De Wereld Rond in 80 Experimenten

For the English version of this page, go here

Op 3 december 2015 stapte ik met een enkeltje Hanoi, een backpack, en een grijns van oor tot oor in een vliegtuig voor het begin van een zelfverzonnen avontuur:

Een challenge om bedrijven rond de wereld te helpen nieuwe ideeën te lanceren, in ruil voor eten en onderdak.

Waarom de wereld rond in 80 experimenten?

Het project heb ik zelf verzonnen, en is ontstaan vanuit nieuwsgierigheid. Hoe is het om te werken voor bedrijven in andere landen? Om onderdeel te worden van andere culturen? Om continu van perspectief te wisselen? Om te ontdekken hoe andere mensen leven, wonen, werken, en dingen gedaan krijgen (of juist niet)? De Wereld Rond in 80 Experimenten is mijn manier antwoorden te vinden op deze vragen, terwijl ik tegelijkertijd van waarde probeer te zijn voor de mensen die ik ontmoet.

Wat houdt de wereld rond in 80 experimenten in?

Het startte als een challenge om bedrijven rond de wereld te helpen nieuwe ideeën te lanceren, in ruil voor eten en onderdak. Uiteraard is het avontuur geinspireerd door Jules Verne’s ‘Around the World in 80 Days’. Alleen heb ik in tegenstelling tot Jules, geen deadline. En ik sluit niet uit dat de vorm van het project gaandeweg verandert.

Dus je werkt in ruil voor eten en onderdak?

Dat klopt. En soms wordt mijn ticket betaald, maar meestal doe ik dat zelf. Het doet iets voor de dynamiek van het experiment en het heeft iets als mensen me bij hun thuis uitnodigen. Het antwoord op de Hollandse vraag ‘hoe betaal je voor je tickets dan?’ is, door het geven van lezingen.

Wat voor experimenten doe je allemaal?

Ik help nieuwe ideeen uitvoeren of bestaande probleem oplossen. Meestal vraag ik: “Wat speelt al maanden door je hoofd, maar komt niet van de grond?” Vaak is dit een belangrijk, maar minder urgent project. Ik vertaal dit (complexe) onderwerp naar een (simpel) experiment (wat niet betekent dat het makkelijk is), en ontdek in 7 tot 10 dagen wat wel en niet werkt. Zo hielp ik bijvoorbeeld:

Ook deed ik iets meer ‘random’ dingen, zoals:

Hoe vind of bedenk je al die experimenten?

Het wisselt. Ik begon bij iemand die ik kende. Soms leidt het ene tot het andere. Soms wordt ik na een lezing aangesproken. Soms benader ik zelf bedrijven in het buitenland. Steeds vaker is het helemaal geen experiment in ruil voor eten en onderdak, maar verdiep ik me in een onderwerp dat mijn nieuwsgierigheid vangt. En soms heb ik geen idee hoe ik op bepaalde plekken beland…

Klinkt tof, mag ik je tas dragen?

Natuurlijk. Heb je ook een plek waar we naar toe kunnen?

Wat als ik iets voor je weet in het buitenland?

Dan bedank ik je nu alvast. En kom ik heel graag met diegene in contact.

Wat als ik iets voor je heb in het buitenland?

Waar wacht je nog, stuur een berichtje. Ik ben mijn tas aan het pakken..

Wat als ik eerst wil weten wie je bent?

Om een indruk te krijgen van wie ik ben, kun je deze 8-minuten durende TEDx-talk kijken waarin ik het idee pitchte (in 2015 met gebrekkiger Engels dan tegenwoordig).

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Ik houd consequent onregelmatig een blog bij van de verschillende experimenten die ik doe en lessen die ik leer. Als je een berichtje wilt ontvangen, als ik iets schrijf, kun onder aan deze pagina aanmelden.