naar andere situaties. Zoals 1 op 1 gesprekken. Korte introducties bij projecten. En omgaan met de verschrikkelijke vraag ‘wat doe jij?’.

Een aangename verrassing


Ik kijk op mijn telefoon en open WhatsApp. Een voor mij onbekende naam en foto staan bovenaan. De tekst:

‘Hi Kevin, zin om 5 november tijdens TEDxBreda te spreken? Bij interesse, bel me! Groeten…’

Compleet verrast, en met adrenaline in mijn lijf, is vijf minuten later alles geregeld. Natuurlijk wil ik spreken bij TEDxBreda! Dus op 5 november sta ik op het podium in de Mezz in Breda. Wow. Hoe tof is dat!?

Wat precies raakt wat ik als derde wil uitvogelen: Hoe leuk vind ik spreken voor groepen? En hoewel 20 in een maand, anders is dan 1 per week, is de balans tot nu toe: Het staan voor groepen geeft (bijna) oneindig energie.

Een subtiele oproep


Met mijn huidige tussenstand, ben ik heel blij. En lig ik zelfs iets voor op schema. Maar met nog 30 presentaties te gaan en het vooruitzicht dat mijn vliegtuig op 3 december naar Hanoi vertrekt, wordt het nog wel even aan de bak.

Vandaar een klein oproepje:

Wie zoekt of kent iemand die sprekers zoekt voor events, bijeenkomsten of interne energieboosts?

Contact opnemen kan via allerlei kanalen of dit formuliertje.

Voor een impressie van mijn verhaal, is vorige week bij de Creatieve Universiteit van Haarlem, een opname gemaakt:

Credits aan Ton van der Hoeve

###

Vond je deze blog leuk? Misschien deze dan ook:

Terug met een challenge — 50 presentaties in 15 weken
Authenticiteit: Ik heb hem zelf ook…

Als eerste updates ontvangen? Meld je hier aan.

Laatste Artikelen

Wat je elke dag doet

Je wordt niet dik tussen kerst en oud & nieuw. Je wordt dik tussen oud & nieuw en kerst. Deze gevleugelde uitspraak is van Michael Kortekaas. Het gaat niet om die

Read More »