Wat ik heb geleerd bij het bereiken van 100.000 mensen in 1 dag (zonder budget)

wat ik heb geleerd bij het bereiken van 100000 mensen

Je hebt een idee en je wilt dat anderen het weten. Wat je ook hebt, is geen budget. Daarnaast wandel je liever geblinddoekt een doolhof binnen, dan dat je de wereld van search engine optimization (SEO), Facebook campagnes en Google Adwords ontdekt. Want even serieus, waar begin je?

Ik snap het.

Daarom ging ik vorige week de uitdaging aan: in 1 dag 100.000 mensen bereiken met mijn nieuwe project.

In deze blog deel ik hoe ik dat heb gedaan (inclusief alle links) en wat ik heb geleerd. Zoals dat het stellen van doelen werkt. Dat anderen graag helpen als je het vraagt en vertelt hoe. En dat de angst voor afwijzing een serieus dingetje is.

Let op: Het is niet de enige manier om publiciteit te genereren en het kan/kon vast slimmer, beter en nog effectiever. Daar gaat het niet om.

Het punt: Smoesjes zijn precies wat ze zijn. Smoesjes. Je kunt 100.000 mensen bereiken in 1 dag met een budget van 0. Dus, hup. Aan de slag.

Stap 1 – De week voor ‘launchday’
Het eerste wat ik heb gedaan, is doelen stellen – Waarom ga ik deze launch doen? Voor mij gold, ik wil:
1. dat mensen om mij heen weten dat ik ‘iets doe met het in beweging brengen van ideeën’.
2. minimaal 10 interessante afspraken overhouden aan de launch.
3. laten zien dat je 100.000 mensen kunt bereiken zonder budget.

Het volgende was een actielijst maken. Hoe ga ik dit op een slimme manier aanpakken. Daarbij heb ik deze checklist gebruikt van Chris Guillebeau.

De belangrijkste ‘fysieke’ dingen die ik nodig had, waren de blog en de infographic. De blog heb ik geschreven en aan verschillende mensen laten proeflezen. De infographic is gemaakt door een designer van Jaafdesign waar ik veel mee samenwerk.

Een andere belangrijke stap was het regelen van een ander platform – naast mijn eigen website -waar ik mijn blog mocht plaatsen. In mijn geval het online magazine van Seats2Meet. En op Twitter heb ik een week van te voren een vooraankondiging gedaan.

Stap 2 – Launchday
’s Ochtends heb ik alles klaargezet. De blog op mijn website en de eerste social media berichten ingepland via buffer. Een meetup groep voor een gratis workshop als ik mijn doel zou halen. Een document in google docs waarin ik de progressie bijhield voor iedereen die het wilde volgen. En via Calendly konden mensen zelf een Skype of belafspraak in mijn agenda inplannen voor meer informatie. De blog op S2M magazine stond de avond ervoor al klaar.

10:00 uur – Launch en benaderen ‘inner circle’
Publish! Om 10:00 ging alles live en startte ik met het benaderen van mijn ‘inner circle’ via WhatsApp met de vraag of ze het voor mij wilde delen. Van te voren had ik een lijstje met voorkeuren per netwerk: Facebook, Twitter en/of LinkedIn.

12:00 uur – Vliegende start en benaderen ‘2nd circle’
Na twee uur stond de teller op 30.000 mensen. Super tof. Dit zorgde absoluut voor vertrouwen en energie. Tussen 12:00 en 14:00 heb ik me vooral gericht op Facebook en LinkedIn. Via Messenger heb ik individueel de infographic gestuurd, uitgelegd wat ik aan het doen was, en gevraagd om hulp.

FB 30 x gedeeld

14:00 uur – Focus op Twitter
Tussenstand: 46.000. Niet iedereen reageert direct op 1-op-1 berichten. Het gevolg was veel onbeantwoorde verzoeken, wat zorgde voor twijfel. Vinden mensen het stom dat ik dit deel? Na een korte break besloot ik over te schakelen naar het derde grote middel: Twitter.

16:00 uur – Een volle Arena, maar nog meer dan een Philips Stadion te gaan
55.000 mensen. En ook al is dit een volle Arena, ‘dit wordt nog een hele grote uitdaging..’ ging er door mijn hoofd.. Nog steeds veel verzoeken onbeantwoord, en weer minder mensen bereikt dan de twee uur ervoor.

20:00 uur – Opgeladen: Let’s go!
I need a break! En een nieuwe strategie. Tijd voor een blokje om, een hapje eten, een kop koffie en nieuwe energie. Kortom, twee uur achter mijn Macbook vandaan. Toen ik om 20:00 uur terugkwam en ging tellen, kwam ik op 74.000. Veel van de middagverzoeken waren ingewilligd en een goede stap was gezet. Maar, nog steeds 26.000 te gaan.

Ik richtte mijn focus weer op Twitter. Als je naar de statistieken kijkt, zie je dat ik daar verreweg het grootste effect heb gehad. En mijn ‘bonus’ deed zijn werk: De aanmeldingen liepen binnen en de oproep werd gedeeld.

