De kunst van het experimenteren

De kracht zit in het doen. En de opbrengst zit in het leren. Ervaren wat werkt en wat niet werkt. En als je het toch doet, maak het vooral leuk

Many a false step has been taken by standing still
- Fortune cookie

"Dus dat betekent dat ik het gewoon moet doen!?" Zegt de man op de tweede rij, nadat hij netjes zijn hand heeft opgestoken voor hij de vraag stelde. Een seconde val ik stil. Ik hoor de rest van de zaal denken — ‘Ja’. Bevestigend knik ik: "Euh, ja. Dat is wel het hele punt van mijn verhaal..."

Iets nieuws doen, is vaak spannend. Een idee is veilig in je hoofd. Het is gewoon een idee. Je kunt het voor je zien. En in je hoofd lukt het altijd. Als je besluit actie te ondernemen, bestaat de kans dat het niet lukt. Dat is eng, niet leuk en voorkomt vaak precies datgene waar je idee om schreeuwt: Actie.

Deze blog is een vervolg op twee blogs die ik eerder heb geschreven. Je kunt deze blog ook op zichzelf lezen en later de andere bekijken.

Je hebt een idee, en je verhaal scherp. Check.

Je hebt de juiste mensen gevonden om je verhaal mee te delen. Check.

De enige manier om nu nog uit te vinden of je idee werkt, is het te doen. It's that plain simple.

Experimenten lukken altijd

Stel je voor. Vol enthousiasme kom je met je nieuwe idee aan bij je manager (of de bank). Overtuigd van het succes, vertel je energiek wat je van plan bent. De glimlach die je had verwacht op de ander zijn gezicht, blijft alleen uit. Sterker nog, je krijgt een peinzende frons te verwerken. Net als je wilt vragen wat er aan de hand is, hoor je hem zeggen: “Het klinkt aardig, zet het even op papier. Dan kunnen we het volgende week in het afdelingsoverleg bespreken.”

Best een tegenvaller, toch? Mijn stelling: In plaats van dikke (business)plannen schrijven, vergaderen en andere manieren bedenken om niet te doen wat echt belangrijk is, is het goed te beseffen wat het doel is van experimenteren. Het doel van experimenteren is… Leren.

Of je nu het gewenste resultaat haalt of niet, je leert altijd iets: Experiment geslaagd! Fouten maken bestaat in deze context ook niet. Deze manier van denken heeft te maken met je houding. En houding kun je leren.

Want serieus, wat is het ergste dat realistisch gezien kan gebeuren?

Denk groot, test aannames

Experimenteren dus. En geen dikke plannen schrijven. Hoe doe je dat? Iedereen kent de term: Denk groot, start klein. Ben ik een groot voorstander van. Mijn voorstel is een subtiele aanpassing: Denk groot, test aannames. Waarom? Het maakt de uitvoering makkelijker. En zorgt dat je ervaart wat wel en wat niet werkt. Super waardevol.

Als ik een nieuw idee heb, of iemand anders legt zijn idee aan mij voor, wil ik ontdekken welke aannames worden gedaan. Aannames die vermoeden waarom iets niet kan. En aannames die vermoeden waarom iets wel kan. Het concreet maken van deze aannames maakt dat je aan de slag kunt met testen — Kloppen de aannames die we doen?

In tegenstelling tot een plan schrijven, maakt deze manier, actie ondernemen tot een logisch gevolg. Je start namelijk gewoon met testen.

Maak leren leuk

Kortom, de kunst zit in het experimenteren. De kracht zit in het doen. En de opbrengst zit in het leren. Ervaren wat werkt en wat niet werkt. En als je het toch doet, maak het vooral leuk.

Vandaar succes, en veel plezier!