Stoppen met e-mail: eerste ervaringen en zelfreflectie

De eerste week zonder e-mail zit er op. Dit zijn de eerste ervaringen op een rij.

Vanuit nieuwsgierigheid ga ik stoppen. Stoppen met e-mail. Maar eerst een terugblik op de eerste week. Waar ben ik tegen aan gelopen?

De eerste voorwaarde die ik mezelf heb gesteld: "Ik mag maar 3 e-mails per dag versturen."

Het leukste wat ik heb ervaren: Hele enthousiaste reacties van mensen in mijn omgeving! Het belangrijkste wat ik heb ervaren: Het verplicht je na de denken over wat je doet en hoe je dat doet. Wat is nu eigenlijk het doel van mijn werk? Is dat vergaderen en mails versturen, of gaat het om wat in die vergaderingen en mails wordt besproken? Moet dat allemaal wel besproken worden op die manier of kan het ook anders? De manier waarop we elkaar informeren en met elkaar communiceren, is dat wel een logische, of levert dat extra werk op? Zo maar wat vragen die ik me meteen af ben gaan vragen.

Ander belangrijk punt is dat je, met name in het begin, voor een deel afhankelijk bent van je omgeving. Als je werkafspraken hebt met collega's of externen over het delen van informatie via de e-mail, dan is het niet erg (klant)vriendelijk van de ene op de andere dag te stoppen. Je moet dus goede nieuwe afspraken maken over de manier van samenwerken. Maar zouden we dat niet sowieso bij elk project moeten doen? Wat is het doel dat we willen realiseren? Hoe informeren we elkaar? Hoe vaak doen we dat? Welk middel gebruiken we hiervoor?

De antwoorden op deze vragen? Hier ben ik zelf nog druk mee. Ook zijn ze voor elk individu, project of proces anders. Wel denk ik dat het nuttig is als professional na te denken over de manier waarop we nu met elkaar samenwerken. Misschien ben je dit wel aan jezelf en je omgeving verplicht.

Ondanks dat ik zelf niet meer mail, ben ik bereikbaar via Whatsapp, SMS en telefoon. Mocht je (kritische) vragen hebben, stel ze. Het motto is en blijft 'Just do it!'

Vraag jezelf af: "Hoe communiceer jij met collega's en is dit de meest effectieve manier?”