Twitter 100k

23:30 uur – Stranden met de haven in zicht?
Het is 23:30 uur. Ik zit achter mijn laptop en de teller staat op 96.500 mensen. Iedereen slaapt. Althans, dat is mijn aanname. Social media is rustig en ik niemand bedenken die het nog voor me kan delen.

Dan zie ik drie tweets van bekenden. Toch nog wakker! Via een DM vraag ik: “Hi … vandaag ben ik de challenge aangegaan om met mijn nieuwe idee 100.000 mensen te bereiken. help je mee? :)”

Drie retweets verder staat de teller op 101.522 – Mission accomplished!!

Stap 3 – The day after ‘launchday’
De dag na launchday heb ik iedereen bedankt die me geholpen heeft met het delen. Want super veel mensen hebben het los van elkaar gedeeld, en daar ben ik heel trots op. Vervolgens heb ik de mensen waar ik graag een kop koffie mee wil drinken, benaderd en afspraken ingepland. Ook heb ik voor mezelf de geleerde lessen op een rijtje gezet:

Les 1 – Doelen stellen werkt
Simpel. Het is geen toeval dat ik ben uitgekomen op 101.522. Het stellen van een doel, maakt dat je actie onderneemt. Het stimuleert piekprestatie. Wat helpt is publiekelijk aankondigen wat je gaat doen, zodat je de verantwoordelijkheid neemt te doen wat je zegt. Als afgeleide hiervan deel ik elke ochtend mijn top 3 to-do’s van die dag met een vriend via WhatsApp.

Het stellen van een doel, geeft ook richting. Combineer je actie en richting, leidt dat tot succes. Een ander groot voordeel van doelen stellen, wordt duidelijk als het even minder gaat. Als je helder hebt waarom je iets doet, zorgt het dat je nieuwe energie kunt verzamelen. De kans was groot dat ik zonder duidelijk doel, om half 12 had gedacht: ‘96000 is ook mooi..’.

Les 2 – Mensen willen helpen..
.. als je het vraagt en ze weten hoe. Amanda Palmer heeft hier een bijna 7 miljoen keer bekeken TED-presentatie over gegeven: De kunst van het vragen. En de twitteraars onder jullie kennen ongetwijfeld de hashtag ‘#dtv’, oftewel ‘durf te vragen’. Een groot deel van de 100.000, is door 1 op 1 uit te leggen waar ik mee bezig was en te vragen of ze me wilden helpen – door het te delen met hun netwerk. Hierbij geldt: Hoe duidelijker en makkelijker het verzoek, hoe groter de kans dat iemand je helpt.

Les 3 – Angst is een dingetje
De dag was super tof. Veel geleerd, en heel veel positieve reacties. Toch sloeg rond 15.00 uur de twijfel toe. Het aantal bereikte mensen stagneerde. Tegelijkertijd had ik ruim 10 openstaande verzoeken bij mensen waar ik veel respect voor heb. Dit blokkeerde me in het benaderen van anderen. Niet helpende gedachten namen het over: Vinden ze het niks? Zitten ze niet op mijn nieuwe idee te wachten? Wat betekent dat voor onze relatie van morgen en later?

Als je een (nieuw) idee presenteert of ergens je verhaal vertelt, is dat spannend. Feitelijk zeg je namelijk: ‘Hier ben ik. Dit is wat ik doe. Dit is wat ik heb gemaakt. Wat vind je er van?’. Het is een kunst de feedback – negatief én positief – niet te persoonlijk te nemen en het te benutten om je idee en verhaal nog beter te maken. Soms lukt dat goed. Soms wat minder.

Angst is dus een dingetje. Prima. Wat mij hielp, was bewust een stapje terug te nemen en de situatie objectief te bekijken. ‘Dat iemand het nog niet heeft gedeeld, zegt niets over mij. Misschien is de ander druk, of is er iets anders waardoor het niet uitkomt. Het is niks persoonlijks’…

Bonus – De allerbelangrijkste les van allemaal
De allerbelangrijkste les is: blijf in beweging, daag jezelf uit en maak het leuk. Test, leer en doe het beter. Deel wat je leert met anderen. Het mooie van het delen van kennis en ervaringen is dat je het niet kwijt bent als je het weggeeft. Het maakt al je inspanningen juist extra waardevol en geeft anderen de kans feedback te geven. Als je kennis deelt, wordt het meer.

###

BONUS: Omdat ik 100.000 mensen heb bereikt geef ik op 24 juni een gratis workshop bij MeetBerlage. Meer informatie en aanmelden kan hier.

De komende periode ga ik meer schrijven over de losse onderdelen van mijn nieuwe project. Wil je op de hoogte blijven, kan dat via verschillende kanalen.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Kevin Weijers

Kevin Weijers

Ik help organisaties experimenteren om antwoorden te ontdekken op complexe vraagstukken en vertel daarover als spreker.

Contact

Wil je Kevin boeken voor een presentatie of een vraag vanuit jouw organisatie voorleggen?

Vul het formulier in en dan nemen we contact met je op.

Ook kun je ons bellen op (085) 130 85 89